Kto się potrafi oprzeć aromatycznej zupie grzybowej? Ja dodałam do mojej pieczarki, suszone borowiki, suszone podgrzybki. Osobno ugotowałam makaron świderki.
Zupę grzybową przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic.
Przepis na: Zupa grzybowa z wolnowaru
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli
- 400 g pieczarek
- 3 l wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego lubczyku (opcjonalnie)
- 40 g selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 40 g suszonych borowików
- 20 g suszonych podgrzybków
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki śmietany 18 %
- dodatkowo ugotowany osobno makaron świderki
Zobacz również:
Zupa grzybowa z wolnowaru - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Misę wolnowaru wyjmujemy, smażymy na płycie indukcyjnej z małą ilością oleju posiekaną cebulę oraz pieczarki. Przekładamy misę do podstawy wolnowaru.
Do misy wolnowaru dodajemy wodę, warzywa, przyprawy. Gotujemy przez dwie godziny (przy ustawieniu 2). Po tym czasie mieszamy w miseczce śmietanę z 1/2 szklanki wywaru, wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Gotujemy ponownie przez 30 minut (ustawienie 1). Pod koniec gotowania próbujemy zupę, przyprawiamy do smaku. Podajemy z osobno ugotowanym makaronem np. świderki.
Komentarze
dla mnie taki wolnowar to super sposób na gotowanie. 🙂
– Mam pytanie techniczne: czy ustawienie 1 = tryb low a ustawienie 2 = tryb high ?
Czy to raczej chodzi o coś innego? 😮