Przed Wami prosty przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi. Jest to szybkie do przygotowania ciasto ucierane, które jest niesamowicie proste, a do tego jakie smaczne… Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ciasto z borówkami jest lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku.
To zdecydowanie najprostszy przepis na ciasto z borówkami jaki tylko istnieje. Jest niezawodne i sprawdzone przeze mnie wielokrotnie. Zamiast borówek, możesz przygotować to ciasto z jagodami, malinami czy porzeczkami i będzie równie smaczne.
Uwielbiam ciasta z owocami, a w szczególności o tej porze roku, kiedy świeżych owoców nie brakuje. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
PS. Jeżeli masz nadmiar borówek to możesz wykorzystać je do zrobienia jagodzianek lub borówkowego sernika na zimno 🙂
Przepis na: Ciasto z borówkami amerykańskimi
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g mąki pszennej
- 200 g twarogu np. półtłustego
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g jagód lub borówek amerykańskich
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Ciasto z borówkami amerykańskimi - przepis krok po kroku
Krok 1
Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C.
Jajka w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem na jasny puch przez 5 minut.
Krok 2
Krok 4
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Wyszedł mi paskudny zakalec, jedynie co robiłam inaczej to dałam zimne jajka prosto z lodówki – nie wierzę że to tylko z ich powodu. Już mnie zdziwiło, ze nie ubił się żaden puch z cukru i jajek przez te 5minut, było lejące jak na naleśniki. Piekłam nawet dodatkowe 5 minut i później jeszcze 10, a ciasto surowe. No niestety przepis jest ryzykowny, jednym się uda innym nie, szkoda borówek.
Dlatego dwa razy wspominam w pierwszym kroku, że jajka muszą być w temp. pokojowej 🙂 Jeżeli już w 1 kroku zrobiła Pani inaczej niż podałam w przepisie, to niestety może wyjść zakalec. Pytanie czy w innych krokach, też wprowadzała Pani swoje modyfikacje. W ciastach z dodatkiem twarogu, maślanki czy jogurtu naturalnego temp. składników ma duże znaczenie. Sam fakt, że nie ubiły się już na starcie jajka z cukrem świadczy o tym, że były miksowane np. w misce, która mogła być nie do końca sucha, czy prosto ze zmywarki. Albo jajka nie były za bardzo świeże. Nie jest to ryzykowny wypiek jeśli trzyma się ściśle przepisu 🙂
a na dużą foremkę ile muszę zwiększyć składniki, na taką prostokątną ?
A jakiego rozmiaru jest? Bo każda jest inna 🙂
Czy twaróg musi być rozgnieciony?
Nie musi, ponieważ i tak używamy miksera 🤗
Czy twaróg trzeba rozgnieść?
A ja nigdy mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażam!
Same się w cieście “ocieplą” stopniowo podczas pieczenia:)
Ciasta się udają i są pyszne:)
Wczoraj piekłam właśnie marmurkowe z mrożonymi truskawkami, już go nie ma:)
Zapraszam, przepis wkrótce na moim blogu:)
A czy można dodać mrożone borówki? Skoro składniki mają być ciepłe to muszę czekać aż się rozmrożą?
Można dodać borówki z zamrażalnika, ale koniecznie trzeba je rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Nie dodaje się nigdy zamrozonych owoców do ciasta 🙂
Dzisiaj rano upieczone, rewelka! Jak cos zostanie po pracy to dodam fotkę ;p pozdrowienia z Gdanska!
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Pozdrowienia z Krakowa!
Mialo byc proste i pyszne, a wyszło gumowate i niedobre, mimo ze wszystko robilam wg przepisu, nawet pieklam troche dluzej, co poszlo nie tak ?? https://uploads.disquscdn.c…
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mogło pójść aż tak źle… Może ciasto było za długo miksowane lub były zimne składniki?
Robilam je dzisiaj juz 4 raz! To najlepsze ciacho na swiecie, dzięki za przepis!
Dodam, że piekłam już je 4 razy pod rząd! Z borówkami i czarną porzeczką ostatnio ;]
To ciasto jest po prostu przepyszne! Ja jako początkująca z pieczeniem bez problemu je zrobiłam i było przeeeeeepyszne :))
Robiłam ciasto i wszystko było dokładnie tak jak w przepisie do czasu aż dodałam mąkę. Zrobiła się gęsta breja której nie szło rozmieszac trzepaczką. Więc co zrobiłam nie tak? Dałam nawet 4 jajka.