Opis przepisu
Czekoladowo-orzechowa pychotka to pyszna alternatywa dla tradycyjnego ciasta Pani Walewska, która w moim domu ma swoich wielu miłośników. To istna poezja smaku! Dodatkowo muszę przyznać, że smakuje sto razy lepiej niż wygląda.
Ciasto składa się dwóch warstw kruchego, czekoladowego ciasta, warstwy bezy (z dodatkiem wiśniowego kisielu i posiekanych orzechów włoskich) i dżemu porzeczkowego, a także pysznego, domowego kremu budyniowego z dodatkiem posiekanych orzechów. Można je przygotować z dowolnym dżemem, ale np. lekko kwaskowaty porzeczkowy czy wiśniowy nada fajnego kontrastu dla słodkiej bezy.
Ten przepis na czekoladowo-orzechową pychotkę jest nieco pracochłonny, ale warty poświęcenia. Może nie należy też do najłatwiejszych, ale jeżeli co jakiś czas pieczesz jakiekolwiek ciasta, to na spokojnie sobie z nim poradzisz.
Do przyrządzenia kremu budyniowego użyłam Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii od Dr. Oetkera. Jest to idealny dodatek do wypieków czy deserów nadając im charakterystyczny smak i zapach. Ekstrakt naturalny Wanilia, pastę waniliową, cukier ze skórką pomarańczową i wiele innych znajdziesz w linii produktów ZE ŚWIATA NATURY od Dr. Oetkera. Są to naturalne produkty bez dodatku barwników, konserwantów i alkoholu. Wzbogacaj ciasta m.in. pysznym smakiem wanilii, cynamonu i skórek cytrusowych z ekologicznych, nie poddawanych szkodliwym opryskom upraw. Koniecznie wypróbuj!
Przed podaniem ciasta polecam schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Kruche blaty powinny w tym czasie nieco zmięknąć od dżemu i kremu budyniowego, a ciasto będzie się świetnie kroić.
Przepis na: Czekoladowo-orzechowa pychotka
Składniki:
- 350 g mąki
- 2 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
- 50 g mlecznej czekolady
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel wiśniowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g orzechów np. włoskich
- 750 ml mleka
- 4 żółtka
- kilka kropli Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
- 150 g cukru białego
- 130 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
- 60 g orzechów np. włoskich
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 1 duży dżem porzeczkowy lub wiśniowy
Zobacz również:
Jak zrobić Czekoladowo-orzechową pychotkę?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 8
Krok 9
Ciasto Pani Walewska wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego!
Komentarze