Deser kinder country w pucharku jest naprawdę ekspresowy do przygotowania. Wystarczy tylko kilka składników żeby przygotować ten prosty deser. Jeśli chcesz to na moim blogu znajdziesz także przepis na ciasto kinder country.
Kinder Country
Dzisiejszy deser Kinder country powstał bardzo spontanicznie. Zauważyłam, że mam na najwyższej, górnej półce ukryte za miseczkami płatki nestle Kangus i stwierdziłam, że czas je wykorzystać. Dodatkowo miałam także białą i mleczną czekoladę, więc już totalnie stwierdziłam, że to przeznaczenie!
Jeśli jesteś fanem batoników kinder coutry, to ten deserek też Ci bardzo posmakuje. Pamiętaj tylko, że ten deser jest najlepszy w dniu jego robienia, ponieważ na drugi dzień płatki robią się pod wpływem masy śmietankowej dość wodniste i nie ma tego efektu chrupkości.
Z przepisu wyszły mi 3 porcje – szklanki o pojemności 350 ml. Jeśli zrobisz w delikatnie mniejszych szklankach czy pucharkach to wyjdą Ci 4 desery ( i tak właśnie polecam jednak zrobić, ponieważ kinder country wychodzi dość słodkie).
Przepis na: Deser kinder country
Składniki:
Masa śmietankowa:
- 70 g białej czekolady
- 70 g mlecznej czekolady lub 1 łyżka nutelli
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- 150 g płatków nestle Kangus
- opcjonalnie kilka truskawek do dekoracji
Zobacz również:
Deser kinder country - przepis krok po kroku
Krok 1
W osobnym garnku robimy to samo z czekoladą mleczną. Ewentualnie można ten krok pominąć i zamiast rozpuszczonej oraz przestygniętej czekolady mlecznej dodać nutellę w późniejszym kroku.
Krok 2
Krok 3
Obie masy miksujemy na małych obrotach miksera jedynie do momentu powstania jednolitych kremów.
Krok 4
Do szklanek (u mnie o pojemności około 350 ml, jednak ja proponuję użyć mniejszych np. o pojemności 200-250 ml) nakładamy najpierw jasną masę, posypujemy odrobiną płatków i następnie nakładamy mleczną masę. Wierzch posypujemy odrobiną płatków i ozdabiamy np. plasterkiem truskawek lub kilkoma borówkami.
Przechowujemy w lodówce. Deser Kinder Country jest najsmaczniejszy w dniu przygotowania, ponieważ na drugi dzień płatki robią się nieco wodniste pod wpływem masy śmietankowej.
Smacznego!
Komentarze
Super dobry deser😋❤️
Dzięki 🙂
Czy ten przepis jest już w książce która jest dostępna w sklepach czy będzie dopiero w nowej książce?
Ten przepis nie jest w książce i raczej w przyszłej też nie będzie 🙂
Mój ulubiony deser. Robię w zwykłych miseczkach :))