Opis przepisu
Mazurek pistacjowy to zdecydowanie jeden z ciekawszych pomysłów na wielkanocny stół. Jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. Przełożyłam kruche ciasto dżemem ananasowym, aby całość nie była za słodka, tylko właśnie taka w sam raz. Dodanie owocowego akcentu to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Według mnie połączenie idealne.
Przepis na: Mazurek pistacjowy
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 220 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa pistacjowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 50 g pasty pistacjowej (100% pistacji)
Dodatkowo:
- dżem ananasowy (około 3-4 płaskie łyżki)
- garść posiekanych pistacji
- 2 łyżki migdałów
Zobacz również:
Mazurek pistacjowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Mazurek pistacjowy jest prosty i szybki do przygotowania. Możesz wykonać go rano, a już po kilku godzinach kroić.
Ciasto:
Na stolnicę wsypujemy mąkę pszenną np. typ 500-550 (350 g). Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę (220 g), cukier puder (100 g), całe jajko, żółtko, a także proszek do pieczenia (1/2 płaskiej łyżeczki).
Krok 2
Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut.
Krok 3
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Lekko je wyrabiamy dłońmi. Dzielimy na dwie części – ja odcięłam z całości około 170 g tworząc mniejszą kulkę.
Większą część ciasta należy rozwałkować w kształt prostokąta (u mnie 20 x 30 cm) – najlepiej od razu to zrobić na papierze do pieczenia, aby później było łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę dołączoną do zestawu piekarnika. Nakłuwamy widelcem.
Krok 4
Z tej mniejszej kuli uformowałam dwa długie wałeczki – ich długość ma się mniej więcej równać długości wszystkich boków uformowanego prostokąta.
Krok 5
Wałeczki dzielimy na równe kawałki, a następnie formujemy dłońmi małe kuleczki (mają nam one zrobić rancik, przez który nie wypłynie nam pistacjowa polewa).
Na brzegach prostokąta układamy kuleczki z ciasta, lekko je dociskamy, aby się nieco scaliły z dolnym ciastem.
Wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10 minut.
Pieczemy przez około 23-25 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) – do momentu aż ciasto będzie delikatnie rumiane.
Krok 6
Polewa pistacjowa:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (100 ml). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy drobno posiekane czekolady (200 g), a także pastę pistacjową (50 g).
Krok 7
Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy rondelek do lodówki na około 30-60 minut, aż polewa nieco zgęstnieje.
Krok 8
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9
Nakładamy dżem ananasowy (około 3 łyżki), rozsmarowujemy cienką warstwę. Następnie wylewamy polewę pistacjową. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 10
Dekoracja na wierzchu zależy tylko i wyłącznie do Was. U mnie bardzo prosta do odtworzenia dekoracja – brzegi posypałam drobno posiekanymi pistacjami. Na środku zrobiłam bazie z migdałów, a gałązkę z rozpuszczonych dwóch kostek mlecznej czekolady. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed krojeniem najlepiej wyciągnąć ciasto około 20 minut szybciej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej i lepiej się kroiło.
Mazurek pistacjowy gotowy! Szukasz innych przepisów z pistacjami w roli głównej? W takim razie polecam wykonać sernik pistacjowy (który jest od kilku lat hitem na blogu), tartę z kremem pistacjowym i truskawkami, a także pistacjowy sernik baskijski.
Komentarze