Leczo to pyszne danie jednogarnkowe z dużą ilością sezonowych warzyw. Bardzo smaczne, sycące i przede wszystkim proste do przygotowania. W tym przypadku naprawdę ciężko coś zepsuć! Z góry zaznaczę, że jest trochę składników do krojenia, ale za to taki obiad z pewnością Wam posmakuje.
Leczo z kiełbasą
Muszę przyznać, że bardzo mi smakuje leczo z kiełbasą – u mnie najczęściej pojawia się dobrej jakości kiełbasa drobiowa, a dość rzadko wieprzowa (jak coś to nie powinna być zbytnio podsuszana). Do tego oczywiście duża ilość warzyw jak cukinia, pomidory czy papryka, a także przyprawy… No coś pysznego!
Czy leczo można mrozić?
Tak jak najbardziej! Leczo świetnie nadaje się do mrożenia. Pamiętaj jednak aby do mrożenia używać plastikowych pojemników lub woreczków, a nie szklanych słoików, które podczas mrożenia mogą pęknąć.
Ja w tym roku dostałam sporo cukinii od mojej rodziny, więc przygotowałam większą porcję lecza. Załatwiłam przy okazji temat obiadu na 2 dni do przodu, a resztę zapakowałam do pojemniczków i zamroziłam. Później wystarczy tylko leczo odmrozić, podgrzać i obiad mamy gotowy. Do tego wystarczy tak naprawdę ukroić tylko pieczywo i gotowe!
Z czym podawać leczo?
Leczo na Węgrzech najczęściej podawane jest jako dodatek do dań mięsnych (np. do kotleta schabowego) lub jako osobna potrawa. Możemy jednak je również jeść z innymi dodatkami:
- Pieczywem (chlebem lub bagietką)
- Ziemniakami
- Ryżem
- Kaszą (polecam gryczaną, jęczmienną lub kuskus)
- Makaronem (najlepiej drobną odmianą np. orzo lub małe muszelki)
Przepis na: Leczo
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 600 g kiełbasy drobiowej lub wieprzowej
- 2 duże cukinie (waga przed obraniem około 1 kg)
- 2 większe papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 4 większe pomidory lub pomidory krojone z puszki (700 g)
- 3 ząbki czosnku
- 300 g passaty pomidorowej
- 150 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
- większa szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa)
Zobacz również:
Jak zrobić leczo z cukinii?
Krok 1
Na rozgrzaną, większą patelnię nalewamy olej (około 3 łyżki) i dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy przez kilka minut na małym ogniu (do zezłocenia się cebuli).
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Podajemy z pieczywem. Smacznego!
Komentarze
Robilam wiele razy wychodzi przepyszne🥰, tym razem brak passaty, czy mogę dodać coś innego ?
Koncentrat pomidorowy powinien się dobrze sprawdzić, tylko myślę, że 2-3 łyżki by wystarczyły 🙂
Rewelacyjne wychodzi to leczo ❤️ Robię już 5 raz i na pewno nie ostatni 🙂