Tarta z grzybami, boczkiem, kiełbasą i sosem beszamelowym to pyszny pomysł na obiad! Śmiało możesz do niej użyć świeżych grzybów (jeśli jest sezon na grzybobranie) lub tych suszonych. Wierzch tarty udekorowałam plasterkami sera camembert… Pychota!
Tarta z pieczarkami
Jeśli lubisz tarty na słono, to ten przepis z pewnością Ci się spodoba! Tarta z pieczarkami świetnie się kroi po przestygnięciu. Ciasto wraz z farszem stanowią całość. Nic nie powinno się rozsypywać po przekrojeniu.
Tarta z grzybami jest smaczna, sycąca i wyrazista. Zaproponowany przeze mnie kruchy spód nie zjeżdża z boków foremki do tarty przez co mamy sporo miejsca na farsz mięsno-grzybowy. Bardzo polecam ją wypróbować!
Przepis na: Tarta z grzybami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki migdałowej lub krupczatki
- 140 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
- większa szczypta soli
Farsz:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g boczku
- 200 g kiełbasy wieprzowej
- 250 g pieczarek
- 20 g suszonych grzybów lub 100 g świeżych np. borowików, podgrzybków, rydzy itp
Dodatkowo:
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 40 g masła
- 400 ml mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- większa szczypta pieprzu
- większa szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g żółtego sera
- 1/2 krążka sera camembert
Zobacz również:
Tarta z grzybami przepis krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną (250 g) i krupczatkę (2 płaskie łyżki, można zastąpić migdałową) przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia (1/3 płaskiej łyżeczki), zimne masło (140 g), sól (większa szczypta) oraz żółtko. Składniki siekamy nożem, aby jak najszybciej wyrobić ciasto. Następnie dodajemy zimną wodę (2 łyżki) i szybko zagniatamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy minimum 30 minut w lodówce.
Krok 2
Po tym czasie wkładamy schłodzone ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 17-20 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Krok 3
Na patelni podsmażamy na małej ilości oleju posiekaną drobno cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), pokrojony w kostkę boczek (100 g) i kiełbasę (150-200 g). Smażymy na średniej mocy palnika co chwilkę mieszając.
Suszone grzyby (około 20 g) zalewamy odrobiną wrzątku. Odstawiamy na 10 minut.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
W garnku rozpuszczamy masło (40 g) na bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wtedy wsypujemy mąkę (2 pełne łyżki) i mieszamy szybko trzepaczką (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy mleko (350-400 ml, najlepiej w temperaturze pokojowej), a także dodajemy przyprawy (ja proponuję szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i sól). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien lekko zgęstnieć w przeciągu 3-5 minut. Zdejmujemy z palnika i dodajemy starty na tarce lub pokrojony w małą kostkę żółty ser (około 50 g), mieszamy.
Krok 8
Tarta z grzybami najlepiej się kroi gdy sos beszamelowy chociaż delikatnie zastygnie. Podajemy na ciepło!
Komentarze