Bardzo lubię tarty, czy to na słono czy słodkie. tym razem przygotowałam tartę serową z papryką, kukurydzą, koperkiem oraz parówkami. Całość super smakuje, pięknie się kroi, a do tego jest niesamowicie prosta do przygotowania. Ja ją piekłam w foremce do tarty o średnicy 26 cm, lecz można ją również upiec w zwykłej tortownicy. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, odgrzewana to już nie to samo. Mam tak samo z pizzą, która odgrzewana w mikrofalówce nie równa się w połowie takiej wyciągniętej prosto z piekarnika 🙂
Przepis na: Tarta warzywno-serowa z parówkami
Składniki:
Kruchy spód:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa serowo-warzywna:
- 4 jajka
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 parówki z szynki Henryk Kania
- 12 dag startego żółtego sera
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu
Zobacz również:
Tarta warzywno-serowa z parówkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze