Opis przepisu
Sernik z białymi Michałkami jest niezwykle smaczny i kremowy. Wychodzi wysoki, równiutki, a co więcej ciekawy w smaku. Posmak białej czekolady oraz orzeszków ziemnych to strzał w dziesiątkę!
Moja miłość do białych Michałków zainspirowała mnie do stworzenia tego obłędnego sernika. Wykonany na ciasteczkowym spodzie, choć śmiało możesz wykonać klasyczne kruche ciasto. Jestem pewna, że posmakuje Wam od pierwszego kęsa!
Przepis na: Sernik z białymi Michałkami
Porady na start
- W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Do masy serowej użyłam twaróg oraz serki Philadephia, aby sernik wyszedł bardziej kremowy. Jednak jeśli chcesz użyj jedynie 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego np. z wiaderka.
- Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 180 g maślanych herbatników
- 50 g masła
Masa serowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 cukierków Wawel Michałki białe
- 100 g białej czekolady
- 800 g twarogu np. półtłustego w kostce lub z wiaderka
- 400 g serka Philadelphia lub śmietankowy Twój Smak
- 30 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego
- 5 jajek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 40 g orzeszków ziemnych
- kilka cukierków Wawel Michałki białe
Zobacz również:
Sernik z białymi Michałkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasteczkowy spód:
Masło (50 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki (180 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego. Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja lekko mokrego piasku.
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Dociskamy np. za pomocą szklanki czy kokilki, aby powstał zwarty spód. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 2
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (100 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g) oraz białe Michałki (6 cukierków).
Krok 3
Mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 4
Do miski dodajemy zmielony twaróg (800 g), serek Philadelphia (400 g), a także miękkie masło (30 g), cukier (100 g) oraz kremowe masło orzechowe (1 nieco czubata łyżka).
Miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy rozpuszczone białe Michałki i ponownie miksujemy przez chwilkę.
Krok 5
Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksujemy przez 15-20 sekund po dodaniu każdego następnego, łącznie 5 sztuk).
Krok 6
Dodajemy także skrobię lub sypki budyń (1 łyżka). Miksujemy przez chwilkę.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Krok 7
Pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika – najpierw przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 50 minut.
Najpierw zostawiamy sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a później po 15 minutach studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy wsypujemy bardzo drobno pokrojone orzeszki (około 40 g). Mieszamy i wylewamy na wierzch sernika. Dekorujemy pokrojonymi Michałkami.
Sernik z białymi Michałkami przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania kremowego sernika Lotus lub sernika świątecznego.
Komentarze
Można piec w kąpieli wodnej??
Jasne 🙂
Mam pytanko. Zamiast serka philadelphia dodałam mascarpone. Masa wyszła mi płynna, czy to może być tego powodem? Że dałam innych ser?
Pozdrawiam
Ale sernik po upieczeniu był płynny? Czy podczas miksowania masa serowa wyszła bardzo rzadka?
To ciasto mam w planie zrobić na Wielkanoc 🙂 Czy kwestia dodania większej ilości Michałków niż 6, może zaburzyć proporcje? Czy to tylko kwestia większej słodkości, która się zmieni? (Na czym mi zależy) Pozdrawiam!
Jasne, można dodać więcej 🙂
Sernik do pracy dla męża na akcję charytatywną wyszedł przepiękny. Dziękuje!!! 😉 Mąż jeszcze oceni smak ale mam nadzieję że smakuje tak jak wygląda. Mam pytanie o polewę. Wszystki gramatury zastosowałam jak w przepisie a polewa mimo to jest płynna. Czy Twoja też nie zastygła ? Zawsze robiłam sernik z białej czekolady z twojego przepisu i tam z kolei trzeba było kroić gorącym norzem bo czekolada wracała do twardości jak przed roztopieniem. Jaki mogłam popełnić błąd? Biała czekolada milka i śmietanka uht 30% gostyńska
Sernik wygląda super 🙂
Co do polewy to jeśli widać w rondelku, że jest dość płynna to odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Jeśli nadal jest dość płynna to wkładam do lodówki i dopiero po chwili wylewam na sernik. Zawsze można dodać też więcej białej czekolady żeby ją zagęścić.
PS. Co do czekolady – dodała Pani tak jak ja w przepisie 100 g białej czekolady? Bo niektóre opakowania mają teraz 80, a inne 90 g. Małe które mają 100g. Im mniej się jej doda na 100 ml śmietanki, tym będzie bardziej rzadka polewa. Sprawdzała Pani swoje opakowanie?
Miałam czekoladę 90g ale dodałam 10g z drugiego opakowania. Wszystko wagowo kontrolowane.
Rozumiem 🙂
Można dać inny serek niż Filadelfia?
We wpisie jest zamieszczona ta informacja 🙂
“Do masy serowej użyłam twaróg oraz serki Philadephia, aby sernik wyszedł bardziej kremowy. Jednak jeśli chcesz użyj jedynie 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego np. z wiaderka.”
Dodatkowo w liście składników jest napisane:
“400 g serka Philadelphia lub śmietankowy Twój Smak”
Zrobiłam, pękł ale wyszedł przepyszny , nie jest za słodki idealny , i robiłam z sera z wiaderka i serek naturalny na kanapkę zamiast Philadelphia, balam się że nie wyjdzie ale jest boski 😋😋
No to się ciesze, ze smakował serniczek 🙂 Pęknięcie to tylko kwestia wizualna 🙂
To jeden z najlepszych serników jakie ostatnio jadłam :))
A jak ma się piekarnik na gaz to w jakiej temperaturze najlepiej go piec?
Dzisiaj upiekłam i już się nie mogę doczekać jak jutro wypróbujemy 🙂 wygląda bosko
Jestem pewna, że posmakuje 🙂
Czy czekoladę z rozpuszczonymi Michałkami z kroku trzeciego dodaje się do masy serowej? Bo nigdzie nie ma, że gdzieś ją Pani dodaje 😊
Faktycznie, już poprawione 🙂