Krem ze szparagów

4.7/5 (66 ocen)
Krem ze szparagów to pyszna i elegancka zupa, która świetnie sprawdzi się jako lekki obiad w okresie wiosennym. Jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej delikatny, aksamitny smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Krem ze szparagów

Sezon na szparagi trzeba wykorzystać w pełni! Tym razem mam dla Was propozycję na smaczną i bardzo prostą do przygotowania zupę. Krem ze szparagów to aksamitna, bardzo smaczna i sycąca zupa, którą wykonasz raz, dwa!

Przepis na: Krem ze szparagów

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 400 g zielonych szparagów
  • 1 średniej wielkości pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 350 g ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu np. jarzynowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
Wyślij emailem

Krem ze szparagów - przepis krok po kroku


Krok 1

Do przygotowania tej zupy użyłam 400 g zielonych szparagów. Myjemy je, odłamujemy twarde, łykowate końcówki (wystarczy je odgiąć i złamią się w odpowiednim miejscu).

Następnie kroimy na kilku centymetrowe kawałki. 


Krok 2

Do średniej wielkości garnka z nieprzywierającą powierzchnią nalewamy olej (3 łyżki) lub masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy przez chwilę.

Dodajemy pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki (około 350 g, waga po obraniu), pietruszkę (korzeń) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki). Smażymy przez kilka minut na średniej mocy palnika.


Krok 3

Dodajemy szparagi i smażymy przez 2-3 minuty. 


Krok 4

Wlewamy gorący bulion (niecałe 1,5 litra) i gotujemy przez około 5-7 minut. Dodajemy pieprz (1/4 płaskiej łyżeczki) oraz gałkę muszkatołową (1/2 płaskiej łyżeczki). Można dodać także nieco posiekanej natki pietruszki. 


Krok 5

Krem ze szparagów

Odlewamy około szklankę wywaru – do regulowania gęstości kremu (dodajemy ewentualnie po zblendowaniu kremu).

Wlewamy śmietankę (100-150 ml) i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu (możesz kilka główek szparagów zostawić sobie do dekoracji zupy na talerzu). Doprawiamy ewentualnie do smaku szczyptą soli czy pieprzu.

Krem ze szparagów podajemy z groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. Smacznego!

Szukasz innych przepisów ze szparagami w roli głównej? W takim razie zachęcam do wypróbowania szparagów z grilla czy pizzy ze szparagami i ricottą. Odwiedź także mój wpis – jak ugotować szparagi, aby były jędrne i miękkie.  


Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

przepis na Krem ze szparagów

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 66

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Olga
Olga
7 lat temu

Chciałam zaznaczyć, że mój post to nie reklama termomixa, mam nadzieję, że nie zostanie tak odebrany, nie mam z nim nic wspólnego, chciałam tylko zobrazować jak chciałabym mieć posiekaną surówke w blenderze :D, który przecież ma lepsze ostrza i więcej obrotów na minutę 😉

Olga
Olga
7 lat temu

Dzień dobry,
prowadzi Pani świetnego bloga :).
Mam nadzieję, że nie popełnie faux pas zadając Pani pytanie tutaj , a nie pod postem bezpośrednio związanym z pytaniem.

Po recenzji na Pani blogu, zakupiłam blender wysokoobrotowy Happycall Alexim.
Liczyłam troszkę, że bedzie on urządzeniem wielofunkcyjnym w moim domu, więc próbuję go zastosować niemal do wszytkiego. Siekanie, mieszanie, blednowanie.
Póki co dobrze wychodzi mi tylko blendowanie.
Probowałam zrobić surówke, tak jak na tym filmie tutaj w termomixie https://www.youtube.com/watch?v=VMmRNAYDL98 i niestety najpierw miałam kawałki różnej wielkości a później już pastę :D.

Próbowałam wyrobic ciasto na pizzę, Pani pisała, że można wyrobic ciasto chlebowe i inne ciasta. A jak to ciasto później stamtąd wydobyć :D? Przydałoby sie jakieś odpowiednie precyzyjne narzędzie :D. Domyślam się, że moje niepowodzenie jest spowodowane barkiem wprawy. Ustawiam nie takie obroty, lub jeszcze cos innego robie nie tak ;).
Moge liczyć na jakieś Pani drobne podpowiedzi co do użytkowania tego sprzetu?

Pozdrawiam serdecznie,
Olga