Cytrynowy śnieżny puch!

4.6/5 (108 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

Cytrynowy śnieżny puch

Opis przepisu

Cytrynowy śnieżny puch to genialny sernik na zimno! Użyłam na jego spód okrągłe biszkopciki. Jest bardzo kremowy, cytrynowy, a do tego pięknie się kroi.

Ciasto śnieżny puch

Koniecznie wypróbuj mój przepis na cytrynowy śnieżny puch. Jak dla mnie to jedno z lepszych deserów na zimno. Moim zdaniem palce lizać!

Jeżeli lubisz słodkości z dodatkiem cytrusów, to koniecznie wypróbuj również ciasto cytrynowe lub ciasto cytrynowiec.

Przepis na: Cytrynowy śnieżny puch!

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śnieżki w proszku
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml wrzącej wody
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 150 g okrągłych biszkoptów
Wyślij emailem

Cytrynowy śnieżny puch! - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, lecz tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śnieżki. Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy do niej cukier puder oraz twaróg. Wystudzoną galaretkę wraz z sokiem z cytryny wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Okrągłe biszkopty układamy w tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm). Na nie wylewamy masę, równamy wierzch. Wiórki kokosowe podprażyć na suche patelni przez około 3 minutki (aż lekko zbrązowieją). Gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.


Cytrynowy śnieżny puch

Cytrynowy śnieżny puch

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 108

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
Edyta
1 miesiąc temu

A czy można zrobić spód ciasteczkowy(zblendowane ciastka plus masło) lub cienkim biszkopcie?

Hania
Hania
1 rok temu

czy zamiast śnieżki można dać ubitą śmietanę np. 30% (po śnieżce mam zgagę)

Joanna
Joanna
2 lat temu

Jak zrobić żeby biszkopty nie wypłynęły na wierzch, przy wlewaniu masy serowej?

Joanna
Joanna
2 lat temu

Dziękuję ☺️

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to rodzaj sernika na zimno z galaretką cytrynową na spodzie z biszkoptów. Z reguły najbardziej jest lubiane przez osoby, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami lub też przez osoby uwielbiające cytrusy. Cytrynowy śnieżny puch to ciasto bardzo proste do przygotowania, dlatego nawet najwięksi amatorzy gotowania sobie z nim poradzą 🙂

RozwińZwiń