Opis przepisu
Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci, czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść (szybko nie twardnieją jeżeli dobrze wyrobicie ciasto).
Przepis na: Krakowskie drożdżówki z serem
Składniki:
- ½ kostki drożdży (50g)
- 1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 40 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- Dodatkowo: jajko do posmarowania
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
- 2 żółtka
- 60 g cukru waniliowego
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek wody
Zobacz również:
Krakowskie drożdżówki z serem - przepis krok po kroku
Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.
Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.
Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.
Komentarze
Witam.jeszcze nie próbowałam,ale mam nadzieję że są pyszne
Witam, również mam taką nadzieję ❤️ Czekam na recenzję 🙂
Witam wszystkich.
Ja również bardzo często robię te bułeczki bo są rewelacyjne.
Mój syn jak odjedzdza na uczelnie to zawsze ma je spakowane do zabrania że sobą.
U mnie również kocha je cała rodzinka.
Ppyycchhhhaaaa.
Spora kolekcja drożdżówek! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakują.
Jak duzy ma byc ten prostokat?
Moje z masą makową, zostało trochę po świętach i szkoda było wyrzucić, wyszły pyszne
super wyszły 🙂
Wspaniałe sa te drożdżówki. Robiłam kilka lat temu i teraz sobie o nich przypomniałam, z racji ilości posiadanego sera. Dziś będą znów pieczone. Pamiętam, że akurat przebywałam w Krakowie i minę ludzi gdy ich spróbowali 😋
Cieszę się 🙂
Po pierwsze, co za cudne ciasto drożdżowe! Nic się do rąk nie kleiło, idealnie rozwałkowalo, po upieczeniu mięciutkie, następnego dnia również, absolutny hit!
Mój twaróg z wiaderka był trochę zbyt płynny, ale tak czy owak zapiekł się i drożdżówki wyszły przepyszne! Cała rodzina zachwycona ❤️
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i rodzince smakowało ❤️ Na przyszłość z twarogów z wiaderka mogę polecić Wieluń lub Piątnicę 🙂
Czy można użyć drożdży suszone? A jak tak to ile dodać? Pozdrawiam
Powinno wystarczyć 7 g suszonych 🙂
Super przepisy zawsze wszystko wychodzi ,mniam mniam 🙂
Bardzo się cieszę, że się podobają 🤗
Moje pięknie wyrosły, niestety w środku surowe
No to w takim razie za krótko były pieczone lub masa serowa była za rzadka.
Pycha. Szkoda ze nie ma zdjec jak to skladac ale google pomoglo
Szkoda, że nie rzucił się w oczy filmik instruktażowy 🙂
Witam, mam pytanie odnośnie jaj. W Pani przepisie dodaje się tylko jedno, inne przepisy na drożdżówki zawierają niekiedy 2 dodatkowe żółtka. Jakie ma to znaczenie? Czy jaja mają wpływ na twardość, pulchność drożdżówki?
Najlepsze uwielbia je cała rodzina 🥰 nie zlicze ile razy już je robiłam za każdym razem wychodzą idealne 😊
Już po zdjęciu widać, że wyszły idealne! ❤️ Bardzo się cieszę, że smakują całej rodzince 🙂 Dziękuję za zdjęcie!
Idealny przepis na ciasto drożdżowe, bez konieczności dodawania jak w wielu przepisach mąki “ile zajmie”. Drożdżówki przepyszne 😍, jednakże na życzenie męża robię okrągłe bułeczki nadziewane dżemem. Dziękuję za przepis ♥️
No to się cieszę, że spodobał się przepis 🙂 Robiąc jedno ciasto drożdżowe można oczywiście formować je w dowolny sposób! 🙂
Witam 🙂 Czy mogę twaróg zastąpić serkiem Philadelphia?
W ostateczności tak 🙂 Ważne, żeby twaróg nie był za płynny 🙂
Dziękuję bardzo…będę testować 😉
W takim razie udanych wypieków! 🧡
Czy można wyrobić ciasto mikserem planetarnym?
Tak, jak najbardziej 🤗
Prze-pysz-ne!
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Polecam
Wczoraj wieczorem robiłam (z książki na którą natknęłam się w Empiku jeszcze nie znając bloga) i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne!
Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym ( z końcówkami do chleba) i zawsze daje ciut więcej mleka ( ok 4 łyżek). Drożdżówki wychodzą mięciutkie i pulchne. I dodaje dżemu jagodowego 😉
Te bułeczki są obłędne. Ser- twaróg przetargami przez sito, dodałam żółtka i cukier, dodałam też skórkę z cytryny. Smak nieziemski. Ser nie wypłynął, może odrobinkę, ale nic nie zostało na blaszce. Są przepyszne. Pozdrawiam
Czy do ciasta oprocz cukru waniliowego nie dodajemy juz normalnego? 1 lyzka do rozczynu, a do ciasta tylo 40 g cukru waniliowego? Czy dobrze rozumiem?
Moje dzieci je uwielbiają 🙂
Idealne proporcje ciasta drozdzowego! Nie musiałam dosypywac ani grama mąki <3
Upieklam je juz kilkanascie razy, wiec postanowilam, ze nareszcie napiszę komentarz (moj pierwszy w zyciu!)) – TO NAJLEPSZE DROZDZOWKI NA SWIECIE I W CALYM INTERNECIE HIHI
Ten przepis jest obłędny
Zakochałam się od pierwszego kęsa :)) Jak dla mnie pysznosci
Moje ulubione drozdzoweczki jemy je cieplutkie prosto z piekarnika
Super przepis,drożdżówki wyszły mieciutkie,pyszne. Wszystkim bardzo smakowały. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Dziękuje za przepis. Pozdrawiam
robione kolejny raz, i kolejny raz są pyszne!
Moje ulubione drozdzoweczki ;p nawet wczoraj je robilam po raz tysieczny!
Jestem uzalezniona od tych drozdzowek <3 Super, ze jest ten przepis z filmikiem, bo tak to bym nie ogarnela jak je zwinac ;ppp
Witam
Chciałam dzisiaj zrobić te drożdżówki ale po przeczytaniu przepisu i obejrzeniu filmiku mam małe wątpliwości…:/
Te składniki do rozczynu bierzemy z tego ogólnego przepisu? Bo dodajemy do rozczynu 2 łyżki mąki a potem do miski całe 500 g, ale za to mleko jest rozdzielone po pół szklanki tu i tu…. ?? :/ Jak to w końcu jest z tymi składnikami?? 🙁
I co z cukrem? Do rozczynu dodajemy zwykły cukier?
Aha, no i na filmiku te drożdżówki sa zupełnie inaczej skręcane niż w przepisie, co widocznie wpływa na ich wygląd – na zdjęciach są inne niż na filmiku 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam, do rozczynu najpierw dodajemy 2 łyżki mąki, a później 500 g mąki do ciasta właściwego. Wlewamy 1/2 szklanki mleka do rozczynu, a drugie 1/2 szkl do ciasta głównego. Do rozczynu dodajemy zwykły cukier. Co do sposobu skręcania to ten filmik został nagrany 3 lata temu i dorabiałam później nowe zdjęcia do tego wpisu 🙂 Jednak nie różni się ten sposób na tyle, żeby te drozdzowki się nie udały 🙂
Z filmiku wynika że taka ilość mąki w zupełności wystarczy, by ciasto było zwarte w kulkę i nie kleiło się do rąk. Gdy ja je dziś robiłam z podanych proporcji wyszło mi klejące i wymagało dużej ilości dodatkowej mąki, a więc po upieczeniu drożdżówki będą twarde i mało puszyste… Czy pani dodawała jeszcze sporo mąki by ciasto z łatwością się rozwałkowało, czy to ja robię coś nie tak?
Dodawane są tylko te składniki i taka ich ilosc jaka jest podana we wpisie i filmiku 🙂 Ciasto na poczatku jest nieco klejące, ale po dokładnym wyrobieniu nie jest już klejące do rąk, ale powinno być nieco rzadsze, bo im twardsze ciasto drożdżowe z dużą ilością podsypywanej mąki, tym ciasto po upieczeniu wychodzi twarde… Nie wiem co mogło pójść źle, że musiała Pani tyle podsypywać mąki, ale ten przepis robiłam wielokrotnie, na Facebooku mam kilkaset zdjęć upieczonym zdjęć drozdzowek przez czytelników pod opublikowanymi postami, więc jak widać przepis jest ok 🙂 Może standardowej szklanki 250 ml użyła Pani jakiejś większej… Już sama nie wiem 🙁
Mogłabym jesc je codziennie 🙂
W zyciu nie wyszły mi lepsze drozdzowki… Teraz jak jest kwarantanna i mam duzo czasu to co chwilę cos piekę z Twojego bloga i wszystko mi wychodzi super
dzisiaj je zrobiłam pierwszy raz. REWELACJA!!! mąż ocenia 10/10 😀 do masy serowej dodałam jeszcze rodzynek. Pycha palce lizać! dziękuje za przepis.
ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁
Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂
To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.
Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂
ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁
Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂
To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.
Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂
Najlepsze drozdzowki na swiecie 😀 robiłam je juz kilkanascie razy <3
Chce użyć suchych drożdży i masy makowej oraz masy budyniowej, ktoś już próbował?
Jeżeli chodzi o masę makową to podobny przepis znajdzie Pani tu:
https://poprostupycha.com.p…
ależ apetycznie się prezentują 🙂
ależ apetycznie się prezentują 🙂
Spróbuję dołożyć do nich dżem jagodowy. Mam nadzieję, że będą żonie smakować 😀
Świetny pomysł 🙂 Ważne, aby dżem był dosyć gęsty – wtedy nie powinno dużo jego wypłynąć w trakcie pieczenia. Udanych wypieków!
Te drożdżówki piekę już od roku non stop! Praktycznie co weekend i zawsze wychodzą :PP
Witam
Zrobiłam pyszne. Tylko że w trakcie pieczenia buleczki się rozkazy i nie wyglądały tak estetycznie. Na filmiku zwija je Pani raz jednak na zdjęciach wygląda to trochę inaczej. Czy nie jest użyta inna technika zwijania?
Pozdrawiam
Witam,
cieszę się, że smakowały 🙂 Na filmiku zwijane są raz, natomiast na zdjęciach zwinięte są dwa razy. Wszystko zależy jak długie nam drożdżówki wyjdą 🙂 Pozdrawiam!
Przepyszne 🙂 Jak tylko znajdę chwilkę to upiekę. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Obejrzałam film instruktażowy, użyłam dokladnie takiego samego twarogu jednak efekt końcowy niestety nie jest taki jak na zdjęciach. Wszystko szło świetnie do momentu pieczenia drożdżówek w piekarniku. Ciasto wyrastało a twaróg zaczął wypływać po bokach i sporo pozostało na blaszce. Efekt końcowy smaczny jednak niezbyt estetyczny.
Co mogłam zrobić nie tak???
Przepis wygląda na fajny, komentarze potwierdzają… i to by było na tyle, bo nie mam zielonego pojęcia jak to ciasto poskładać! O co tu chodzi z tymi bokami i wszystkim? Sorki, ja odpadam, poszukam innego przepisu.
Witam 🙂 Dlatego powstał też filmik instruktażowy, który zamieściłam nad składnikami. Mam nadzieję, że po jego obejrzeniu wszystko stanie się jasne 🙂
Dziękuję. 🙂
Proszę bardzo! 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Również gorąco pozdrawiam!