Opis przepisu
Czekoladowy piernik z powidłami to moja propozycja na tegoroczne świąteczne ciacho, które z pewnością Wam posmakuje! Jak dla mnie to prawdziwy raj dla podniebienia. Mięciutki, puchaty i delikatny w smaku…. a do tego pięknie się kroi! Jak dla mnie to ciasto to połączenie tradycyjnego piernika jednak z czekoladową nutką. Naprawdę coś pysznego! Mój czekoladowy piernik składa się także z miodu i powideł śliwkowych. Koniecznie go wypróbujcie!
Do przygotowania tego czekoladowego piernika użyłam foremkę i akcesoria do pieczenia marki BergHoff (to belgijska firma, która produkuje na całym świecie produkty kuchenne nagradzane przez swój design, jakość i funkcjonalność). Użyta przez mnie prostokątna forma do ciasta sprawdzi się idealnie do wypieków murzynka, chleba czy keksów. To co warto podkreślić to to, że ma nieprzywierającą powłokę dzięki czemu łatwiej wyjmuje się jedzenie, a dodatkowo jest dużo mniej sprzątania.
Przy okazji dodam, że robiąc zakupy w sklepach Stokrotka za każde wydane 25 złotych otrzymasz 1 znaczek marki BergHoff. Za zebrane znaczki wklejamy do Karty Kolekcjonerskiej, którą można otrzymać w sklepie. Odpowiednia ilość znaczków przekłada się na wybrane produkty tej marki. Znaczki wydawane są od 5.11.20- 10.03.21 r.
Przepis na: Czekoladowy piernik z powidłami
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru białego
- 30 g cukru wanilinowego
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 czubate łyżki miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 380 g mąki pszennej
Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 100 g orzechów włoskich, pekan, nerkowca czy migdałów
Zobacz również:
Jak zrobić czekoladowy piernik z powidłami?
Piernik:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
W garnku rozpuszczamy masło na bardzo małym ogniu. Po chwili wsypujemy cukier, cukier wanilinowy. Mieszamy za pomocą szpatułki i dodajemy kakao, posiekaną czekoladę, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy (dalej gotujemy na małym ogniu jedynie do momentu powstania jednolitej konsystencji, nie doprowadzamy do wrzenia!). Zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Jajka miksujemy za pomocą trzepaczki silikonowej. Do osobnej miski przekładamy nieco przestudzoną masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia, a także roztrzepane jajka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki silikonowej do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelewamy do głębokiej prostokątnej formy do pieczenia (u mnie o wymiarach wewnętrznych 30 x 11,5 x 7,5 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
W mniejszym rondelku gotujemy na bardzo małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili drobno posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa. Nie doprowadzamy do wrzenia!
Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!!
Komentarze
Nie mam akurat miodu:/ czy można go pominąć albo zastąpić syropem daktylowym?