Opis przepisu
Czekoladowe ciasto z gruszkami to wilgotny, bardzo smaczny wypiek. Rozpływa się w ustach! Jestem pewna, że przypadnie do gustu fanom intensywnie czekoladowych wypieków.
Przepis na: Czekoladowe ciasto z gruszkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 200 ml mleka
- 5 małych jajek lub 4 duże
- 160 g cukru
- 270 g mąki pszennej
- 20 g kakao extra ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 3 średnie lub duże gruszki
- polewa: 80 ml śmietanki 30%, 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Zobacz również:
Jak zrobić czekoladowe ciasto z gruszkami?
Krok 1
Jajka i gruszki powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło (200 g). Gdy już będzie prawie całkowicie roztopione to wlewamy mleko (200 ml). Jeszcze chwilkę podgrzewamy i zdejmujemy z palnika. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
Po chwili dodajemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (150 g) i mleczną (50 g).
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Po kilku minutach powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna (cukier ma być ładnie rozbity). To powinno zająć około 4-5 minut.
Krok 6
Krok 7
Mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krok 8
Gruszki kroimy w większą kostkę lub plasterki. Około 3/4 pokrojonych gruszek wsypałam do ciasta i lekko wymieszałam.
Resztę gruszek ułożyłam na wierzchu po przelaniu do tortownicy – nawet ich nie wbijałam w ciasto, bo i tak większość może opaść w ciasto w trakcie pieczenia.
Krok 9
Ciasto przelewamy do blaszki (u mnie standardowa tortownica o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam spód, a czasami także boki blaszki). Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Najlepiej na środku ciasta wbić sobie patyczek od szaszłyka i sprawdzić czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek po wyciągnięciu będzie wyglądał jak zanurzony w płynnym cieście to znaczy, że trzeba jeszcze kilka minut dłużej je piec. Jednak nie wolno przesadzić, bo wyjdzie suche w środku.
Czekoladowe ciasto z gruszkami odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wtedy kroimy.
Opcjonalnie można wierzch ciasta wzbogacić o polewę czekoladową. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy drobno pokrojoną czekoladę (ja wymieszałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej). Mieszamy do powstania jednolitej polewy.
Zachęcam także do wypróbowania ciasta ucieranego z gruszkami czy kruchej tarty z gruszkami.
Komentarze