Krem z pralinami Gioto – idealny do tortu! Smakuje obłędnie. To jeden z tych kremów, którym ciężko się oprzeć i nie wyjadać go prosto z miski. Pasuje świetnie do tortów, tarteletek czy deserów w pucharkach.
Przepis na: Krem z pralinami Gioto
Porady na start
- Pracę nad tym kremem najlepiej sobie podzielić na 2 dni. Wieczorem rozpuścić śmietankę z pralinami i białą czekoladą, a następnego np. rano zmiksować całość z zimnym mascarpone.
- Tego kremu wystarczy na 1 przełożenie tortu o średnicy 18-20 cm (warstwa powinna mieć szerokość około 2-2,5 cm).
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 120 g pralin Gioto
- 150 g mascarpone
Zobacz również:
Krem z pralinami Gioto - przepis krok po kroku
Krok 1
Krem z pralinami Gioto jest bardzo prosty do wykonania, ale pracę nad nim najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni (lub zacząć rano, a skończyć wieczorem). Wynika to z tego, że rozpuszczona śmietanka z pralinami i białą czekoladą musi się porządnie schłodzić zanim zmiksujemy ją z mascarpone.
Praliny Gioto (120 g) siekamy drobniutko za pomocą noża. Jeśli posiekasz tylko tak z grubsza na połówki czy ćwiartki to później dłużej zajmie ich rozmieszanie w gorącej śmietance.
Krok 2
Do małego garnka wlewamy śmietankę kremówkę (200 ml) – ja używam np. śmietanki 30% UHT (tej czerwonej). Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika.
Od razu wrzucamy lekko posiekaną białą czekoladę (100g) oraz praliny.
Krok 3
PS. Tak jak widać u mnie na zdjęciu praliny całkowicie mi się nie rozpuściły tylko zostało mi trochę takich małych grudek.
Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 4
Po tym czasie dodajemy mascarpone wyciągnięte prosto z lodówki (150g) i całość miksujemy przez około pół minuty do powstania gęstego, sztywnego kremu.
Krok 5
Krem z pralinami Gioto gotowy! Jeśli chcesz mu nadać większej chrupkości to opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki bardzo drobniutko posiekanych orzechów laskowych czy nawet orzeszków ziemnych.
Można go nakładać na biszkopt za pomocą łyżki, chociaż wychodzi na tyle sztywny, że można użyć rękawa cukierniczego z ozdobnymi tylkami (tylko muszą być to tylki z większym otworem ze względu na małe grudki, czyli te cząstki pralinek)
Od razu wykładamy go na blat biszkoptu. Będzie także fajnym dodatkiem do różnych deserków czy kruchych tart.
Zapraszam Cię także do wypróbowania moich innych kremów do tortów jak np. krem czekoladowy czy krem śmietankowy z mascarpone.
Komentarze