Nie masz pomysłu co brać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły? Polecam pyszne, zdrowe bananowe batoniki owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny. Jak dla mnie smakują najlepiej cieplutkie,wyciągnięte prosto z piekarnika jednak na spokojnie można je zapakować na “później” i będą równie dobre. Wyobraźcie sobie jak będzie wszystkim dookoła ślinka lecieć jak wyciągniecie takie batoniki z torebki/plecaka! 😉
Przepis na: Batoniki owsiane
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 12 min
Łącznie: 22 min
Liczba porcji: 9
Składniki:
- 2 banany
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 16 g cukru waniliowego
Banany, jajko, cukier waniliowy oraz miód blendujemy na jasną masę.
Wsypujemy pozostałe składniki.
Mieszamy za pomocą łyżki aż powstanie bardzo gęsta masa.
Nakładamy do keksówki ( u mnie o długości 26 cm), wyrównujemy za pomocą łyżki. Piec około 12 minut w temperaturze 190 stopni. Po ostygnięciu można oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!