Sezon na szparagi trzeba wykorzystać w pełni! Tym razem mam dla Was propozycję na smaczną i bardzo prostą do przygotowania zupę. Krem ze szparagów to aksamitna, bardzo smaczna i sycąca zupa, którą wykonasz raz, dwa!
Przepis na: Krem ze szparagów
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki masła klarowanego lub oleju
- 400 g zielonych szparagów
- 1 średniej wielkości pietruszki (korzeń)
- 1 łyżka natki pietruszki
- 350 g ziemniaków
- 1,5 litra bulionu np. jarzynowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Zobacz również:
Krem ze szparagów - przepis krok po kroku
Krok 1
Następnie kroimy na kilku centymetrowe kawałki.
Krok 2
Dodajemy pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki (około 350 g, waga po obraniu), pietruszkę (korzeń) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki). Smażymy przez kilka minut na średniej mocy palnika.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Wlewamy śmietankę (100-150 ml) i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu (możesz kilka główek szparagów zostawić sobie do dekoracji zupy na talerzu). Doprawiamy ewentualnie do smaku szczyptą soli czy pieprzu.
Krem ze szparagów podajemy z groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. Smacznego!
Szukasz innych przepisów ze szparagami w roli głównej? W takim razie zachęcam do wypróbowania szparagów z grilla czy pizzy ze szparagami i ricottą. Odwiedź także mój wpis – jak ugotować szparagi, aby były jędrne i miękkie.
Komentarze
Chciałam zaznaczyć, że mój post to nie reklama termomixa, mam nadzieję, że nie zostanie tak odebrany, nie mam z nim nic wspólnego, chciałam tylko zobrazować jak chciałabym mieć posiekaną surówke w blenderze :D, który przecież ma lepsze ostrza i więcej obrotów na minutę 😉
Dzień dobry,
prowadzi Pani świetnego bloga :).
Mam nadzieję, że nie popełnie faux pas zadając Pani pytanie tutaj , a nie pod postem bezpośrednio związanym z pytaniem.
Po recenzji na Pani blogu, zakupiłam blender wysokoobrotowy Happycall Alexim.
Liczyłam troszkę, że bedzie on urządzeniem wielofunkcyjnym w moim domu, więc próbuję go zastosować niemal do wszytkiego. Siekanie, mieszanie, blednowanie.
Póki co dobrze wychodzi mi tylko blendowanie.
Probowałam zrobić surówke, tak jak na tym filmie tutaj w termomixie https://www.youtube.com/watch?v=VMmRNAYDL98 i niestety najpierw miałam kawałki różnej wielkości a później już pastę :D.
Próbowałam wyrobic ciasto na pizzę, Pani pisała, że można wyrobic ciasto chlebowe i inne ciasta. A jak to ciasto później stamtąd wydobyć :D? Przydałoby sie jakieś odpowiednie precyzyjne narzędzie :D. Domyślam się, że moje niepowodzenie jest spowodowane barkiem wprawy. Ustawiam nie takie obroty, lub jeszcze cos innego robie nie tak ;).
Moge liczyć na jakieś Pani drobne podpowiedzi co do użytkowania tego sprzetu?
Pozdrawiam serdecznie,
Olga