Ostatnio przygotowywałam swoje pierwsze w życiu kajzerki i powiem Wam, że wyszły świetne! Dzisiaj zrobiłam je od nowa tylko tym razem wykonałam je z sezamem oraz makiem. Taka ciepła, domowa kajzerka wyciągnięta prosta z piekarnika w połączeniu z pysznym dżemem stanowi połączenie idealne <3
Przepis na: Kajzerki z sezamem i makiem
Przygotowanie: 80 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 105 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 60 g masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko roztrzepane widelcem
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki suchego maku
Dodatkowo:
- konfitura z malin Stovit
Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnią wodę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko, pozostałą wodą, sól oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na 12 równych części, stolnicę podsypałam lekko mąką, wyrobiłam kulki, które łyżką lekko ponacinałam w kształt kajzerki tworząc na niej “wiatraczek”. Bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam na jakieś 10 minut żeby się troszkę napuszyły. Wszystkie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Część z nich posypujemy sezamem.
Drugą część posypałam makiem, a kilka zostawiłam “bez niczego”. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 15-18 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. Studziłam na kratce.