Cevapcici – danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Przygotowałam je wraz z wyrazistym sosem czosnkowym na patyczkach do szaszłyków. Można je usmażyć na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej na małej ilości tłuszczu i koniecznie pod przykryciem w małej temperaturze, aby mięso było równomiernie wygrilowane. Świetnie do tego dania pasują ugotowane ziemniaczki z koperkiem, ewentualnie frytki.
Przepis na: Cevapcici z sosem czosnkowym
Składniki:
- 700 mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta kolendry
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Zobacz również:
Cevapcici z sosem czosnkowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Komentarze
Świetnie się prezentuje, pyszne danie 🙂