vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta drożdżoweŚniadanieSłodkości

Kajzerki z sezamem i makiem

Ostatnio przygotowywałam swoje pierwsze w życiu kajzerki i powiem Wam, że wyszły świetne! Dzisiaj zrobiłam je od nowa tylko tym razem wykonałam je z sezamem oraz makiem. Taka ciepła, domowa kajzerka wyciągnięta prosta z piekarnika w połączeniu z pysznym dżemem stanowi połączenie idealne <3

Przepis na: Kajzerki z sezamem i makiem

 Przygotowanie:  80 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 105 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko roztrzepane widelcem
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki suchego maku

Dodatkowo:


Kajzerki
Krok 1 

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnią wodę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Kajzerki
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko, pozostałą wodą, sól oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na 12 równych części, stolnicę podsypałam lekko mąką, wyrobiłam kulki, które łyżką lekko ponacinałam w kształt kajzerki tworząc na niej “wiatraczek”. Bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam na jakieś 10 minut żeby się troszkę napuszyły. Wszystkie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Część z nich posypujemy sezamem.


Kajzerki
Krok 3

Drugą część posypałam makiem, a kilka zostawiłam “bez niczego”. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 15-18 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. Studziłam na kratce.


Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close