Opis przepisu
Ostatnio przygotowywałam swoje pierwsze w życiu kajzerki i powiem Wam, że wyszły świetne! Dzisiaj zrobiłam je od nowa tylko tym razem wykonałam je z sezamem oraz makiem. Taka ciepła, domowa kajzerka wyciągnięta prosta z piekarnika w połączeniu z pysznym dżemem stanowi połączenie idealne <3
Przepis na: Kajzerki z sezamem i makiem
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 60 g masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko roztrzepane widelcem
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki suchego maku
Dodatkowo:
- konfitura z malin Stovit
Wyślij emailem
Zobacz również:
Kajzerki z sezamem i makiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Do kubka kruszymy drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżka) oraz letnią wodę (100 ml), mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (450 g), roztopione masło (60 g), 1 jajko, pozostałą wodą (100 ml), sól (1/2 łyżeczki) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na 12 równych części, stolnicę podsypałam lekko mąką, wyrobiłam kulki, które łyżką lekko ponacinałam w kształt kajzerki tworząc na niej “wiatraczek”. Bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam na jakieś 10 minut żeby się troszkę napuszyły. Wszystkie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Część z nich posypujemy sezamem.
Krok 3
Drugą część posypałam makiem, a kilka zostawiłam “bez niczego”. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 15-18 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. Studziłam na kratce.
Komentarze
A ile tej wody wlewamy do tego rozczynu?
100 ml 🙂
Dziękuję
Proszę! 🙂