vitamoc blendery
vitamoc blendery
Przekąski

Drożdżowe bułeczki imprezowe

Drożdżowe bułeczki imprezowe – idealne na sylwestrową przekąskę czy zwykłe przyjęcie. Są to mięciutkie bułeczki nadziewane farszem jak na pizzę: z mozzarellą, kaparami, papryką czerwoną, kukurydzą. Najlepsze są wyjęte prosto z piekarnika! Z przepisu wychodzi około 8 większych bułeczek lecz równie dobrze możecie zrobić je mniejsze i wyjdzie ich więcej 🙂

Przepis na: Drożdżowe bułeczki imprezowe

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:


Drożdżowe bułeczki
Krok 1 

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).


Drożdżowe bułeczki
Krok 2

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.


Drożdżowe bułeczki
Krok 3

Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka nakładamy przecier, pozostałe składniki, łączymy końce ciasta tak aby farsz nie wypłynął ze środka.


Drożdżowe bułeczki
Krok 4

Bułeczki układamy w równych odstępach. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni. 


Drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki

Print Friendly, PDF & Email
Close