Zapiekane tartaletki z kurczakiem

4.5/5 (111 ocen)

Ilość porcji

15

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

35 min

tartaletki z kurczakiem

Uwielbiam przygotowywać sylwestrowe przekąski. Zazwyczaj przygotowuję sałatki, lecz takie małe co nieco również się świetnie sprawdza. Przygotowałam zapiekane tartaletki z kurczakiem, kukurydzą, fasolą.

Przepis na: Zapiekane tartaletki z kurczakiem

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki fasoli czerwonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 10 dag mozzarelli
  • 1 łyżka kaparów Bulerias
Wyślij emailem

Zapiekane tartaletki z kurczakiem - przepis krok po kroku


Krok 1

tartaletki z kurczakiem

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a także zimne masło, proszek do pieczenia oraz żółtka. Składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto (najlepiej schłodzić minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek. Ciasto nakłuć widelcem, piec przez około 18- 20 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy posiekaną czerwoną paprykę, a także kukurydzę, fasolę oraz przecier pomidorowy.

Do podpieczonych tartaletek nakładamy łyżkę farszu, posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy ponownie do piekarnika przez 10 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!


tartaletki z kurczakiem

tartaletki z kurczakiem

tartaletki z kurczakiem

tartaletki z kurczakiem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 111

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna Mezgier
Justyna Mezgier
3 lat temu

Czy kurczaka nie trzeba wcześniej podsmażyć ? 🙂

Karolus
Karolus
6 lat temu

najlepsze cieplutkie :))

Elwira dd.
Elwira dd.
6 lat temu

Ja je bede piec na weekendzie 😀