Opis przepisu
Babka kajmakowa wychodzi wyjątkowo delikatna w smaku i to zasługa majonezu, który nadaje jej puszystości. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc poradzisz sobie z nią bez problemu, nawet jeśli nie pieczesz na co dzień, a jedynie na święta. Słodki kajmak i chrupiące orzeszki świetnie się tu uzupełniają. Babka z kajmakiem najlepsza jest zaraz po upieczeniu, ale nawet po dwóch czy trzech dniach wciąż smakuje rewelacyjnie – miękka, sprężysta i po prostu pyszna. Świetnie sprawdzi się jako słodki akcent na wielkanocnym stole, ale równie dobrze pasuje do niedzielnej kawki.
Przepis na: Babka z kajmakiem
Składniki:
Ciasto:
- 5 dużych jajek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g majonezu
- 1 lekko czubata łyżka kajmaku
- 50 g orzeszków ziemnych np. solonych
Dodatkowo:
- 3 łyżki kajmaku
- 20 g orzeszków ziemnych np. solonych
Zobacz również:
Babka z kajmakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Przepis na babkę kajmakową jest naprawdę prosty. Pamiętaj jednak, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – jajka oraz majonez wyjmij min 2 godziny szybciej z lodówki.
Ciasto na babkę z kajmakiem
Potrzebujemy 5 jajek – ja użyłam większych sztuk. Żółtka dokładnie oddzielamy od białek.
Krok 2
W suchej, czystej misce miksujemy białka wraz ze szczyptą soli aż piana będzie zwiększać swoją objętość. Wtedy dodajemy stopniowo cukier (łącznie 150 g). Miksujemy do momentu powstania sztywnej piany przez około 6-7 minut.
Krok 3
Dodajemy żółtka i miksujemy dosłownie przez chwilkę na małych obrotach miksera.
Krok 4
Do osobnej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną tortową (220 g) oraz proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka).
Do mąki dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczną i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 5
Dodajemy także majonez (200 g), a także kajmak (1 lekko czubata łyżka). Tutaj mała podpowiedz – kajmak ma mieć temperaturę pokojową, jednak gdyby był bardzo gęsty czy nawet twardy, to podgrzej go przez chwilkę w mikrofalówce, wymieszaj i ostudź. Powinien wtedy nabrać bardziej kremowej/rzadszej konsystencji.
Krok 6
Dodajemy także dość drobno zmielone orzeszki ziemne (około 50 g) – mogą być zarówno solone jak i niesolone.
Całość lekko mięszamy za pomocą trzepaczki, jedynie do połączenia się składników.
Krok 7
Babkę można upiec w zwykłej keksówce lub specjalnej foremce do babek – moim zdaniem nie ma sensu podawać średnicy czy wymiarów takich blaszek, ponieważ i tak każdy zapewne ma z mniejszym/większym kominem na środku. Dodatkowo te foremki mają różne kształty – podłużne, inne są bardziej rozlazłe i np. z dekoracyjnymi wgłębieniami.
Zanim przelejemy ciasto do foremki to trzeba ją najpierw nieco natłuścić i lekko oprószyć mąką żeby później po upieczeniu nie było problemu z jej wyciągnięciem.
Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do tzw. suchego patyczka – babka ma być ładnie rumiana i tylko delikatnie urośnie w trakcie pieczenia.
Krok 8
Gdy przestygnie, wtedy zaczynamy jej dekorację na wierzchu. Do małej miseczki dodajemy kajmak (około 3 lekko czubatych łyżek) i wkładamy mikrofalówki, aby zrobił się bardziej płynny. Najlepiej podgrzewać stopniowo i co 5-10 sekund wyciągać, przemieszać, aby kajmak nam się nie zwarzył. Podgrzewamy do momentu kiedy będzie miał konsystencję pozwalającą go rozsmarować.
Dekorujemy wierzch kajmakiem, a także posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Babka z kajmakiem gotowa. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich innych sprawdzonych babek na święta Wielkanocne. Bardzo polecam babkę z mascarpone i pomarańczą, a także drożdżową czy marmurkową.
Komentarze
Wyrzycilam cale ubite jajka przez ten przepis… nigdy nie wlewa się jajek do maki, lecz make do jajek ubitych, a leciałam z przepisu zamiast rozsądku. Jedna wielka gruda
Pierwsze słyszę, żeby to miało znaczenie, a piekę non stop. Najwidoczniej jajka nie były dostatecznie ubite skoro zrobiła się jedna wielka gruda.
Babka pierwszy raz robiłam przepyszna wilgotna długo i prosta ❤️
Wow, piękna wyszła, gratuluję! 😍 Dziękuję bardzo za zdjęcie i cieszę się, że posmakowała ❤️
Jak inaczej podgrzać kajmak? Nie mam niestety mikrofalówki.
Ja podgrzewam w kąpieli wodnej 🙂 Wsadzam puszkę do garnka z wodą i podgrzewam, kajmak wtedy na pewno zrobi się rzadszy 🙂