vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta biszkoptowe i babkiSłodkości

Rolada budyniowa z galaretką

Nie miałam za dużo składników w lodówce i myślałam, że już nic nie uda mi się upiec a jednak udało się! Powstała świetna rolada budyniowa z galaretką, mięciutka,delikatna- na pewno Ci posmakuje :). Rolada ma fajny kształt, łatwo się kroi. To takie idealne co nieco do jedzenia na babskie pogaduszki.

Przepis na: Rolada budyniowa z galaretką

Składniki:

Biszkopt na roladę:

  • szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania)
  • 1 galaretka np. agrestowa
Wykonanie:

 Rolada budyniowa z galaretką
Krok 1

Zaczynamy od zrobienia galaretki według przepisu na opakowaniu. W misce zalewamy wodą galaretkę, mieszamy. Keksówkę wykładamy szczelnie np. sreberkiem i tężejącą galaretkę nalewamy do foremki.


Rolada budyniowa
Krok 2

Białka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera.


rolada budyniowa
Krok 3

Dodajemy żółtka, miksujemy.


Przepis na roladę
Krok 4

Dodajemy pozostałe składniki na biszkopt, mieszamy.


Przepis na roladę
Krok 5

W wysmarowanej tłuszczem foremce wylewamy nasz biszkopt. Równamy i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok 20 minut.


rolada biszkoptowa
Krok 6

Gorący biszkopt przekładamy na szmatkę lub mały ręcznik, zdejmujemy papier, układamy wzorem do zewnątrz i rolujemy. Zostawiamy w takim zwinięciu przynajmniej na 20 minut aby przestygł.


rolada budyniowa
Krok 7

Budyń waniliowy robimy według instrukcji na opakowaniu, jednak dodajemy 400 ml mleka (zamiast 500 ml). 


rolada
Krok 7

Wyciągamy szmatkę z biszkopta i nakładamy budyń, wyciętą nożem galaretkę, ponownie rolujemy. Ja nadzianą już roladę umieściłam w keksówce i włożyłam na noc do lodówki. 

rolada budyniowa

 

rolada biszkoptowa

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close