Tarta z grzybami

4.8/5 (95 ocen)
Jeżeli lubisz tarty w wersji wytrawnej, to z całą pewnością ta tarta z grzybami, kiełbasą, boczkiem i sosem beszamelowym podbije Twoje serce! Dodatkowo wierzch udekorowałam serem camembert, co powoduje, że danie stało się jeszcze smaczniejsze i bardziej wyraziste.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Tarta z grzybami

Tarta z grzybami, boczkiem, kiełbasą i sosem beszamelowym to pyszny pomysł na obiad! Śmiało możesz do niej użyć świeżych grzybów (jeśli jest sezon na grzybobranie) lub tych suszonych. Wierzch tarty udekorowałam plasterkami sera camembert… Pychota!

Tarta z pieczarkami

Jeśli lubisz tarty na słono, to ten przepis z pewnością Ci się spodoba! Tarta z pieczarkami świetnie się kroi po przestygnięciu. Ciasto wraz z farszem stanowią całość. Nic nie powinno się rozsypywać po przekrojeniu.

Tarta z grzybami jest smaczna, sycąca i wyrazista. Zaproponowany przeze mnie kruchy spód nie zjeżdża z boków foremki do tarty przez co mamy sporo miejsca na farsz mięsno-grzybowy. Bardzo polecam ją wypróbować!

Przepis na: Tarta z grzybami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki migdałowej lub krupczatki
  • 140 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • większa szczypta soli

Farsz:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g boczku
  • 200 g kiełbasy wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 20 g suszonych grzybów lub 100 g świeżych np. borowików, podgrzybków, rydzy itp

Dodatkowo:

  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 400 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • większa szczypta pieprzu
  • większa szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 krążka sera camembert

Wyślij emailem

Tarta z grzybami przepis krok po kroku


Krok 1

składniki na kruche ciasto na tartę

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną (250 g) i krupczatkę (2 płaskie łyżki, można zastąpić migdałową) przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia (1/3 płaskiej łyżeczki), zimne masło (140 g), sól (większa szczypta) oraz żółtko. Składniki siekamy nożem, aby jak najszybciej wyrobić ciasto. Następnie dodajemy zimną wodę (2 łyżki) i szybko zagniatamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy minimum 30 minut w lodówce.


Krok 2

kruche ciasto na tarte z grzybami

Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 28 cm) smarujemy lekko masłem. Schłodzone ciasto przekładamy do foremki i nakłuwamy widelcem. Ponownie chłodzimy w lodówce czy nawet zamrażalniku przez 10-15 minut.

Po tym czasie wkładamy schłodzone ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 17-20 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto będzie ładnie rumiane.


Krok 3

Farsz do tarty na słono

Farsz do tarty na słono

Na patelni podsmażamy na małej ilości oleju posiekaną drobno cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), pokrojony w kostkę boczek (100 g) i kiełbasę (150-200 g). Smażymy na średniej mocy palnika co chwilkę mieszając.

Suszone grzyby (około 20 g) zalewamy odrobiną wrzątku. Odstawiamy na 10 minut.


Krok 4

farsz do tarty z grzybami

Dodajemy posiekane pieczarki (250 g), i odcedzone suszone grzyby (jeśli masz świeże grzyby to śmiało je wykorzystaj do farszu). Całość smażymy przez 5-7 minut. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.


Krok 5

tarta z grzybami i boczkiem

Na gorące, rumiane ciasto wykładamy farsz.


Krok 6

tarta z grzybami przepis

Delikatnie i równomiernie go ugniatamy za pomocą łyżki.


Krok 7

sos beszamelowy

Sos beszamelowy

W garnku rozpuszczamy masło (40 g) na bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wtedy wsypujemy mąkę (2 pełne łyżki) i mieszamy szybko trzepaczką (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy mleko (350-400 ml, najlepiej w temperaturze pokojowej), a także dodajemy przyprawy (ja proponuję szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz i sól). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien lekko zgęstnieć w przeciągu 3-5 minut. Zdejmujemy z palnika i dodajemy starty na tarce lub pokrojony w małą kostkę żółty ser (około 50 g), mieszamy. 


Krok 8

przepis na tartę z grzybami leśnymi

Sos beszamelowy równomiernie wylewamy na farsz (można nawet postarać się lekko go wymieszać z farszem). Układamy z wierzchu plasterki sera camembert. Ja zostawiłam sobie do dekoracji wierzchu kilka suszonych grzybów. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tarta z grzybami najlepiej się kroi gdy sos beszamelowy chociaż delikatnie zastygnie. Podajemy na ciepło!


Tarta z grzybami

tarta z grzybami leśnymi

tarta z grzybami

Tarta z grzybami i boczkiem

Tarta z grzybami i boczkiem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 95

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na tarte z grzybami

Mój przepis na tarte z grzybami powstał bardzo spontanicznie, ale muszę przyznać że wyszła przepyszna! Najpierw przygotowujemy ciasto kruche – ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu. Zagniatam wszystkie składniki, aż konsystencja będzie prawidłowa, formuję kulkę i wkładam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie foremkę do tarty wysmarowuję masłem i nakładam ciasto. W tym momencie trzeba pamiętać aby ponakłuwać ciasto widelcem (co zagwarantuje kruchość tarty) i włożyć je najpierw do lodówki na 15 minut, a następnie do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 min. W tym czasie przygotowuję grzybowe nadzienie, czyli podsmażam na patelni wszystkie składniki na farsz, nakładam je na podpieczony spód i zalewam przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym, którym zalewam farsz. Górę ozdabiam camembertem i piekę całość jeszcze przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. W ten sposób przepis na tarte z grzybami mamy gotową!

Tarta z grzybami leśnymi

Bardzo lubię przegotowywać różnego rodzaju tarty, ponieważ możemy je przygotować na milion różnych sposobów. Zarówno w wersji na słodko jak i w wersji wytrawnej. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia no i oczywiście zawartość naszej lodówki 🙂 Tą tartę z grzybami leśnymi przygotowałam właśnie na podstawie tego, jakie składniki były właśnie pod ręką. Dzięki użyciu świeżych grzybów leśnych, pieczarek, sosu beszamelowego oraz camemberta, tarta z grzybami leśnymi wyszła niesamowicie aromatyczna i bardzo smakowita. Mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że ta tarta z grzybami leśnymi, to chyba najlepsza jaką jadłam do tej pory 🙂

Tarta z grzybami i boczkiem

Jeżeli lubisz wytrawne tarty na obiad, to z całym pewnością ta pyszna tarta z grzybami i boczkiem jest właśnie dla Ciebie! Ja jeszcze do farszu dodałam kiełbasę, aby danie było bardziej sycące. Ta tarta z grzybami i boczkiem świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale również możesz ją zaserwować jako ciepłą imprezową przekąskę. Z całą pewnością Twoi goście nie mieli jeszcze okazji otrzymać tak wspaniałego dania na imprezie 🙂

RozwińZwiń