Pogodę to my mamy teraz piękną więc jest to najlepszy sezon na letnie grillowanie, spotkania ze znajomymi. Wymyślam co rusz to nowe przepisy na wakacyjne przekąski aby urozmaicić ten fajny wakacyjny czas! 🙂 Mając w lodówce zapas pasztetów firmy Profi, które jako dziecko jadłam bardzo często na śniadanie (oczywiście zawsze wybierałam smak Firmowy) postanowiłam wykonać bułeczki pasztetowo- pieczarkowe. Oczywiście drożdżowe, z dużą ilością kminku na wierzchu. Samo wykonanie jest bardzo szybkie, jedynie czas wyrastania ciasta jest dość długi. Polecam upiec je tuż przed przyjściem gości, a zapach sam ich doprowadzi do Waszych drzwi! 🙂
Przepis na: Bułeczki pasztetowo-pieczarkowe
Przygotowanie: 75 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 95 min
Liczba porcji: 14
Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 roztrzepane żółtko
- 2 łyżki wody gazowanej
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta soli, pieprzu
- 1 duży pasztet firmy Profi
Do kubka wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz, rozpuszczone masło, pozostałe ciepłe mleko oraz wyrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na minimum 50 minut.
Pieczarki oraz cebulę kroimy drobno lub przepuszczamy przez maszynkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Dusimy pod przykryciem około 10 minut (aż zmniejszą swoją objętość). Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, bułkę tartą oraz 1/2 roztrzepanego jajka (drugą połową smarujemy wierzch bułeczek). Z ciasta wykrawamy kółka, nakładamy do każdego po łyżeczce pasztetu, a następnie po łyżeczce pieczarek.
Zwijamy w kulkę. Pozostałym jajkiem smarować bułeczki, posypać lekko solą i kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temp. 1890 stopni, do zrumienienia.