Opis przepisu
Macie może nową książkę z Lidla Pawła Małeckiego? Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach przez niego prowadzonych (z okazji premiery książki) gdzie przygotowywaliśmy między innymi pyszne ucierane ciasto z jabłkami oraz kruszonką. Postanowiłam je odtworzyć w domu, zrezygnowałam jedynie z kruszonki 🙂 Wyszło równie dobre jak na warsztatach. Jest niesamowicie proste w wykonaniu i nawet odważyłabym się powiedzieć, że tak naprawdę ciężko byłoby je zepsuć! Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu to jest to ciacho właśnie dla Was.
Ucierane ciasto z jabłkami to jedno z moich ulubionych wypieków! Polecam je wypróbować.
Przepis na: Ucierane ciasto z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- kilka większych jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 32 g cukru waniliowego
Zobacz również:
Ucierane ciasto z jabłkami - przepis krok po kroku
Jak zrobić ucierane ciasto z jabłkami?
Krok 1
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Jeszcze chwilkę miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie cienko kroimy, wbijamy w ciasto w równych odległościach w kształt kwiatka. Lekko dociskamy w ciasto. Posypujemy lekko cynamonem oraz cukrem waniliowym. Piec przez 40-45 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!
Komentarze
Piekłam, smaczne, urokliwy wygląd, zmodyfikowałam. Dodałam na wierzch parę rodzynek, a po upieczeniu polałam cieniutko gorzką czekoladą zamiast cukru pudru. Doskonały przepis.
Świetny pomysł na modyfikację 🙂 Dziękuję za podzieleniem się tym w komentarzu!
Właśnie upiekłam, a że jestem bezglutenowcem to zrobiłam z mąki kukurydzianej jest pyszne i żółciutkie 🙂
Piekłam je wczoraj w tortownicy o średnicy 26 cm, a tak mi pięknie wyrosło, że było wysokie jak foremka 😉 wyszło przeeeeeepyszne.
śliczne ciasto 🙂 a w jak dużej foremce piec?
Dzięki 😉 piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm 😉 pozdrawiam!
Książki nie mam, ale chciałabym mieć. Pierwsza bardzo mi się podobała 🙂
Ciacho wygląda pysznie, ta jabłkowa różyczka jest urocza 🙂