Opis przepisu
Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam piec, a następnie zajadać się domowym pieczywem. Przyznajcie sami – potrafilibyście odmówić kromki ciepłego chleba, takiej posmarowanej masłem? Wątpię! W tym wpisie szczegółowo opisałam jak przygotowuję chleb orkiszowy. On smakuje i pachnie naprawdę świetnie!
Mój chleb orkiszowy przygotowałam na bazie jasnej mąki orkiszowej (ta mi najbardziej smakuje). Jeśli jednak wolicie, to możecie wykorzystać mąkę orkiszową pełnoziarnistą.
Chleb z mąki orkiszowej
Najczęściej zamawiam mąki na chleb przez internet. Po pierwsze wychodzi tak najkorzystniej cenowo, no i po drugie nie trzeba jej dźwigać ze sklepu, tylko dostarczana jest ona pod same drzwi.
Poniżej opisałam mój przepis na chleb orkiszowy z chrupiącą skórką. Ciasto wyrabiam dość długo, ponieważ czas działa pozytywnie na powstawanie glutenu. To znaczy w skrócie, że wtedy ciasto zdąży nabrać elastyczności i staje się bardziej rozciągliwe. Chleb się super kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, choć nie ukrywam, że jest najsmaczniejszy w dniu upieczenia lub na drugi dzień.
Przepis na: Chleb orkiszowy
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml letniej wody
- 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej
Ciasto:
- 620 g mąki orkiszowej jasnej
- 400 ml letniej wody
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka sezamu
- 2 łyżki płatków owsianych np. błyskawicznych
- 1 łyżka czarnuszki
Zobacz również:
Chleb orkiszowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Rozczyn:
Do miseczki kruszmy świeże drożdże (25 g), a także dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę (2 płaskie łyżki) i letnią wodę (50 ml).
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie stało, to ewidentnie znaczy, że został źle przygotowany – mogła być za wysoka temperatura wody lub nieświeże drożdże.
Krok 2
Właściwe ciasto na chleb:
Do większej miski wsypujemy mąkę orkiszową jasną (ok. 620 g, u mnie typ 650 marki TOTA), miękkie masło (50 g) i letnią wodę (400 ml).
Krok 3
Dodajemy także wyrośnięty rozczyn.
Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub mikserem ręcznym (z końcówkami do ciasta drożdżowego) przez około 5-7 minut.
Krok 4
Krok 5
Ponownie wyrabiamy przez 5 minut na małych obrotach robota.
Ponownie odstawiamy ciasto na 5 minut i po raz ostatni wyrabiamy ciasto przez kilka minut na małych obrotach robota.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.
PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.
Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki i papieru do pieczenia. Studzimy na kratce.
Chleb na drożdżach polecam przechowywać w lnianej siatce lub nawet najzwyklejszej czystej reklamówce – oczywiście gdy już będzie całkowicie przestudzony.
Szukasz innych przepisów na domowe pieczywo? W takim razie polecam wypróbować bułeczki śniadaniowe, chleb domowy czy moją ulubioną chałkę z kruszonką.
Komentarze
DIekuje za przepis. Chlebek naprawdę wyszedł pyszby, ani się nie kruszy ani nie jest taki bardzo mokry. Co prawda zmodyfikowałam przepis bo dałam 400g maki orkiszowej pełnoziarnistej I 200 g maki pszennej 550, dodałam również pestki z dyni, słonecznik i siemię lniane i dosyc dlugo go wyrabialam. Pięknie mi ten chlebek wyrósł, niestety miałam mała foremkę więc częśc chlebka oddzieliłam i zrobiłam buleczki posypane serem na wierzchu. Buleczki zachowaly swoj kształt pomimo tego ze masa wydawala mi sie troche luźna.Ta masa chlebowa jest naprawdę super chyba przez dodatek masła. Zauważyłam że jak robilam chleby na olivie lub bez dodatku tłuszczu wydawał się ciężki i taki bardzo zbity. Ciezko mi bylo trafic na naprawde dobry przepis.Następnym razem wypróbuje tylko z samej maki orkiszowej pełnoziarnistej. W każdym bądź razie ten przepis zostaje już u mnie na stałe.
Cieszę się, że przepis trafił w Pani gust 🙂
Ciasto pieczemy w piekaniku z termoobiegiem czy gora dol?
Góra-dół 🙂
Wczoraj upiekłam chlebek pierwszy raz . Dziś piekę następny , bo po wczorajszym nie ma śladu. Dziękuję za przepis .
Bardzo miło mi to czytać ❤️ Super wyszedł chlebek! 🙂
Czy użycie płatków owsianych jest konieczne? Można je czymś zastąpić? Niestety skończyły mi się, a nam ogromną ochotę dziś upiec chlebek. Ten już jadłam i jest mega ❤️
Oczywiście, że nie są koniecznie. To dodatek jak sezam czy czarnuszka 🙂
Dziękuję! Dodałam trochę siemienia i słonecznika, mam nadzieję, że wyjdzie jak zawsze pycha 🙂
Trzymam kciuki 🙂
Dziękuję 🙂
Proszę 🙂
Super przepis! Piekłem drugi raz, tym razem z mąki orkiszowej, pełnoziarnistej. Wszedł mega dobry i wyrośnięty w sam raz w wąskiej keksówce.
Pięknie wygląda 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Dziękuję za przepicie, piękne już z 10 raz.
Mam tylko pytanie: dlaczego często wychodzi wilgotny w środku i nieraz klei się do noża?
Przepyszny, i do tego ta chrupiąca skórka 😋😋
Rewelacja 🙂 Smacznego!
przepyszny 🙂
dzięki 🙂
Piekę chlebki juz drugi raz i przyznam że jest to najlepszy przepis z jakiego do tej pory korzystalam, a pieke juz 6 lat 👌trzymałam się e ściśle przepisu, zrobilam dwa rodzaje, napewno też dużo zależy od mąki(u mnie bio gladki orkisz typ 700 i orkisz pełnoziarnisty typowy do chleba z Austrii ) chlebek jest przepyszny, nie kruszy sie co jest kluczowe przy chlebie pełnoziarnistym, ciezkim i swietnie przechowuje się w zamrażalce, odmrożony smakuje tak samo, bardzo dziękuję 😘
Super, cieszę się 🙂 Muszę sama spróbować opcji z mrożeniem, bo osobiście zawsze kroję zaraz po upieczeniu 🙂
Mąż po wizycie u gastrologa musi odrzucić białe pieczywo, może tylko chleb orkiszowy i dziś wypróbowałam z Pani przepisu , mężowi bardzo zasmakował ❤️
Pięknie wyszedł chleb, brawo 🙂
Dzieci nawet nim zajadają się , bardzo im smakuje 🤗 . Bardzo polecam przepis jest rewelacyjny , chlebek jest puszysty i chrupiący , minami 🤤.
Pozdrawiam serdecznie ☺️
Super, cieszę się 🙂
Dzień dobry, czy buleczki tez wyjdą z tego przepisu?
Dzień dobry, myślę, że tak, ale nie próbowałam 🙂
Przedłużyłam czas drugiego wyrastania, bo jakoś ruszał bardzo powoli (pierwsze wyrastanie było szybkie). Smaczny, ale nawet na drugi dzień jest dość kleisty. Ktoś ma pomysł, dlaczego?
Może to kwestia użytych drożdży, jeżeli powoli ciasto wyrastało? Mogły nie być już świeże. Kleistość może wynikać z niedopieczenia. Może Pani piekarnik troszkę mniej grzeje niż powinien i trzeba wydłużyć czas pieczenia?
Super przepis. Chleb pycha.Co zrobić by chleb się nie kruszył?
Jeśli się bardzo kruszy to znaczy, że mógł być za krótko wyrabiany lub za bardzo podsypywany mąką 🙂
Wyszedł genialny ❤️ upiekłam dla synka, żeby pierwszy raz zjadł chleb na rozszerzaniu diety 🙂 dziękuję za przepis 🤗
O super 🙂 Ja też dla córki piekę chleb przy rozszerzaniu diety, ale jakoś średnio jej chyba smakuje 😛
Pyszny 🤩😍
dziękuję 🙂
Chleb wyszedł rewelacyjny ❤️
Cieszę się, że smakuje ❤️
Czy można chleb piec bez formy? Tak dtradycyjnie go uformować i na blaszce upiec?
To raczej chleb do pieczenia w keksówce. Można go oczywiście uformować na zwyłej dużej blaszce, ale obstawiam, że podczas pieczenia poleci na boki i wyjdzie niski 🙂
Czy chlebek pieczemy zakryty czy odkryty?
Nigdy niczym nie przykrywałam…
Czy można oprócz drożdży dodać zakwas suchy ? Czy zamiast drożdży można dać tylko suchy zakwas ?
Nigdy nie korzystałam z suchego zakwasu… To jest przepis strikte na chleb na drożdżach 🙂
Chlebek pyszny, przepis bardzo dobry. Polecam
Cieszę się 🙂
Polecam uformowany chleb wlozyc do lodowki na cala noc i piec kolejnego dnia jest duuuzo lepszy! Wyciagnac go tylko z rana z lodowki 2g przed pieczeniem
A co to daje takie trzymanie w lodowce ?
W lodówce ciasto przechodzi proces fermentacji i staje się lekkostrawne 😉 przykładowo ciasto do pizzy można trzymać kilka dób w lodówce przed wypiekiem 😉
cieszę się, że smakuje 🙂
Dzień dobry, a piec w opcji góra-dół czy termoobieg?:)
góra-dół 🙂
Czy chlebek można upiec w naczyniu żaroodpornym? jeśli tak to przykryc?
Oczywiście, że można 🙂 Tak, pod przykryciem 🙂
Z jakiegoś powodu chleb pękł z jednej strony. Co moglo być przyczyną?
Tak się dzieje jak uformowany chleb za krótko jest w foremce przed włożeniem do piekarnika. Jednak to tylko wygląd… A smakował chociaż? 🙂
Przepis po pobraniu zasłoniety jest taka iloscia lub wielkoscia reklam, ze nie da sie go odczytac. Moze warto pomyslec o stworzeniu normalnej wersji do druku bo opcja , ktora Pani posiada niest bezuzteczna. A szkoda bo przepis super
Dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Problem został rozwiązany i już powinno wyświetlać się poprawnie 🙂
Chleb jest pyszny 😋
Bardzo się cieszę, że posmakował! ❤️❤️
Czy może być mąka pełnoziarnista pszenna ? Nie mam orkiszowej
To jest przepis na stricte chleb orkiszowy, więc z użyciem mąki orkiszowej 🙂 Na blogu mam przepisy z użyciem mąki pszennej, więc można sobie przeglądnąć, a w ostateczności po prostu zamienić na tą pełnoziarnistą pszenną, tylko każdy typ mąki potrzebuje odrobinę innych proporcji…
Chleb jest genialny, i jak pięknie rośnie to aż miło. A czy zamiast orkiszowej można używać innej mąki? No pełnoziarnistej pszennej lub żytnej?
Witam czy w przepisie ma być na pewno 2 łyżeczki soli? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)
Tak, dwie płaskie łyżeczki 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Chlebek wyszedł przepyszny🤩🤩🤩 na pewno będę go piekła jeszcze bo znika w oka mgnieniu😃😃
Wyszedł idealnie 🙂 Dziękuję za miłą recenzję i zdjęcie!
Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej bo akurat taką miałam w domu
Super, smacznego 🙂
Bardzo fajny przezpis a chleb zawsze się udaje
Ekstra!
Właśnie piekę chleb 😀 zobaczymy co wyjdzie
A co ma wyjść? 😛 Z pewnością super chlebek!