Ciasta krucheSłodkości

Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska to idealny wypiek na wiele okazji: urodziny, imieniny, czy święta. Przygotowywałam je już tyle razy, że nie jestem w stanie podać nawet roku, w którym zrobiłam je po raz pierwszy. Jednak myślę, że chodziłam wtedy do gimnazjum i byłam zachwycona kiedy tak trudne i skomplikowane (na pierwszy rzut oka tak wygląda) mi wyszło i wszystkim smakowało. Może się to wydawać śmieszne, jednak dla mnie taki sukces był w pewnym sensie wejściem na Mount Everest cukiernictwa.

Ciasto Pani Walewska znana również jako pychotka, ale to nic innego jak kruche blaty ciasta, warstwa bezy i dżemu porzeczkowego oraz pyszny, domowy krem budyniowy. Ciasto to istna eksplozja smaków. Można je przygotować z dowolnym dżemem, ale np. lekko kwaskowaty porzeczkowy czy wiśniowy nada fajnego kontrastu dla słodkiej bezy. Ten przepis na Panią Walewską jest pracochłonny, ale warty poświęcenia. Może nie należy też do najłatwiejszych, ale jeżeli co jakiś czas pieczesz jakiekolwiek ciasta, to na spokojnie sobie poradzisz.

Przed podaniem ciasta polecam schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Kruche blaty powinny w tym czasie nieco zmięknąć od dżemu i kremu budyniowego, a ciasto będzie się świetnie kroić.

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 60 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 40 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 100 min

Przepis na: Ciasto Pani Walewska

Składniki:

Ciasto:
  • 330 g mąki
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie płatki migdałowe
Krem:
  • 750 ml mleka
  • 4 żółka
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g cukru białego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 150 g masła w temp. pokojowej
Dodatkowo:

Nieupieczony spód na ciasto Pani Walewska
Krok 1 

Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło wysypujemy na stolnicę. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i dzielimy je na dwie równe części. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.

Jeżeli masz dwie identyczne foremki (u mnie rozmiar 24×24 cm) to na spód każdej wykładamy kruche ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy oba ciasta równomiernie przez 15 minut w temp. 190 stopni. Jednak jeśli takich dwóch nie masz, wtedy pieczemy najpierw jeden spód, a później dopiero drugi. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Białka na bezę na ciasto
Krok 2 

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru ciągle miksując na wysokich obrotach. Beza ma być sztywna i błyszcząca, a cukier ma być całkowicie rozpuszczony. Na sam koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie miksujemy na małych obrotach.


Spód ciasta Pani Walewska
Krok 3 

Lekko przestygnięte oba blaty ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (po połowie dżemu na każdy blat ciasta).


Beza do ciasta Pani Walewskiej
Krok 4 

Na oba kruche spody pokryte dżemem smarujemy ubitą bezą. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi. Piec przez 20 minut w temp. 165 stopni. Upieczone oba blaty odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Pani Walewska krem
Krok 5

W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, sypkim budyniem, cukrem z prawdziwą wanilią i cukrem białym. Pozostałe mleko zagotowujemy. Masę jajeczną wlewamy do gorącego mleka i ciagle mieszamy. Po około 2-3 minutach powinna masa zacząć gęstnieć i będę pojawiać się małe grudki, później zmienią się w większe. Mieszamy jednak bardzo długo aż do momentu kiedy nie będzie już grudek i powstanie gęsty krem. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń.


Ciasto Pani walewska przepis
Krok 6 

Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód foremki nakładamy pierwszy upieczony blat ciasta, dżemu i bezy, na niego nakładamy krem budyniowy. Wyrównujemy wierzch i przykrywamy go drugim upieczonym blatem.  Ciasto Pani Walewska wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego! 

Pani walewska przepis

Pychotka

Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pychotka

Ciasto Pani Walewska oraz Pychotka to właściwie to samo ciasto pod inną nazwą, chociaż moim zdaniem nazwa pychotka jest przyjemniejsza w wymowie 🙂 Składa się z kruchego blatu ciasta, warstwa bezy i dżemu porzeczkowego oraz pysznego, domowego kremu budyniowego. Jest to jeden z moich pierwszych bardziej skomplikowanych przepisów, które wykonywałam już w gimnazjum. Od tamtego czasu systematycznie przygotowuję ciasto Pani Walewska co jakiś czas.

Pani Walewska przepis

Przepis na panią walewską jest troszkę złożony, ale to powoduje jej wyjątkowość i w efekcie końcowym smak jest naprawdę rewelacyjny. Połączenie lekko kwaskowatego smaku dżemu porzeczkowego ze słodką bezą jest naprawdę strzałem w dziesiątkę 😉 Możesz dżem porzeczkowy zastąpić np. smakiem wiśniowym, jeżeli akurat masz go w lodówce.

Ciasto Pani Walewska

Jeżeli chcemy zachwycić naszych gości naszymi wypiekami i szukamy troszkę trudniejszego ciasta do wykonania np. na urodziny czy święta, to ciasto Pani Walewska będzie idealnym przepisem 🙂 Jej zrobienie zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale naprawdę warto się pomęczyć bo efekt wow na końcu jest gwarantowany! Wystarczy, że podążysz krok po kroku za moimi powyższymi wskazówkami i na pewno uda Ci je wykonać w domu. Dla osób, które co jakiś czas wykonują wypieki, to ciasto w ogóle nie powinno być problemem 🙂 Jeżeli spodoba ci się to ciasto, to sprawdź również moje pozostałe przepisy kulinarne.

Close