DeserySłodkości

Deser kinder country 

Deser kinder country w pucharku jest naprawdę ekspresowy do przygotowania. Wystarczy tylko kilka składników żeby przygotować ten prosty deser. Jeśli chcesz to na moim blogu znajdziesz także przepis na ciasto kinder country.

Kinder Country

Dzisiejszy deser Kinder country powstał bardzo spontanicznie. Zauważyłam, że mam na najwyższej, górnej półce ukryte za miseczkami płatki nestle Kangus i stwierdziłam, że czas je wykorzystać. Dodatkowo miałam także białą i mleczną czekoladę, więc już totalnie stwierdziłam, że to przeznaczenie!

Jeśli jesteś fanem batoników kinder coutry, to ten deserek też Ci bardzo posmakuje. Pamiętaj tylko, że ten deser jest najlepszy w dniu jego robienia, ponieważ na drugi dzień płatki robią się pod wpływem masy śmietankowej dość wodniste i nie ma tego efektu chrupkości.

Z przepisu wyszły mi 3 porcje – szklanki o pojemności 350 ml. Jeśli zrobisz w delikatnie mniejszych szklankach czy pucharkach to wyjdą Ci 4 desery ( i tak właśnie polecam jednak zrobić, ponieważ kinder country wychodzi dość słodkie).

Przepis na: Deser kinder country 

  Łącznie: 15 min

Składniki:

Masa śmietankowa:

  • 70 g białej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady lub 1 łyżka nutelli
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 150 g płatków nestle Kangus
  • opcjonalnie kilka truskawek do dekoracji

Deser kinder country- przepis krok po kroku:

pomysł na deser
Krok 1

Do małego garnka wlewamy 50 ml śmietanki kremówki i ją lekko podgrzewamy na małym ogniu. Wsypujemy 70 g białej czekolady (najlepiej ją nieco posiekać lub chociaż podzielić na kostki). Jeszcze lekko podgrzewamy i mieszamy do momentu aż nasza czekolada się całkiem rozpuści, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a po chwili wkładamy do lodówki na około 10 minut.

W osobnym garnku robimy to samo z czekoladą mleczną. Ewentualnie można ten krok pominąć i zamiast rozpuszczonej oraz przestygniętej czekolady mlecznej dodać nutellę w późniejszym kroku. 


krem śmietankowy
Krok 2 

Schłodzoną śmietankę (500 ml) miksujemy w misce na wysokich obrotach miksera z cukrem pudrem (ok. 2 płaskie łyżki). Opcjonalnie wsypujemy śmietan-fix, aby utrwalić konsystencję śmietanki. Gęstą i dość sztywną masę śmietankową dzielimy na dwie części (połowę masy przekładamy do osobnej miski lub większej miseczki).


kinder country przepis
Krok 3 

Do jednej części dodajemy roztopioną czekoladę białą lub mleczną (w tym etapie można zamiast czekolady mlecznej dodać po prostu łyżkę nutelli). Jeśli chcecie to możecie dodatkowo dodać do jasnej masy 1 łyżkę mleka w proszku.

Obie masy miksujemy na małych obrotach miksera jedynie do momentu powstania jednolitych kremów.


deser z płatkami kangus
Krok 4

Następnie do obu mas wsypujemy ok 60-70 g płatków Kangus. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Do szklanek (u mnie o pojemności około 350 ml, jednak ja proponuję użyć mniejszych np. o pojemności 200-250 ml) nakładamy najpierw jasną masę, posypujemy odrobiną płatków i następnie nakładamy mleczną masę. Wierzch posypujemy odrobiną płatków i ozdabiamy np. plasterkiem truskawek lub kilkoma borówkami.

Przechowujemy w lodówce. Deser Kinder Country jest najsmaczniejszy w dniu przygotowania, ponieważ na drugi dzień płatki robią się nieco wodniste pod wpływem masy śmietankowej.

Smacznego!


kinder country przepis

deser kinder country

deser kinder country w pucharku

kinder country deser

kinder country deser

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 37

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button