Ucierane ciasto z jabłkami

4.8/5 (73 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + pieczenie

Ucierane ciasto z jabłkami

Opis przepisu

Macie może nową książkę z Lidla Pawła Małeckiego? Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach przez niego prowadzonych (z okazji premiery książki) gdzie przygotowywaliśmy między innymi pyszne ucierane ciasto z jabłkami oraz kruszonką. Postanowiłam je odtworzyć w domu, zrezygnowałam jedynie z kruszonki 🙂 Wyszło równie dobre jak na warsztatach. Jest niesamowicie proste w wykonaniu i nawet odważyłabym się powiedzieć, że tak naprawdę ciężko byłoby je zepsuć! Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu to jest to ciacho właśnie dla Was.

Ucierane ciasto z jabłkami to jedno z moich ulubionych wypieków! Polecam je wypróbować.

Przepis na: Ucierane ciasto z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • kilka większych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 32 g cukru waniliowego
Wyślij emailem

Ucierane ciasto z jabłkami - przepis krok po kroku


Jak zrobić ucierane ciasto z jabłkami?

Krok 1

Ucierane ciasto z jabłkami

Wykonanie

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Jeszcze chwilkę miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie cienko kroimy, wbijamy w ciasto w równych odległościach w kształt kwiatka. Lekko dociskamy w ciasto. Posypujemy lekko cynamonem oraz cukrem waniliowym. Piec przez 40-45 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!


Ucierane ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 73

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Graźka
Graźka
3 miesięcy temu

Piekłam, smaczne, urokliwy wygląd, zmodyfikowałam. Dodałam na wierzch parę rodzynek, a po upieczeniu polałam cieniutko gorzką czekoladą zamiast cukru pudru. Doskonały przepis.

Basia
Basia
7 lat temu

Właśnie upiekłam, a że jestem bezglutenowcem to zrobiłam z mąki kukurydzianej jest pyszne i żółciutkie 🙂

Olka
Olka
7 lat temu

Piekłam je wczoraj w tortownicy o średnicy 26 cm, a tak mi pięknie wyrosło, że było wysokie jak foremka 😉 wyszło przeeeeeepyszne.

Jola59
Jola59
7 lat temu

śliczne ciasto 🙂 a w jak dużej foremce piec?

gin
gin
7 lat temu

Książki nie mam, ale chciałabym mieć. Pierwsza bardzo mi się podobała 🙂
Ciacho wygląda pysznie, ta jabłkowa różyczka jest urocza 🙂