Gdy znudzą Ci się naleśniki na słodko to koniecznie wypróbuj je w wytrawnej wersji. Przygotowałam zapiekane naleśniki z warzywami (kukurydza, marchewka, pieczarki, cebula, czosnek) oraz kiełbasą (możesz użyć kiełbasy Chorizo, która jest lekko pikantna i bardzo wyrazista). Świeża bazylia oraz czosnek podkreślają smak naleśników. Całość zapiekłam 20 minut z małą ilością żółtego sera na wierzchu.
Przepis powstał w bardzo spontaniczny sposób. Możesz farsz modyfikować w zależności od zasobów swojej lodówki 🙂
Z przepisu wychodzi 6 większych naleśników z farszem.
Przepis na: Zapiekane naleśniki z warzywami i kiełbasą
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 1 cebula
- 2 większe marchewki
- 100 g pieczarek
- szczypta pieprzu ziołowego
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 200 g kiełbasy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml wody
- 100 g mozzarelli
Zobacz również:
Zapiekane naleśniki z warzywami i kiełbasą - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w wyższym naczyniu. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na oleju na głębszej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną kiełbasę, pieczarki, marchewki (można zetrzeć na tarce). Smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodajemy kukurydzę, drobno posiekaną bazylię, przecier, wodę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy połową startej mozzarelli. Dusimy pod przykryciem 3-4 minutki.
Na środek naleśniki nakładamy 2 łyżki farszu, zwijamy z obu stron. Wierzch naleśnika smarujemy odrobiną przecieru, posypujemy startą mozzarellą oraz posiekaną bazylią. Piec przez 15 minut w temp. 190 stopni z termoobiegiem. Smacznego!
Komentarze