
Cebularze to taka kulinarna wizytówka Lubelszczyzny! Tradycyjne cebularze to przede wszystkim miękkie ciasto drożdżowe, o chrupiących boczkach, a także bardzo aromatyczne cebulowe nadzienie z dodatkiem maku. Przyznaję się bez bicia, ale niestety nie było mi dane jeść takich oryginalnych np. z piekarni w Lublinie, więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce!
Cebularze
Początkowo miały to być takie tradycyjne cebularze z cebulą i makiem, na bazie ciasta drożdżowego, jednak mój mąż zaproponował żebym zrobiła takie jakie jedliśmy jako dzieci w naszych sklepikach szkolnych. Osobiście uważam, że takie z dodatkiem zapieczonego żółtego sera smakowały genialnie…. Długo nie myśląc postanowiłam je upiec i był to strzał w dziesiątkę.
Przed zaczęciem cebularzy przeczytaj dokładnie opis ich wykonania krok po kroku!
Cebularze lubelskie
Co ciekawe historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, w momencie gdy Żydzie zamieszkujący Lubelskie Stare Miasto wypiekali takie celowe placki z makiem. Bardzo niskie koszty ich wytworzenia, a także łatwo dostępne składniki i oryginalny smak sprawiły, że cebularze bardzo szybko zyskały popularność. Sprzedawali go uliczni sprzedawcy, którzy pieczywo trzymali w wiklinowych koszach noszonych na plecach lub na ramieniu. Od 2007 roku cebularze znajdują się na liście Produktów Tradycyjnych, a od 2014 roku otrzymały certyfikat – Chronione Oznaczenie Geograficzne. Nie tylko oryginalna receptura przepisu ma tu znaczenie, ważne są także zachowane normy dotyczące wyglądu cebularzy jak jego średnica, grubość, rozmieszczenie nadzienia itp.
Przepis na: Cebularze
Przygotowanie: 80 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 105 min
Liczba porcji: 10-12
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 50 ml letniej wody
- 30 g mąki pszennej
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 180 ml letniej wody
- 1 jajko
- 60 g masła, roztopionego
- 1 płaska łyżka soli
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 5 mniejszych cebul
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ok. 150 g mozzarelli
- mak
Jak zrobić cebularze?
Nadzienie przygotowujemy kilka godzin wcześniej. Cztery obrane cebule kroimy w grubszą kosteczkę i wrzucamy do wrzącej wody na kilkanaście sekund. Później ją odcedzamy, mieszamy z 3 łyżkami oleju, a także łyżeczką soli i makiem (ok. 2-3 łyżki). Mieszamy i przekładamy do słoika. Zakręcamy słoik dopiero jak całość wystygnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, dodajemy płaską łyżkę cukru, 30g mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło (60g), jajko, 180 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy je na 10-12 równych kawałków. Każdy rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm (ich średnica powinna wynosić ok 15 cm) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka robimy np za pomocą spodu od szklanki lekkie wgłębienie i nakładamy równomiernie cebulowe nadzienie. Odstawiamy je jeszcze na około 10 minut do lekkiego podrośnięcia. Brzegi każdego cebularza smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Cebularze wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 190 stopni C do uzyskania złotego koloru. Uwaga – jeszcze dodanie sera – krok 5!
Zaczynamy ścierać ser mozzarella na tarce o grubszych oczkach.
Po ok. 10 minutach od wsadzenia do nagrzanego piekarnika nakładamy na wierzch każdego cebularza po ok łyżeczce startej mozzarelli. Ponownie wkładamy do piekarnika na 5-8 minut.