Wolnowar Crock-Pot – recenzja

5/5 (1 ocen)
Wolnowar Crock-Pot - recenzja

Zastanawiacie się nad kupnem wolnowaru, lecz nie wiecie do końca do czego można go używać i jakie ma funkcje?

Może go już posiadacie i szukacie sprawdzonych przepisów?

Przygotowałam dla Was recenzję wolnowaru firmy Crock-Pot 6 litrowy DuraCeramic wraz z dwoma przepisami.

Co to jest wolnowar?

Wolnowar (slowcooker, crockpot) jest to elektryczny garnek przeznaczony do długiego gotowania potraw w niskiej temperaturze (poniżej 100 stopni C). Historia wolnowarów sięga lat 70tych XX wieku, a pierwsze z nich powstawały pod marką Crock-Pot.

Urządzenie  jest bardzo proste w obsłudze i składa się z trzech elementów:

  • Multifunkcyjnego naczynia przystosowanego do gotowania na kuchence grzewczej, w piekarniku i przechowywania w lodówce
  • Podstawy z elementem grzewczym z przewodem zasilający
  • Pokrywki szklanej z możliwością mycia w zmywarce, przechowywania w lodówce i używania w piekarniku

Wolnowar Crock-Pot

Wolnowar Crock-Pot

Multifunkcyjne naczynie jest odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych. Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Jest to specjalnie przystosowana naturalna powłoka ceramiczna, która przekazuje ciepło szybciej, a następnie wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiega przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej.

Warto wspomnieć, iż naczynie jest termoodporne – co oznacza, że po wyjęciu z lodówki/zamrażarki można je od razu postawić na kuchence, aby podgrzać potrawę.

Wolnowar Crock-Pot

Wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować Twoje danie gorące i gotowe do spożycia. Pojemność naczynia 6 l, jest idealna dla 7 osób.

Podstawa podgrzewająca została wyposażona w dwa pokrętła i elektroniczny wyświetlacz. Pokrętłem usytułowanym po lewej stronie ustawimy temperaturę podgrzewania. Dostępne są trzy ustawienia:

  • LOW
  • HIGH
  • oraz podtrzymanie temperatury gotowego już dania

Pokrętłem po prawej stronie ustawimy czas (od pół godziny do 20 godzin). Po skończonym czasie gotowania urządzenie przechodzi w tryb podgrzewania i świeci się na niebiesko lampka pośrodku.

Kolejnym elementem wolnowaru jest ceramiczne naczynie. Nie jest ono ciężkie, spokojnie można je przenosić w kuchni. Ma ono prostą budowę bez wystających elementów czy zakamarków dzięki czemu jest łatwy w ręcznym myciu. Do ceramicznego naczynia dopasowana jest również szklana pokrywka. Trzeba przyznać, że cały wolnowar jest wykonany z solidnych materiałów odpornych na zarysowania. Wszystkie elementy fajnie do siebie pasują, a samo urządzenie prezentuje się na blacie kuchennym elegancko i stylowo. Będzie pasować do każdego rodzaju kuchni (nawet takiej bardzo nowoczesnej).

Wolnowar Crock-Pot

Przepisy

Zanim zostałam posiadaczką wolnowaru i jak o nich czytałam to słyszałam zawsze bardzo pozytywne komentarze. Nie ukrywam, że pokładałam w nim nadzieje, w sensie “samo mi się ugotuje”, a ja nie muszę pilnować czasu gotowania i wtedy w międzyczasie mogłabym wykonywać sto innych czynności nie martwiąc się, że coś mi się przypali, spali itp.

Pierwszy przepis jaki na nim wykonałam to było leczo. Jest to potrawa, która w wolnowarze wychodzi lepiej niż gotowana tradycyjnie w garnku, z reguły wymaga długiego czasu gotowania, czy duszenia. Leczo gotowane w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Robi się praktycznie samo!

Składniki:

  • 20 dag kiełbasy
  • 1 kg cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szklanki wody

Wlej olej do zdejmowanego naczynia do gotowania, następnie postaw na kuchence w celu jej nagrzania. Do ceramicznego naczynia dodałam pokrojoną cebulkę, czosnek, po chwili pokrojoną kiełbaskę. Zdejmij naczynie z kuchenki i umieść je na podstawie grzewczej. Dodaj pozostałe składniki, przykryj pokrywką. Gotuj przez 4-5 godzin przy ustawieniu 2.

Wolnowar Crock-Pot

Wolnowar Crock-Pot

Na deser przygotowałam jabłka z miodowo-orzechowym nadzieniem. Jest to świetny pomysł na małe co nieco.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Jabłka należy wydrążyć z pestek i do ich zagłębienia delikatnie wepchać nadzienie. Posypujemy wierzch cynamonem, układamy do naczynia wolnowaru. Następnie przykryj pokrywką i gotuj przez 1 godzinę przy ustawieniu 2. Ja podałam z bitą śmietaną, lecz równie fajnym pomysłem będzie gałka loda waniliowego lub po prostu wersja solo (bez dodatków).

Wolnowar Crock-Pot

Wolnowar Crock-Pot

Przejdź do sklepu

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
26 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
1 miesiąc temu

Ja tego modelu nie polecam, a dokładnie z tym naczyniem. Niby ma być odporne na zadrapania, a bez żadnej ingerencji odpada powłoka jak w patelniach. Dokupiłam drugie naczynie po roku, i to samo się dzieje. Już od nowosci powierzchnia jest nie jednolita. Producent odrzuca reklamacje.

Wojtek
Wojtek
2 miesięcy temu

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem wolnowaru crockpot.Uległ uszkodzeniu element elektroniczny.Calkowity brak możliwości zakupu tej części zarówno w serwisie jak i u przedstawiciela producenta.Lekceważące podejście do klienta.Jakakolwiek awaria oznacza wyrzucenie urządzenia na śmietnik,dlatego ostrzegam i nie polecam.

Asiek
Asiek
1 rok temu

Super rozwiązanie dla potraw takich jak choćby rosół, który trzeba wolno gotować na małym ogniu i dłuższy czas. Polecam zakup każdemu

Tymon
Tymon
1 rok temu

Dla 2 osób polecam wolnowar Crockpot CSC060X. Jakość wykonania bardzo dobra, elegancki design. szczególnie polecam osobą zapracowanym. dania dosłownie same się robią 🙂

Karola Kanka
Karola Kanka
1 rok temu

Crockpot CSC027X 6 l – Bardzo dobry wolnowar! Używam i jestem ogromnie zadowolona.

Katarzyna
Katarzyna
2 lat temu

Bardzo lubię ten wolnowar, pojemny i super wygląda

Helka
Helka
2 lat temu

Posiadam model CROCK-POT CSC060X Łatwa obsługa, piękna misa. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Korzystam często i jestem bardzo zadowolona. Sprawdza się przy gotowaniu rosołu, duszeniu mięsa.

Natalia
Natalia
2 lat temu

Ja korzystam z Crock pot od kilku miesięcy i jestem tak zadowolona. Mam jedzenie które po przygotowaniu nadal ma wartości odżywcze w sobie

Ula Wiencek
Ula Wiencek
3 lat temu

też mam crock pota – jest świetny 🙂 dzięki niemu w końcu wychodzi mi dobre jedzenie bo wcześniej to różnie z tym bywało 🙂

Ilona
Ilona
3 lat temu

właśnie przymierzam się do zakupu, słyszałam bardzo dużo dobrego, chyba w końcu się skuszę.

Tamara Owilska
Tamara Owilska
4 lat temu

kupiłam kilka dni temu taki sam 🙂 jak na razie raz go używałam ale sprawuje się nawet fajnie.:)

mietus
mietus
4 lat temu

Świetny wolnowr. nie ma co dodawać. mam jeszcze drugi o mniejszej pojemności.

Marońska
Marońska
4 lat temu

le super sprawa! trochę przez przypadek tu trafiłam, i cieszę się, bo nie miałam pojęcia, że istnieje taki sprytny sprzęt

Oliwka
Oliwka
4 lat temu

Też polecam tą markę. Wolnowar jest świetny. Już nie brudzenia chociaż innych garów.

Łucja
Łucja
4 lat temu

Dzięki wielkie za ten wpis! Kupiłam ten wolnowar jakiś miesiąc temu i zauważyłam ogromną zmianę w swoich nawykach żywieniowych! Jem znacznie zdrowiej!

Rozalia
Rozalia
4 lat temu
Reply to  Łucja

Myślałam, że tylko ja to zauważyłam. 🙂 Dużo mniej tłuszczu + mniej jedzenia na mieście od kiedy mam go w domu <3

Marta Markowska
Marta Markowska
4 lat temu

Doceniłąm go dopiero niedawno. Jak się dużo pracuję i ma się rodzinę, to trzeba szukać sposobów na pogodzenie wszystkiego. Teraz znacznie mniej kupuję gotowych posiłków.

Antola
Antola
4 lat temu

Super sprawa, sama od niedawna go używam, w sumie dopiero od kilku dni ale i tak jestem mega zadowolona.

Beata Sko
Beata Sko
4 lat temu

Super jest ten wolnowar! Właśnie niedawno go kupiliśmy. To taka wygoda nie musieć stać w kuchni tyle czasu. 🙂

Tomalik
Tomalik
5 lat temu

Super sprawa! Testowałem przepis z jabłkami na podwieczorek dla dzieci i wyszło super. Mam ten wolnowar już jakiś czas i często go używamy

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Tomalik

Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Mam kilka innych przepisów (nawet z filmikami!) również z użyciem tego wolnowaru, więc zachęcam do zapoznania się również z nimi!

Diana
Diana
5 lat temu

Testuję go od niedawna, czytałam włąśnie kilka artykułów na temat takiego przygotowywania posiłków i skusiłam się, i nie żałuję. Każdy chwali mięsa, a mnie urzekły zupy, jest multum różnych przepsiów <3

Agnieszka Grzelaz
Agnieszka Grzelaz
5 lat temu

Polecam tę marke, jestem z niej bardzo zadowolona. podoba mi się ih wykonanie i to, ze sa bardzo niezawodne. Poz tym wydaje mi się, ze tego typu wolnowary sa dobre jeśli chodzi o zmianę swoich nawyków żywieniowych

Julia Kjulia
Julia Kjulia
4 lat temu

zgadzam się w 100% 🙂 kupiłam ten wolnowar właśnie z zamysłem, że zmienię swoją dietę i udało się. przede wszystkim przestałam jeść niezdrowe posiłki na mieście a ti już dużo.

Agnieszka Grzelaz
Agnieszka Grzelaz
4 lat temu
Reply to  Julia Kjulia

oj tak, jedzenie na mieście to była zmora mojego narzeczonego, bo on zazwyczaj wracał chwilę wcześniej i od razu coś zamawiał lub jadł po drodze. teraz przynajmniej w domu czeka na niego coś ciepłego.