Drożdżowe bułeczki imprezowe

4.3/5 (33 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

Drożdżowe bułeczki

Opis przepisu

Drożdżowe bułeczki imprezowe – idealne na sylwestrową przekąskę czy zwykłe przyjęcie. Są to mięciutkie bułeczki nadziewane farszem jak na pizzę: z mozzarellą, kaparami, papryką czerwoną, kukurydzą. Najlepsze są wyjęte prosto z piekarnika! Z przepisu wychodzi około 8 większych bułeczek lecz równie dobrze możecie zrobić je mniejsze i wyjdzie ich więcej 🙂

Przepis na: Drożdżowe bułeczki imprezowe

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Drożdżowe bułeczki imprezowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Drożdżowe bułeczki

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).


Krok 2

Drożdżowe bułeczki

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.


Krok 3

Drożdżowe bułeczki

Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka nakładamy przecier, pozostałe składniki, łączymy końce ciasta tak aby farsz nie wypłynął ze środka.


Krok 4

Drożdżowe bułeczki

Bułeczki układamy w równych odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni. 


Drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 33

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jagoda
Jagoda
2 dni temu

Jakiej pojemności używa Pani szklanki ?

natalka
natalka
5 miesięcy temu

Czy mogę zamrozić przed upieczeniem?

Diana
Diana
1 rok temu

Cudowny przepis. Zmodyfikowałam farsz wedle własnych preferencji, ale baza i ciasto pozostały te same. Przepis na ciasto drożdżowe jest idealny. Dziękuje za inspiracje i przepis. Po pierwszych wrażeniach jestem pewna że danie zagości u nas na dłużej 😀