Kawa mrożona karmelowa

4.7/5 (13 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

kawa mrożona przepis

W czasie trwania kwarantanny nie musimy rezygnować ze swoich ulubionych smakołyków, drobnych przyjemności, które możemy zaserwować sobie we własnym mieszkaniu. Wcześniej chodziłaś/eś codziennie do piekarni, cukierni żeby zjeść dobre pieczywo, ciastko, drożdżówkę? Teraz masz czas i możliwość nauczenia się domowych wypieków samodzielnie, a pamiętaj, że takie własnoręcznie upieczone słodkości smakują sto razy lepiej, plus satysfakcja z ich przygotowania gwarantowana!

Jeśli z kolei kiedyś uwielbiałaś/eś pewną kawę mrożoną ze znanych sieciówek, a teraz jest wiele nakazów #zostanwdomu to przecież nie musisz nadal za nią szlochać! Przygotuj swoją domową kawę mrożoną… Przecież do takie proste! Wystarczy tylko kilka składników i kawa mrożona jest już gotowa. Możesz się jej napić kiedy tylko najdzie Cię na nią ochota.

Kawa mrożona

Poniżej zamieszczam sprawdzony przepis na genialną kawę mrożoną karmelową, którą przygotowałam na bazie espresso z mojego automatycznego ekspresu De’Longhi. Mam go już od dwóch lat i jestem z niego zadowolona. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat tego ekspresu to jakiś czas temu zamieściłam jego recenzję w tym wpisie (klik). PS. Przy okazji znajdziecie w nim także przepis na obłędne włoskie tiramisu – kto jeszcze nie próbował, musi jak najszybciej nadrobić!

ekspres De Longhi

ekspres De Longhi

Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia świetnego poradnika dotyczącego jak zrobić idealną kawę mrożoną i frappe >>.

Przepis na: Kawa mrożona karmelowa

Składniki:

  • 150 ml przestudzonej kawy, najlepiej espresso
  • 150 ml mleka
  • 2 gałki lodów toffi, karmelowych lub ewentualnie śmietankowych
  • opcjonalnie 4 łyżki likieru o smaku słony karmel
  • kilka kostek lodu
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie polewa toffi
  • opcjonalnie kilka truskawek do dekoracji
Wyślij emailem

Jak zrobić kawę mrożoną karmelową?


Wykonanie: 

Przygotowujemy najpierw ok. 150 ml espresso, które odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie 150 ml zimnego mleka z lodówki mieszamy łyżką w wyższym naczyniu z 2 gałkami lodów (najlepiej się sprawdzą karmelowe, jednak opcjonalnie można dodać śmietankowe). Wrzucamy kilka kostek lodu (ok. 5-7 kostek lodu), a także wlewamy opcjonalnie likier o smaku karmelowym (ok. 4-5 łyżek).

Przestudzone espresso mieszamy za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami i rozlewamy do dwóch szklanek po ok. 250 ml każda.

Śmietankę kremówkę (150 ml) ubijamy na sztywno wraz z łyżką cukru pudru. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią wierzch obu kaw. Truskawki nacinamy i wbijamy w krawędź szklanki, a dodatkowo polewamy bitą śmietanę sosem toffi lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach czekoladę karmelową.


kawa mrożona

kawa mrożona

kawa mrożona

mrozona kawa

frappe

frappe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 13

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga Gałecka
Kinga Gałecka
1 rok temu

Moje dzieci kochają ten deser

Saban
Saban
3 lat temu

Dzięki za fajny poradnik. Ja lubię bardo kawę mrożoną i w końcu nauczyłem sie robić ją profesjonalnie. Pomógł mi też w tym ten poradnik https://www.delonghi.com/pl…. Teraz kawę mrożoną piję niemal codziennie 😀

Kamila
Kamila
3 lat temu

Ej spróbujcie tą kawę z lodami słony karmel – ten smak to istne szalenstwo!!!!

Luiza H.
Luiza H.
3 lat temu

Ta kawka to mistrzostwo swiata :DD jak dla mnie cos pysznego

Kawa mrożona

Szukasz przepisu na pyszną kawę mrożoną jak z prawdziwej kawiarni? Dobrze trafiłaś/eś! Domowa kawa mrożona jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników i gotowe. Ważne jest żeby pamiętać, że podczas przyrządzania domowej kawy mrożonej jak z kawiarni musimy pamiętać o podstawowej zasadzie, w głównej roli występuje tutaj kawa, dlatego najważniejsza jest dobra baza. Ja używam wysokiej jakości ziaren kawy, które następnie są mielone w ekspresie automatycznym, a w efekcie powstaje aromatyczne i intensywne espresso.

Mrożona kawa

Mrożona kawa możliwa jest w naprawdę wielu wariantach smakowych. Jak dla mnie najlepsza jest z dodatkiem kruszonego lodu, a także lodów np. karmelowych, śmietankowych czy czekoladowych. Zamiast lodów można użyć np. ubitej śmietanki kremówki 30 lub 36%. Dekoracja również jest tak naprawdę dowolna. Mogą to być kawałki posiekanej czekolady, świeże owoce czy polewy smakowe: toffi, czekoladowe, truskawkowe itp. Mrożona kawa jest rewelacyjna zaraz po jej przygotowaniu, nie polecam jej wkładać np. na całą noc do lodówki tylko wypić od razu.

 

RozwińZwiń