Bardzo lubię tarty, czy to na słono czy słodkie. tym razem przygotowałam tartę serową z papryką, kukurydzą, koperkiem oraz parówkami. Całość super smakuje, pięknie się kroi, a do tego jest niesamowicie prosta do przygotowania. Ja ją piekłam w foremce do tarty o średnicy 26 cm, lecz można ją również upiec w zwykłej tortownicy. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, odgrzewana to już nie to samo. Mam tak samo z pizzą, która odgrzewana w mikrofalówce nie równa się w połowie takiej wyciągniętej prosto z piekarnika 🙂
Przepis na: Tarta warzywno-serowa z parówkami
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
Kruchy spód:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa serowo-warzywna:
- 4 jajka
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 parówki z szynki Henryk Kania
- 12 dag startego żółtego sera
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu
Zimne masło zagniatamy na stolnicy wraz z żółtkiem, mąką oraz solą. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki na tartę (u mnie średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem, piec przez 15 minut w temp. 190 stopni.
W misce mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, posiekany koperek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę, ser starty na grubszych oczkach, sól oraz pieprz, całość mieszamy np łyżką lub widelcem.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Parówki kroimy na pół, układamy je na środku tarty w kształt krzyżyka (możecie dodać więcej parówek), lekko je dociskamy w głąb farszu. Piec przez 25-30 minut w temp. 190 stopni. (Najlepiej piec na grzałce dolnej aby wierzch się za szybko nie przypalił, a dopiero pod koniec pieczenia włączyć grzałkę góra-dół)