
Pomysł na szybki i nietypowy obiad? Odpowiedź jest bardzo prosta: Kurczak w cieście kokosowym! 🙂 Jest to klasyk w kuchni chińskiej. Nie spotkałam się jeszcze z barem chińskim, w którym nie byłoby w menu tego dania. Świetnie smakuje z ryżem oraz zestawem surówek. Jeżeli dodatkowo zrobicie własny sos słodko-kwaśny bądź zakupicie gotowy (mój ulubiony sos jest w Lidlu) to już w ogóle Wasze kubki smakowe oszaleją 🙂
Przepis na: Kurczak w cieście kokosowym
Przygotowanie: 20
Smażenie: 15 min
Łącznie: 35 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 100 g wiórków kokosowych
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- szczypta curry
- szczypta papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
W misce miksujemy ze sobą jajko, mąkę, wiórki kokosowe, mleko, sól oraz pieprz. Ciasto powinno być dość gęste.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, dokładnie mieszamy.
Przyprawionego kurczaka wrzucamy do ciasta, mieszamy za pomocą łyżki.
Na patelnię wlewamy olej, gdy będzie gorący to wrzucamy nasze kawałki kurczaka. Smażymy na małym ogniu około 2 minutki z obu stron. Podajemy np. z ryżem, zestawem surówek i sosem słodko-kwaśnym. Smacznego!