Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą krakowską, żółtym serem, kukurydzą oraz pietruszką to pomysł na pyszne przekąski imprezowe na ciepło. Są proste do zrobienia i super się prezentują jeżeli wykonasz je w miarę równych rozmiarach oraz równomiernie rozłożysz je blisko siebie, tak aby były łatwe do oderwania. Oczywiście możesz je upiec np. w foremce na muffiny lub każde z osobna w kokilkach do zapiekania. Pewnie Was nie zdziwię pisząc, że najlepiej smakują kiedy jeszcze są ciepłe!
Przepis na: Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczkę cukru
- 50 g rozpuszczonego masła lub oliwy
- szczyptę pieprzu
Farsz:
- 10 dag żółtego sera w plasterkach
- 130 g kiełbasy krakowskiej podsuszanej w plasterkach firmy Duda
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 puszki kukurydzy
Zobacz również:
Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą - przepis krok po kroku
Krok 1
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn drożdżowy, pozostałe ciepłe mleko, sól, szczyptę pieprzu, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowałam na kształt kwadratu o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Wycięłam wzdłuż 9 pasków o szerokości ok. 3 cm. W miseczce wymieszać majonez, posiekaną drobno pietruszkę, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Każdy pasek ciasta smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy żółty ser w plasterkach, kukurydzę oraz kiełbasę krakowską. Zawijamy każdą bułeczkę z osobna.
Krok 2
Komentarze
Jakie pyszne te buleczki 😉 idealne na imprezke!