Cebularze

4.6/5 (192 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 25 min pieczenia

cebularze przepis - domowe

Opis przepisu

Cebularze to taka kulinarna wizytówka Lubelszczyzny! Tradycyjne cebularze to przede wszystkim miękkie ciasto drożdżowe, o chrupiących boczkach, a także bardzo aromatyczne cebulowe nadzienie z dodatkiem maku. Przyznaję się bez bicia, ale niestety nie było mi dane jeść takich oryginalnych np. z piekarni w Lublinie, więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce!

Cebularze

Początkowo miały to być takie tradycyjne cebularze z cebulą i makiem, na bazie ciasta drożdżowego, jednak mój mąż zaproponował żebym zrobiła takie jakie jedliśmy jako dzieci w naszych sklepikach szkolnych. Osobiście uważam, że takie z dodatkiem zapieczonego żółtego sera smakowały genialnie…. Długo nie myśląc postanowiłam je upiec i był to strzał w dziesiątkę.

Przed zaczęciem cebularzy przeczytaj dokładnie opis ich wykonania krok po kroku!

Cebularze lubelskie

Co ciekawe historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, w momencie gdy Żydzie zamieszkujący Lubelskie Stare Miasto wypiekali takie celowe placki z makiem. Bardzo niskie koszty ich wytworzenia, a także łatwo dostępne składniki i oryginalny smak sprawiły, że cebularze bardzo szybko zyskały popularność. Sprzedawali go uliczni sprzedawcy, którzy pieczywo trzymali w wiklinowych koszach noszonych na plecach lub na ramieniu. Od 2007 roku cebularze znajdują się na liście Produktów Tradycyjnych, a od 2014 roku otrzymały certyfikat – Chronione Oznaczenie Geograficzne. Nie tylko oryginalna receptura przepisu ma tu znaczenie, ważne są także zachowane normy dotyczące wyglądu cebularzy jak jego średnica, grubość, rozmieszczenie nadzienia itp.

Przepis na: Cebularze

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 50 ml letniej wody
  • 30 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 180 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 płaska łyżka soli

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 5 mniejszych cebul
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 150 g mozzarelli
  • mak
Wyślij emailem

Jak zrobić cebularze?


Krok 1

ciasto drozdzowe

Nadzienie przygotowujemy kilka godzin wcześniej. Cztery obrane cebule kroimy w grubszą kosteczkę i wrzucamy do wrzącej wody na kilkanaście sekund. Później ją odcedzamy, mieszamy z 3 łyżkami oleju, a także łyżeczką soli i makiem (ok. 2-3 łyżki). Mieszamy i przekładamy do słoika. Zakręcamy słoik dopiero jak całość wystygnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, dodajemy płaską łyżkę cukru, 30g mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)


Krok 2

ciasto drozdzowe

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło (60g), jajko, 180 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.   


Krok 3

ciasto na cebularze

Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


Krok 4

cebularz lubelski

Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy je na 10-12 równych kawałków. Każdy rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm (ich średnica powinna wynosić ok 15 cm) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka robimy np za pomocą spodu od szklanki lekkie wgłębienie i nakładamy równomiernie cebulowe nadzienie. Odstawiamy je jeszcze na około 10 minut do lekkiego podrośnięcia. Brzegi każdego cebularza smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Cebularze wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 190 stopni C do uzyskania złotego koloru. Uwaga – jeszcze dodanie sera – krok 5!

Zaczynamy ścierać ser mozzarella na tarce o grubszych oczkach. 


Krok 5

cebularze z serem

Po ok. 10 minutach od wsadzenia do nagrzanego piekarnika nakładamy na wierzch każdego cebularza po ok łyżeczce startej mozzarelli. Ponownie wkładamy do piekarnika na 5-8 minut.


cebularze

cebularze

cebularz

drożdżówka z cebulą

drożdżówka z cebulą

cebularze lubelskie

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 192

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
5 miesięcy temu

czy cebulę wczesniej podsmażamy?

Marta
Marta
8 miesięcy temu

Bardzo dobre cebularze

JOLKA
JOLKA
1 rok temu

własnie wyciagłam z piekarnika przepyszne te cebularze pycha

Marzena
Marzena
4 lat temu

Przepyszne te cebularze ja dodaję jednak trochę więcej maku :))

Zofia
Zofia
4 lat temu

Genialny przepis tych cebularzy! 😛