Banalnie prosta zupka, a nawet można powiedzieć, że zupa-krem marchewkowa z curry. Smaczna, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Wymyśliłam ją na poczekaniu, ze składników jakie aktualnie posiadałam w lodówce.
Przepis na: Zupa marchewkowa z curry
Składniki:
- 2 litry wody
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki vegety
- łyżka natki pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta curry
- szczypta papryki słodkiej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1 saszetka białego ryżu lub grzanki
Wyślij emailem
Zobacz również:
Zupa marchewkowa z curry - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do wrzącej wody wrzucamy marchewki, ziemniaki, vegetę, posiekaną pietruszkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz, gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie do kubka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy śmietanę oraz mąkę- wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do gotującej się zupy. Przyprawiamy szczyptą curry, papryką słodką, ewentualnie przyprawą do zupy- magi. Smacznego!
Komentarze
W smaku super, mega szybka gdy potrzebna zupa ale niestety 2l wody to chyba cos nie teges.. musialam odlac 0.75l wywaru inaczej mialabym wodę nie zupe. Smak naprawde pycha