W czasie trwania kwarantanny nie musimy rezygnować ze swoich ulubionych smakołyków, drobnych przyjemności, które możemy zaserwować sobie we własnym mieszkaniu. Wcześniej chodziłaś/eś codziennie do piekarni, cukierni żeby zjeść dobre pieczywo, ciastko, drożdżówkę? Teraz masz czas i możliwość nauczenia się domowych wypieków samodzielnie, a pamiętaj, że takie własnoręcznie upieczone słodkości smakują sto razy lepiej, plus satysfakcja z ich przygotowania gwarantowana!
Jeśli z kolei kiedyś uwielbiałaś/eś pewną kawę mrożoną ze znanych sieciówek, a teraz jest wiele nakazów #zostanwdomu to przecież nie musisz nadal za nią szlochać! Przygotuj swoją domową kawę mrożoną… Przecież do takie proste! Wystarczy tylko kilka składników i kawa mrożona jest już gotowa. Możesz się jej napić kiedy tylko najdzie Cię na nią ochota.
Kawa mrożona
Poniżej zamieszczam sprawdzony przepis na genialną kawę mrożoną karmelową, którą przygotowałam na bazie espresso z mojego automatycznego ekspresu De’Longhi. Mam go już od dwóch lat i jestem z niego zadowolona. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat tego ekspresu to jakiś czas temu zamieściłam jego recenzję w tym wpisie (klik). PS. Przy okazji znajdziecie w nim także przepis na obłędne włoskie tiramisu – kto jeszcze nie próbował, musi jak najszybciej nadrobić!
Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia świetnego poradnika dotyczącego jak zrobić idealną kawę mrożoną i frappe >>.
Przepis na: Kawa mrożona karmelowa
Składniki:
- 150 ml przestudzonej kawy, najlepiej espresso
- 150 ml mleka
- 2 gałki lodów toffi, karmelowych lub ewentualnie śmietankowych
- opcjonalnie 4 łyżki likieru o smaku słony karmel
- kilka kostek lodu
- 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie polewa toffi
- opcjonalnie kilka truskawek do dekoracji
Zobacz również:
Jak zrobić kawę mrożoną karmelową?
Wykonanie:
Przygotowujemy najpierw ok. 150 ml espresso, które odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie 150 ml zimnego mleka z lodówki mieszamy łyżką w wyższym naczyniu z 2 gałkami lodów (najlepiej się sprawdzą karmelowe, jednak opcjonalnie można dodać śmietankowe). Wrzucamy kilka kostek lodu (ok. 5-7 kostek lodu), a także wlewamy opcjonalnie likier o smaku karmelowym (ok. 4-5 łyżek).
Przestudzone espresso mieszamy za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami i rozlewamy do dwóch szklanek po ok. 250 ml każda.
Śmietankę kremówkę (150 ml) ubijamy na sztywno wraz z łyżką cukru pudru. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią wierzch obu kaw. Truskawki nacinamy i wbijamy w krawędź szklanki, a dodatkowo polewamy bitą śmietanę sosem toffi lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach czekoladę karmelową.
Komentarze
Moje dzieci kochają ten deser
Dzięki za fajny poradnik. Ja lubię bardo kawę mrożoną i w końcu nauczyłem sie robić ją profesjonalnie. Pomógł mi też w tym ten poradnik https://www.delonghi.com/pl…. Teraz kawę mrożoną piję niemal codziennie 😀
Ej spróbujcie tą kawę z lodami słony karmel – ten smak to istne szalenstwo!!!!
Ta kawka to mistrzostwo swiata :DD jak dla mnie cos pysznego