Nie wiem jak Wy, ale ja po tegorocznych świętach i tradycyjnych Wielkanocnych potrawach zjadłabym coś całkiem innego, oryginalnego smakowo jak np kremową zupę z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego i groszkiem ptysiowym 🙂 Nie żebym chciała Was jakoś specjalnie namawiać, ale wyszła (ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu) rewelacyjna. Fajnie rozgrzewa, a jest tak sycąca, że aż zrezygnowałam z przygotowania drugiego dania. Myślałam, że wyjdzie zbyt słodka przez taką ilość kukurydzy lecz z dodatkiem różnych przypraw jak curry, papryka słodka i ostra wyszła w sam raz. Jeżeli nie lubicie w kuchni nudy to gorąco zapraszam na tą zupkę!
Przepis na: Kremowa zupa z kukurydzy
Łącznie: 60 min
Składniki:
- 1 litr wody
- 1/2 marchewki
- 1 łyżeczka vegety
- łyżka natki pietruszki
- łyżka natki koperku
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli i pieprzu
- 1 puszka kukurydzy
- 100 ml mleka kokosowego
Dodatkowo:
- groszek ptysiowy
Na gorącą patelnię wlewamy oliwę/olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą oraz curry. Smażymy i mieszamy około dwóch minut.
Po tym czasie wsypujemy kukurydzę i smażymy całość około 5 minut.
Do osobnego garnka wlewamy wodę, wsypujemy vegetę, marchewkę, natkę pietruszki, koperku, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy przez kilka minut. Następnie wsypujemy zawartość patelni.
Na samym końcu pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe, gotujemy jeszcze około 10 minut. Smacznego!