Czekoladowe ciasto z gruszkami

4.6/5 (34 ocen)
Czekoladowe ciasto z gruszkami to propozycja dla miłośników czekoladowych wypieków. Gruszki nadają ciastu wyjątkowej wilgotności i dodatkowej słodyczy, a proste składniki oraz nieskomplikowane kroki sprawiają, że przygotowanie jest szybkie, a efekt końcowy zaskakuje zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 50 min pieczenia

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Opis przepisu

Czekoladowe ciasto z gruszkami to wilgotny, bardzo smaczny wypiek. Rozpływa się w ustach! Jestem pewna, że przypadnie do gustu fanom intensywnie czekoladowych wypieków.

Przepis na: Czekoladowe ciasto z gruszkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 200 ml mleka
  • 5 małych jajek lub 4 duże
  • 160 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 20 g kakao extra ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 średnie lub duże gruszki
  • polewa: 80 ml śmietanki 30%, 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wyślij emailem

Jak zrobić czekoladowe ciasto z gruszkami?


Krok 1

rozpuszczone masło z mlekiem

Jajka i gruszki powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło (200 g). Gdy już będzie prawie całkowicie roztopione to wlewamy mleko (200 ml). Jeszcze chwilkę podgrzewamy i zdejmujemy z palnika. Nie doprowadzamy do wrzenia.


Krok 2

dodanie pokrojonej czekolady

Po chwili dodajemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (150 g) i mleczną (50 g).


Krok 3

masa czekoladowa z mleka, masła i czekolady

Mieszamy do powstania jednolitej masy czekoladowej. Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 4

jajka z cukrem

W tym czasie jajka (5 małych sztuk lub 4 duże) miksujemy z cukrem (160 g) na wysokich obrotach miksera.


Krok 5

masa jajeczna

Po kilku minutach powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna (cukier ma być ładnie rozbity). To powinno zająć około 4-5 minut.


Krok 6

składniki na ciasto czekoladowe

Do masy jajecznej wlewamy małym strumieniem masę czekoladową (ma być wystudzone) oraz wsypujemy sypkie składniki (najlepiej je wcześniej sobie przesiać żeby uniknąć w cieście większych grudek mąki): mąkę pszenną np. tortową (270 g), kakao (20 g), a także proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Opcjonalnie można dodać sodę (1/2 łyżeczki).


Krok 7

masa czekoladowa na ciasto

Mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.


Krok 8

masa czekoladowa na ciasto i pokrojone gruszki

Gruszki kroimy w większą kostkę lub plasterki. Około 3/4 pokrojonych gruszek wsypałam do ciasta i lekko wymieszałam.

Resztę gruszek ułożyłam na wierzchu po przelaniu do tortownicy – nawet ich nie wbijałam w ciasto, bo i tak większość może opaść w ciasto w trakcie pieczenia.


Krok 9

czekoladowe ciasto z gruszkami przed upieczeniem

Ciasto przelewamy do blaszki (u mnie standardowa tortownica o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam spód, a czasami także boki blaszki). Pieczemy przez około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół), do tzw. suchego patyczka. Najlepiej na środku ciasta wbić sobie patyczek od szaszłyka i sprawdzić czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek po wyciągnięciu będzie wyglądał jak zanurzony w płynnym cieście to znaczy, że trzeba jeszcze kilka minut dłużej je piec. Jednak nie wolno przesadzić, bo wyjdzie suche w środku.

Czekoladowe ciasto z gruszkami odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wtedy kroimy.

Opcjonalnie można wierzch ciasta wzbogacić o polewę czekoladową. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy drobno pokrojoną czekoladę (ja wymieszałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej). Mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Zachęcam także do wypróbowania ciasta ucieranego z gruszkami czy kruchej tarty z gruszkami.


Czekoladowe ciasto z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszką

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 34

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Ciasto czekoladowe z gruszkami przepis

Muszę przyznać, że do ciasta czekoladowego mam pewien sentyment i mam wrażenie, że nie tylko ja. Dużo osób zaczynających swoją przygodę z wypiekami zaczyna właśnie do ciasta czekoladowego. Lubię do niego wracać co jakiś czas, ponieważ po pierwsze uwielbiam ten smak, a po drugie nie zawsze mam czas na skomplikowane wypieki. Tym razem postanowiłam klasyczny przepis nieco zmodyfikować, ponieważ miałam w zapasie dużo gruszek, które dostałam od rodziny i w ten sposób powstał właśnie przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami. Jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę! Obawiałam się, że wszystkie gruszki opadną na dno, ale na szczęście wiele z nich znalazło się mniej więcej w połowie ciasta.

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami

Dzięki dodatkowi owoców to ciasto czekoladowe z gruszkami jest wilgotne i pyszne w smaku. Dla mnie właśnie ta wilgoć i dodatkowa słodycz owoców, powoduje, że ten wypiek smakuje mi bardziej niż klasyczna wersja. Oczywiście wiele zależy od słodkości samych owoców, a jednak zawsze można dostosować ilość cukru, aby uzyskać idealny smak. Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami to świetny wybór na każdą okazję, zwłaszcza gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać całego dnia w kuchni. Co więcej, przepis jest na tyle prosty, że nawet początkujący piekarze sobie z nim poradzą.