Krakowskie drożdżówki z serem

4.8/5 (870 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 20 min pieczenia

drożdżówki krakowskie

Opis przepisu

Czy może być coś lepszego niż cieplutkie, domowe drożdżówki z serem? Dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa! Mięciutkie, puchate i rozpływające się w ustach.

Zawijane drożdżówki z serem

Domowe, zawijane drożdżówki z serem oblane lukrem np. cytrynowym to fantastyczny pomysł na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Długo zachowują świeżość dzięki odpowiedniemu wyrobieniu ciasta drożdżowego. To jedne z najlepszych drożdżówek jakie tylko mogą być!

Przepis na: Krakowskie drożdżówki z serem

Składniki:

Rozczyn drożdżowy:

  • ½ kostki drożdży (50g)
  • 50 ml mleka
  • 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Ciasto drożdżowe:

  • 520 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 90 g miękkiego masła
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru waniliowego

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
Wyślij emailem

Jak zrobić zawijane drożdżówki z serem?


Krok 1

Drożdżówki z serem można wykonać na bazie świeżych lub suszonych drożdży.

Rozczyn drożdżowy:

Do miseczki kruszymy 50 g świeżych drożdży (lub 20 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie może być gorące) i jedna nieco czubata łyżka mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


Krok 2

Ciasto drożdżowe:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (520 g), cukier puder (40 g), a także dodajemy letnie mleko (180 ml), duże jajko oraz miękkie masło (90 g).


Krok 3

Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez około 7 minut.  


Krok 4

Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.


Krok 5

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 6

Masa serowa:

Do miski dodajemy twaróg w kostce lub gęsty sernikowy (nie powinien być użyty rzadki z wiaderka), 2 żółtka oraz cukier waniliowy (60 g, można zastąpić cukrem pudrem), mieszamy za pomocą łyżki. 


Krok 7

drożdżówki z serem

Ciasto wyjmujemy z miski i przez chwilkę zagniatamy na blacie lekko oprószonym mąką.

Rozwałkowujemy w kształt prostokąta – u mnie w wymiarach około 40 x 50 cm. Rozsmarowujemy masę serową.


Krok 8

domowe drożdżówki z serem

Składamy ciasto na trzy części.

1/3 ciasta z nadzieniem złożyć.


Krok 9

drożdżówki z serem

A następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta z nadzieniem. Brzegi zlepiamy.


Krok 10

zawijane drożdżówki z serem

Dzielimy na równe części – mi z reguły wychodzi 8 drożdżówek. 


Krok 11

drożdżówki z serem

Każdą drożdżówkę zwijamy (obkręcamy dwukrotnie wokół własnej osi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Pieczemy przez ok 27-30 minut (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy nim drożdżówki. Smacznego!

Domowe drożdżówki z serem warto po ostudzeniu warto przechowywać w szczelnie zamykanym plastikowym pojemniku, aby zachowały świeżość na drugi czy trzeci dzień.

Zapraszam także do wypróbowania moich sprawdzonych rogalików z marmoladą czy chałki drożdżowej.  


Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 870

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
110 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
7 miesięcy temu

Witam.jeszcze nie próbowałam,ale mam nadzieję że są pyszne

1000002137
Asia
Asia
8 miesięcy temu

Witam wszystkich.
Ja również bardzo często robię te bułeczki bo są rewelacyjne.
Mój syn jak odjedzdza na uczelnie to zawsze ma je spakowane do zabrania że sobą.
U mnie również kocha je cała rodzinka.
Ppyycchhhhaaaa.

20240302_134829
Klara
Klara
1 rok temu

Jak duzy ma byc ten prostokat?

Dorota
Dorota
1 rok temu

Moje z masą makową, zostało trochę po świętach i szkoda było wyrzucić, wyszły pyszne

IMG20240110104006_01
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Wspaniałe sa te drożdżówki. Robiłam kilka lat temu i teraz sobie o nich przypomniałam, z racji ilości posiadanego sera. Dziś będą znów pieczone. Pamiętam, że akurat przebywałam w Krakowie i minę ludzi gdy ich spróbowali 😋

Marta
Marta
1 rok temu

Po pierwsze, co za cudne ciasto drożdżowe! Nic się do rąk nie kleiło, idealnie rozwałkowalo, po upieczeniu mięciutkie, następnego dnia również, absolutny hit!
Mój twaróg z wiaderka był trochę zbyt płynny, ale tak czy owak zapiekł się i drożdżówki wyszły przepyszne! Cała rodzina zachwycona ❤️

Ania
Ania
1 rok temu

Czy można użyć drożdży suszone? A jak tak to ile dodać? Pozdrawiam

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Super przepisy zawsze wszystko wychodzi ,mniam mniam 🙂

Ewa
Ewa
1 rok temu

Moje pięknie wyrosły, niestety w środku surowe

Jola
Jola
1 rok temu

Pycha. Szkoda ze nie ma zdjec jak to skladac ale google pomoglo

Kasia
Kasia
2 lat temu

Witam, mam pytanie odnośnie jaj. W Pani przepisie dodaje się tylko jedno, inne przepisy na drożdżówki zawierają niekiedy 2 dodatkowe żółtka. Jakie ma to znaczenie? Czy jaja mają wpływ na twardość, pulchność drożdżówki?

Ilona
Ilona
2 lat temu

Najlepsze uwielbia je cała rodzina 🥰 nie zlicze ile razy już je robiłam za każdym razem wychodzą idealne 😊

inbound5238567752741960519.jpg
Dorota
Dorota
2 lat temu

Idealny przepis na ciasto drożdżowe, bez konieczności dodawania jak w wielu przepisach mąki “ile zajmie”. Drożdżówki przepyszne 😍, jednakże na życzenie męża robię okrągłe bułeczki nadziewane dżemem. Dziękuję za przepis ♥️

Danka
Danka
2 lat temu

Witam 🙂 Czy mogę twaróg zastąpić serkiem Philadelphia?

Danka
Danka
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo…będę testować 😉

Henryka
Henryka
2 lat temu

Czy można wyrobić ciasto mikserem planetarnym?

Paulina
Paulina
2 lat temu

Prze-pysz-ne!

Angelika Orłowska
Angelika Orłowska
3 lat temu

Polecamcomment image

Anna
Anna
4 lat temu

Wczoraj wieczorem robiłam (z książki na którą natknęłam się w Empiku jeszcze nie znając bloga) i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne!

Anna
Anna
4 lat temu

Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym ( z końcówkami do chleba) i zawsze daje ciut więcej mleka ( ok 4 łyżek). Drożdżówki wychodzą mięciutkie i pulchne. I dodaje dżemu jagodowego 😉

Paulina Tomoń
Paulina Tomoń
4 lat temu

Te bułeczki są obłędne. Ser- twaróg przetargami przez sito, dodałam żółtka i cukier, dodałam też skórkę z cytryny. Smak nieziemski. Ser nie wypłynął, może odrobinkę, ale nic nie zostało na blaszce. Są przepyszne. Pozdrawiamcomment image

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

Czy do ciasta oprocz cukru waniliowego nie dodajemy juz normalnego? 1 lyzka do rozczynu, a do ciasta tylo 40 g cukru waniliowego? Czy dobrze rozumiem?

Basia
Basia
4 lat temu

Moje dzieci je uwielbiają 🙂

Weronika
Weronika
4 lat temu

Idealne proporcje ciasta drozdzowego! Nie musiałam dosypywac ani grama mąki <3

Kasia h.
Kasia h.
4 lat temu

Upieklam je juz kilkanascie razy, wiec postanowilam, ze nareszcie napiszę komentarz (moj pierwszy w zyciu!)) – TO NAJLEPSZE DROZDZOWKI NA SWIECIE I W CALYM INTERNECIE HIHI

Marcjanna Gorawska
Marcjanna Gorawska
4 lat temu

Ten przepis jest obłędnycomment image

Dorota
Dorota
4 lat temu

Zakochałam się od pierwszego kęsa :)) Jak dla mnie pysznosci

Karolinaa w.
Karolinaa w.
4 lat temu

Moje ulubione drozdzoweczki jemy je cieplutkie prosto z piekarnika

Paulina Rolka
Paulina Rolka
4 lat temu

Super przepis,drożdżówki wyszły mieciutkie,pyszne. Wszystkim bardzo smakowały. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Dziękuje za przepis. Pozdrawiamcomment image

Gosia Ka
Gosia Ka
4 lat temu

robione kolejny raz, i kolejny raz są pyszne!
comment image

Anna
Anna
4 lat temu

Moje ulubione drozdzoweczki ;p nawet wczoraj je robilam po raz tysieczny!

Elwira
Elwira
4 lat temu

Jestem uzalezniona od tych drozdzowek <3 Super, ze jest ten przepis z filmikiem, bo tak to bym nie ogarnela jak je zwinac ;ppp

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

Witam

Chciałam dzisiaj zrobić te drożdżówki ale po przeczytaniu przepisu i obejrzeniu filmiku mam małe wątpliwości…:/
Te składniki do rozczynu bierzemy z tego ogólnego przepisu? Bo dodajemy do rozczynu 2 łyżki mąki a potem do miski całe 500 g, ale za to mleko jest rozdzielone po pół szklanki tu i tu…. ?? :/ Jak to w końcu jest z tymi składnikami?? 🙁
I co z cukrem? Do rozczynu dodajemy zwykły cukier?

Aha, no i na filmiku te drożdżówki sa zupełnie inaczej skręcane niż w przepisie, co widocznie wpływa na ich wygląd – na zdjęciach są inne niż na filmiku 😉

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Magdalena

Witam, do rozczynu najpierw dodajemy 2 łyżki mąki, a później 500 g mąki do ciasta właściwego. Wlewamy 1/2 szklanki mleka do rozczynu, a drugie 1/2 szkl do ciasta głównego. Do rozczynu dodajemy zwykły cukier. Co do sposobu skręcania to ten filmik został nagrany 3 lata temu i dorabiałam później nowe zdjęcia do tego wpisu 🙂 Jednak nie różni się ten sposób na tyle, żeby te drozdzowki się nie udały 🙂

Iza
Iza
4 lat temu

Z filmiku wynika że taka ilość mąki w zupełności wystarczy, by ciasto było zwarte w kulkę i nie kleiło się do rąk. Gdy ja je dziś robiłam z podanych proporcji wyszło mi klejące i wymagało dużej ilości dodatkowej mąki, a więc po upieczeniu drożdżówki będą twarde i mało puszyste… Czy pani dodawała jeszcze sporo mąki by ciasto z łatwością się rozwałkowało, czy to ja robię coś nie tak?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Iza

Dodawane są tylko te składniki i taka ich ilosc jaka jest podana we wpisie i filmiku 🙂 Ciasto na poczatku jest nieco klejące, ale po dokładnym wyrobieniu nie jest już klejące do rąk, ale powinno być nieco rzadsze, bo im twardsze ciasto drożdżowe z dużą ilością podsypywanej mąki, tym ciasto po upieczeniu wychodzi twarde… Nie wiem co mogło pójść źle, że musiała Pani tyle podsypywać mąki, ale ten przepis robiłam wielokrotnie, na Facebooku mam kilkaset zdjęć upieczonym zdjęć drozdzowek przez czytelników pod opublikowanymi postami, więc jak widać przepis jest ok 🙂 Może standardowej szklanki 250 ml użyła Pani jakiejś większej… Już sama nie wiem 🙁

Grazyna
Grazyna
4 lat temu

Mogłabym jesc je codziennie 🙂

Ewelaa
Ewelaa
4 lat temu

W zyciu nie wyszły mi lepsze drozdzowki… Teraz jak jest kwarantanna i mam duzo czasu to co chwilę cos piekę z Twojego bloga i wszystko mi wychodzi super

Wix
Wix
4 lat temu

dzisiaj je zrobiłam pierwszy raz. REWELACJA!!! mąż ocenia 10/10 😀 do masy serowej dodałam jeszcze rodzynek. Pycha palce lizać! dziękuje za przepis.

Webska
Webska
4 lat temu

ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Webska

Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂

Webska
Webska
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Webska

Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂

Webska
Webska
4 lat temu

ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Webska

Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂

Webska
Webska
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Webska

Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂

Emilka
Emilka
4 lat temu

Najlepsze drozdzowki na swiecie 😀 robiłam je juz kilkanascie razy <3

Magdalena Włochowicz
Magdalena Włochowicz
5 lat temu

Chce użyć suchych drożdży i masy makowej oraz masy budyniowej, ktoś już próbował?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Magdalena Włochowicz

Jeżeli chodzi o masę makową to podobny przepis znajdzie Pani tu:
https://poprostupycha.com.p

Dorota z kobietytomy.pl
Dorota z kobietytomy.pl
5 lat temu

ależ apetycznie się prezentują 🙂

Dorota z kobietytomy.pl
Dorota z kobietytomy.pl
5 lat temu

ależ apetycznie się prezentują 🙂

danielo12
danielo12
5 lat temu

Spróbuję dołożyć do nich dżem jagodowy. Mam nadzieję, że będą żonie smakować 😀

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  danielo12

Świetny pomysł 🙂 Ważne, aby dżem był dosyć gęsty – wtedy nie powinno dużo jego wypłynąć w trakcie pieczenia. Udanych wypieków!

Karola
Karola
5 lat temu

Te drożdżówki piekę już od roku non stop! Praktycznie co weekend i zawsze wychodzą :PP

kasia
kasia
5 lat temu

Witam
Zrobiłam pyszne. Tylko że w trakcie pieczenia buleczki się rozkazy i nie wyglądały tak estetycznie. Na filmiku zwija je Pani raz jednak na zdjęciach wygląda to trochę inaczej. Czy nie jest użyta inna technika zwijania?
Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  kasia

Witam,
cieszę się, że smakowały 🙂 Na filmiku zwijane są raz, natomiast na zdjęciach zwinięte są dwa razy. Wszystko zależy jak długie nam drożdżówki wyjdą 🙂 Pozdrawiam!

vital fit
vital fit
5 lat temu

Przepyszne 🙂 Jak tylko znajdę chwilkę to upiekę. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Iw
Iw
5 lat temu

Obejrzałam film instruktażowy, użyłam dokladnie takiego samego twarogu jednak efekt końcowy niestety nie jest taki jak na zdjęciach. Wszystko szło świetnie do momentu pieczenia drożdżówek w piekarniku. Ciasto wyrastało a twaróg zaczął wypływać po bokach i sporo pozostało na blaszce. Efekt końcowy smaczny jednak niezbyt estetyczny.
Co mogłam zrobić nie tak???

Tara
Tara
6 lat temu

Przepis wygląda na fajny, komentarze potwierdzają… i to by było na tyle, bo nie mam zielonego pojęcia jak to ciasto poskładać! O co tu chodzi z tymi bokami i wszystkim? Sorki, ja odpadam, poszukam innego przepisu.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Tara

Witam 🙂 Dlatego powstał też filmik instruktażowy, który zamieściłam nad składnikami. Mam nadzieję, że po jego obejrzeniu wszystko stanie się jasne 🙂

Tara
Tara
6 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Dziękuję. 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu

Proszę bardzo! 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu

Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Również gorąco pozdrawiam!