Biszkoptowy omlet z brzoskwiniami to świetny pomysł na śniadanie. Jest mięciutki, puszysty, a do tego pięknie się kroi i bardzo zachęcająco wygląda na talerzu. Ja podałam go z dżemem brzoskwiniowym oraz pokrojonymi brzoskwiniami, ale równie dobrze możecie go zaserwować z bananem, truskawkami, malinami itp, a także z Nutellą, czy twarogiem. W każdej wersji będzie smakować świetnie. Koniecznie wypróbujcie!
Przy okazji muszę Wam powiedzieć, że taki omlet ze świeżych, wiejskich jaj smakuje jeszcze lepiej! Ja już od dawna przerzuciłam się na wiejskie jajeczka i nie wyobrażam sobie wrócić do tych ze sklepu.
Przepis na: Biszkoptowy omlet z brzoskwiniami
Składniki:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 3 brzoskwinie lub nektarynki
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego Stovit
- ewentualnie cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Biszkoptowy omlet z brzoskwiniami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W wysokiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po chwili dodajemy żółtka oraz mąkę, całość jeszcze chwilkę ubijamy.
Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła (koniecznie pod przykryciem!). Smażymy z obu stron przez około 5 minut na małym ogniu. Przekładamy na talerz i podajemy z pokrojonymi w kostkę lub plasterki brzoskwiniami oraz dżemem brzoskwiniowym.
Komentarze