Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-serowym jest pomysłem na szybki i sycący obiad. Lekko ciągnący się ser Grana Padano, makaron penne oraz kurczak – to nie mogło się nie udać!
To danie przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic.
Przepis na: Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-serowym z wolnowaru
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli
- 1 papryka czerwona
- 400 g kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
- 150 ml śmietanki 30 %
- 60 g sera Grana Padano
- dodatkowo ugotowany osobno makaron penne ok. 300 g
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 30 g sera Grana Padano
Zobacz również:
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-serowym z wolnowaru - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Misę wolnowaru wyjmujemy, smażymy na płycie indukcyjnej z małą ilością oleju posiekaną cebulę, kurczaka oraz paprykę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa, a także dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy misę do podstawy wolnowaru.
Do misy wolnowaru dodajemy pomidory z puszki, śmietankę, ścieramy ser. Gotujemy przez 30 minut (przy ustawieniu 2). W osobnym rondelku gotujemy makaron penne w osolonej wodzie.
Po 30 minutach dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, przyprawy oraz resztę sera, całość mieszamy. Gotujemy ponownie przez ok. 25 minut (ustawienie 1). Doprawiamy do smaku.
Komentarze