Zobacz również:
Zastanawiacie się nad kupnem wolnowaru, lecz nie wiecie do końca do czego można go używać i jakie ma funkcje?
Może go już posiadacie i szukacie sprawdzonych przepisów?
Przygotowałam dla Was recenzję wolnowaru firmy Crock-Pot 6 litrowy DuraCeramic wraz z dwoma przepisami.
Co to jest wolnowar?
Wolnowar (slowcooker, crockpot) jest to elektryczny garnek przeznaczony do długiego gotowania potraw w niskiej temperaturze (poniżej 100 stopni C). Historia wolnowarów sięga lat 70tych XX wieku, a pierwsze z nich powstawały pod marką Crock-Pot.
Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze i składa się z trzech elementów:
- Multifunkcyjnego naczynia przystosowanego do gotowania na kuchence grzewczej, w piekarniku i przechowywania w lodówce
- Podstawy z elementem grzewczym z przewodem zasilający
- Pokrywki szklanej z możliwością mycia w zmywarce, przechowywania w lodówce i używania w piekarniku
Multifunkcyjne naczynie jest odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych. Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Jest to specjalnie przystosowana naturalna powłoka ceramiczna, która przekazuje ciepło szybciej, a następnie wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiega przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej.
Warto wspomnieć, iż naczynie jest termoodporne – co oznacza, że po wyjęciu z lodówki/zamrażarki można je od razu postawić na kuchence, aby podgrzać potrawę.
Wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować Twoje danie gorące i gotowe do spożycia. Pojemność naczynia 6 l, jest idealna dla 7 osób.
Podstawa podgrzewająca została wyposażona w dwa pokrętła i elektroniczny wyświetlacz. Pokrętłem usytułowanym po lewej stronie ustawimy temperaturę podgrzewania. Dostępne są trzy ustawienia:
- LOW
- HIGH
- oraz podtrzymanie temperatury gotowego już dania
Pokrętłem po prawej stronie ustawimy czas (od pół godziny do 20 godzin). Po skończonym czasie gotowania urządzenie przechodzi w tryb podgrzewania i świeci się na niebiesko lampka pośrodku.
Kolejnym elementem wolnowaru jest ceramiczne naczynie. Nie jest ono ciężkie, spokojnie można je przenosić w kuchni. Ma ono prostą budowę bez wystających elementów czy zakamarków dzięki czemu jest łatwy w ręcznym myciu. Do ceramicznego naczynia dopasowana jest również szklana pokrywka. Trzeba przyznać, że cały wolnowar jest wykonany z solidnych materiałów odpornych na zarysowania. Wszystkie elementy fajnie do siebie pasują, a samo urządzenie prezentuje się na blacie kuchennym elegancko i stylowo. Będzie pasować do każdego rodzaju kuchni (nawet takiej bardzo nowoczesnej).
Przepisy
Zanim zostałam posiadaczką wolnowaru i jak o nich czytałam to słyszałam zawsze bardzo pozytywne komentarze. Nie ukrywam, że pokładałam w nim nadzieje, w sensie “samo mi się ugotuje”, a ja nie muszę pilnować czasu gotowania i wtedy w międzyczasie mogłabym wykonywać sto innych czynności nie martwiąc się, że coś mi się przypali, spali itp.
Pierwszy przepis jaki na nim wykonałam to było leczo. Jest to potrawa, która w wolnowarze wychodzi lepiej niż gotowana tradycyjnie w garnku, z reguły wymaga długiego czasu gotowania, czy duszenia. Leczo gotowane w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Robi się praktycznie samo!
Składniki:
- 20 dag kiełbasy
- 1 kg cukinii
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szklanki wody
Wlej olej do zdejmowanego naczynia do gotowania, następnie postaw na kuchence w celu jej nagrzania. Do ceramicznego naczynia dodałam pokrojoną cebulkę, czosnek, po chwili pokrojoną kiełbaskę. Zdejmij naczynie z kuchenki i umieść je na podstawie grzewczej. Dodaj pozostałe składniki, przykryj pokrywką. Gotuj przez 4-5 godzin przy ustawieniu 2.
Na deser przygotowałam jabłka z miodowo-orzechowym nadzieniem. Jest to świetny pomysł na małe co nieco.
Składniki:
- 4 jabłka
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
Jabłka należy wydrążyć z pestek i do ich zagłębienia delikatnie wepchać nadzienie. Posypujemy wierzch cynamonem, układamy do naczynia wolnowaru. Następnie przykryj pokrywką i gotuj przez 1 godzinę przy ustawieniu 2. Ja podałam z bitą śmietaną, lecz równie fajnym pomysłem będzie gałka loda waniliowego lub po prostu wersja solo (bez dodatków).
Komentarze
Ja tego modelu nie polecam, a dokładnie z tym naczyniem. Niby ma być odporne na zadrapania, a bez żadnej ingerencji odpada powłoka jak w patelniach. Dokupiłam drugie naczynie po roku, i to samo się dzieje. Już od nowosci powierzchnia jest nie jednolita. Producent odrzuca reklamacje.
Jestem nieszczęśliwym posiadaczem wolnowaru crockpot.Uległ uszkodzeniu element elektroniczny.Calkowity brak możliwości zakupu tej części zarówno w serwisie jak i u przedstawiciela producenta.Lekceważące podejście do klienta.Jakakolwiek awaria oznacza wyrzucenie urządzenia na śmietnik,dlatego ostrzegam i nie polecam.
Super rozwiązanie dla potraw takich jak choćby rosół, który trzeba wolno gotować na małym ogniu i dłuższy czas. Polecam zakup każdemu
To prawda 🤗
Dla 2 osób polecam wolnowar Crockpot CSC060X. Jakość wykonania bardzo dobra, elegancki design. szczególnie polecam osobą zapracowanym. dania dosłownie same się robią 🙂
Crockpot CSC027X 6 l – Bardzo dobry wolnowar! Używam i jestem ogromnie zadowolona.
Bardzo lubię ten wolnowar, pojemny i super wygląda
Posiadam model CROCK-POT CSC060X Łatwa obsługa, piękna misa. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Korzystam często i jestem bardzo zadowolona. Sprawdza się przy gotowaniu rosołu, duszeniu mięsa.
Ja korzystam z Crock pot od kilku miesięcy i jestem tak zadowolona. Mam jedzenie które po przygotowaniu nadal ma wartości odżywcze w sobie
też mam crock pota – jest świetny 🙂 dzięki niemu w końcu wychodzi mi dobre jedzenie bo wcześniej to różnie z tym bywało 🙂
właśnie przymierzam się do zakupu, słyszałam bardzo dużo dobrego, chyba w końcu się skuszę.
kupiłam kilka dni temu taki sam 🙂 jak na razie raz go używałam ale sprawuje się nawet fajnie.:)
Świetny wolnowr. nie ma co dodawać. mam jeszcze drugi o mniejszej pojemności.
le super sprawa! trochę przez przypadek tu trafiłam, i cieszę się, bo nie miałam pojęcia, że istnieje taki sprytny sprzęt
Też polecam tą markę. Wolnowar jest świetny. Już nie brudzenia chociaż innych garów.
Dzięki wielkie za ten wpis! Kupiłam ten wolnowar jakiś miesiąc temu i zauważyłam ogromną zmianę w swoich nawykach żywieniowych! Jem znacznie zdrowiej!
Myślałam, że tylko ja to zauważyłam. 🙂 Dużo mniej tłuszczu + mniej jedzenia na mieście od kiedy mam go w domu <3
Doceniłąm go dopiero niedawno. Jak się dużo pracuję i ma się rodzinę, to trzeba szukać sposobów na pogodzenie wszystkiego. Teraz znacznie mniej kupuję gotowych posiłków.
Super sprawa, sama od niedawna go używam, w sumie dopiero od kilku dni ale i tak jestem mega zadowolona.
Super jest ten wolnowar! Właśnie niedawno go kupiliśmy. To taka wygoda nie musieć stać w kuchni tyle czasu. 🙂
Super sprawa! Testowałem przepis z jabłkami na podwieczorek dla dzieci i wyszło super. Mam ten wolnowar już jakiś czas i często go używamy
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Mam kilka innych przepisów (nawet z filmikami!) również z użyciem tego wolnowaru, więc zachęcam do zapoznania się również z nimi!
Testuję go od niedawna, czytałam włąśnie kilka artykułów na temat takiego przygotowywania posiłków i skusiłam się, i nie żałuję. Każdy chwali mięsa, a mnie urzekły zupy, jest multum różnych przepsiów <3
Polecam tę marke, jestem z niej bardzo zadowolona. podoba mi się ih wykonanie i to, ze sa bardzo niezawodne. Poz tym wydaje mi się, ze tego typu wolnowary sa dobre jeśli chodzi o zmianę swoich nawyków żywieniowych
zgadzam się w 100% 🙂 kupiłam ten wolnowar właśnie z zamysłem, że zmienię swoją dietę i udało się. przede wszystkim przestałam jeść niezdrowe posiłki na mieście a ti już dużo.
oj tak, jedzenie na mieście to była zmora mojego narzeczonego, bo on zazwyczaj wracał chwilę wcześniej i od razu coś zamawiał lub jadł po drodze. teraz przynajmniej w domu czeka na niego coś ciepłego.