Mazurek pistacjowy

4.3/5 (7 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie 3 h

Mazurek pistacjowy

Opis przepisu

Mazurek pistacjowy to zdecydowanie jeden z ciekawszych pomysłów na wielkanocny stół. Jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. Przełożyłam kruche ciasto dżemem ananasowym, aby całość nie była za słodka, tylko właśnie taka w sam raz. Dodanie owocowego akcentu to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Według mnie połączenie idealne.

Przepis na: Mazurek pistacjowy

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 220 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa pistacjowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g pasty pistacjowej (100% pistacji)

Dodatkowo:

  • dżem ananasowy (około 3-4 płaskie łyżki)
  • garść posiekanych pistacji
  • 2 łyżki migdałów
Wyślij emailem

Mazurek pistacjowy przepis krok po kroku:


Krok 1

Mazurek pistacjowy jest prosty i szybki do przygotowania. Możesz wykonać go rano, a już po kilku godzinach kroić.

Ciasto:

Na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną np. typ 500-550 (350 g). Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę (220 g), cukier puder (100 g), całe jajko, żółtko, a także proszek do pieczenia (1/2 płaskiej łyżeczki).


Krok 2

Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut.


Krok 3

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Lekko je wyrabiamy dłońmi. Dzielimy na dwie części – ja odcięłam z całości około 170 g tworząc mniejszą kulkę.

Większą część ciasta należy rozwałkować w kształt prostokąta (u mnie 20 x 30 cm) – najlepiej od razu to zrobić na papierze do pieczenia, aby później było łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę dołączoną do zestawu piekarnika. Nakłuwamy widelcem.


Krok 4

Z tej mniejszej kuli uformowałam dwa długie wałeczki – ich długość ma się mniej więcej równać długości wszystkich boków uformowanego prostokąta.  


Krok 5

Wałeczki dzielimy na równe kawałki, a następnie formujemy dłońmi małe kuleczki (mają nam one zrobić rancik, przez który nie wypłynie nam pistacjowa polewa).

Na brzegach prostokąta układamy kuleczki z ciasta, lekko je dociskamy, aby się nieco scaliły z dolnym ciastem.

Wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut.

Pieczemy przez około 23-25 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) – do momentu aż ciasto będzie delikatnie rumiane.


Krok 6

Polewa pistacjowa:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (100 ml). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno posiekane czekolady (200 g), a także pastę pistacjową (50 g).


Krok 7

Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy rondelek do lodówki na około 30-60 minut, aż polewa nieco zgęstnieje.


Krok 8

Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 


Krok 9

Nakładamy dżem ananasowy (około 3 łyżki), rozsmarowujemy cienką warstwę. Następnie wylewamy polewę pistacjową. Wkładamy do lodówki na godzinę.


Krok 10

Mazurek pistacjowy

Dekoracja na wierzchu zależy tylko i wyłącznie do Was. U mnie bardzo prosta do odtworzenia dekoracja – brzegi posypałam drobno posiekanymi pistacjami. Na środku zrobiłam bazie z migdałów, a gałązkę z rozpuszczonych dwóch kostek mlecznej czekolady. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed krojeniem najlepiej wyciągnąć ciasto około 20 minut szybciej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej i lepiej się kroiło.

Mazurek pistacjowy gotowy! Szukasz innych przepisów z pistacjami w roli głównej? W takim razie polecam wykonać sernik pistacjowy (który jest od kilku lat hitem na blogu), tartę z kremem pistacjowym i truskawkami, a także pistacjowy sernik baskijski.


Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

przepis na Mazurek pistacjowy

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments