Macie może nową książkę z Lidla Pawła Małeckiego? Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach przez niego prowadzonych (z okazji premiery książki) gdzie przygotowywaliśmy między innymi pyszne ucierane ciasto z jabłkami oraz kruszonką. Postanowiłam je odtworzyć w domu, zrezygnowałam jedynie z kruszonki 🙂 Wyszło równie dobre jak na warsztatach. Jest niesamowicie proste w wykonaniu i nawet odważyłabym się powiedzieć, że tak naprawdę ciężko byłoby je zepsuć! Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu to jest to ciacho właśnie dla Was.
Przygotowanie: 15
Pieczenie: 45
Łącznie: 60 min
Przepis na: Ucierane ciasto z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- kilka większych jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 32 g cukru waniliowego
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Jeszcze chwilkę miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie cienko kroimy, wbijamy w ciasto w równych odległościach w kształt kwiatka. Lekko dociskamy w ciasto. Posypujemy lekko cynamonem oraz cukrem waniliowym. Piec przez 40-45 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!