Makaron 4 jajeczny z kurczakiem, kurkami w sosie śmietanowym

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Obiad w 30 minut? To możliwe! Ostatnio zostałam poproszona o przygotowanie szybkiego dania, jedynie z trzech składników. Oczywiście przyprawy można było dodać dowolne. Od razu wiedziałam co przygotuję! Skoro jest sezon na grzyby to ostatnio często wykonuję zupy z kurek, sosy grzybowe do mięsnych dań. Skusiłam się na pyszny i bardzo prosty do przygotowania makaron z kurczakiem oraz kurkami w sosie śmietanowym. Doprawiłam do smaku szczyptą soli, pieprzu, czosnkiem granulowanym oraz curry. Całość wyszła naprawdę smaczna mimo tak małej ilości składników. Jestem pewna, że Wy też często robicie na szybko obiady z tych składników, które aktualnie posiadacie w lodówce.

Przepis na: Makaron 4 jajeczny z kurczakiem, kurkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 250 g makaronu 4 jajecznego Polmak
  • 100 g kurek lub innych grzybów
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta curry
Wyślij emailem

Makaron 4 jajeczny z kurczakiem, kurkami w sosie śmietanowym - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.

Na patelni bez tłuszczu lub na małej ilości oleju podsmażamy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone kurki, smażymy przez minimum 5 minut co chwilkę mieszając. Całość zalewamy śmietanką kremówką i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku przyprawami.

Makaron odcedzamy i podajemy wraz z sosem. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Wpis powstał przy współpracy z firmą Pol-Mak.

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments