Cevapcici – danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Przygotowałam je wraz z wyrazistym sosem czosnkowym na patyczkach do szaszłyków. Można je usmażyć na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej na małej ilości tłuszczu i koniecznie pod przykryciem w małej temperaturze, aby mięso było równomiernie wygrilowane. Świetnie do tego dania pasują ugotowane ziemniaczki z koperkiem, ewentualnie frytki.
Przepis na: Cevapcici z sosem czosnkowym
Łącznie: 35 min
Składniki :
- 700 mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta kolendry
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Mięso wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, kolendry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Całość odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy domowy sos czosnkowy: do miseczki dajemy majonez, gęsty jogurt naturalny, ewentualnie grecki (zwykły jogurt naturalny spowoduje, że sos będzie bardzo rzadki), szczyptę soli, pieprzu, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz opcjonalnie odrobinę koperku. Następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem czosnkowym i np ugotowanymi ziemniakami lub frytkami.