Soczysta karkówka z piekarnika to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego ziemniaki z koperkiem i kapusta zasmażana… Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone z rozmarynem. Będą pasować do karkówki wręcz idealnie!
Coś pysznego! Karkówka z piekarnika jest warta zaserwowania na niedzielnym obiedzie np. gdy spodziewasz się gości. Mięso można sobie upiec rano, a później przed samym przyjściem gości trzymać w ciepłym piekarniku dzięki czemu nie trzeba stać w tzw. “garach” jak już się oni pojawią. Wtedy tylko wykładasz karkówkę z piekarnika na talerze i gotowe.
Uwielbiam mięso z piekarnika wraz z warzywami, które nie nie jest pracochłonne i czasochłonne do przygotowania. Domowa karkówka z piekarnika smakuje najlepiej na ciepło. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Oczywiście dużo zależy od tego czy mięso będzie chude bez dużej ilości tłuszczyku. Jeśli tylko znajduję w sklepie mięsnym bardzo ładną karkówkę to przygotowuję ją z grilla lub piekę w piekarniku. Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.
Przepis na: Soczysta karkówka z piekarnika
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki (lub do mięs, wieprzowiny itp)
- 4 duże ząbki czosnku
- 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 3-4 łyżki oliwy
- świeży rozmaryn lub natka pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- duża cebula biała lub czerwona
- 1 papryka czerwone
- 250 g pieczarek
- opcjonalnie 350 ml bulionu
Zobacz również:
Jak zrobić karkówkę z piekarnika?
Krok 1
Karkówkę (moja ważyła nieco ponad kilogram) kroimy w około centymetrowe plastry (można je ubić lekko tłuczkiem do mięsa, chociaż nie zawsze tak robię). Przekładamy do większej miski czy zamykanego pojemnika plastikowego (jeśli planujesz piec mięso następnego dnia). W małej miseczce mieszamy przyprawę do karkówki (1/2 płaskiej łyżeczki), przeciśnięty przez praskę czosnek (4 większe ząbki), pieprz (1/4 płaskiej łyżeczki), sól (1/2 płaskiej łyżeczki), opcjonalnie paprykę słodką (1/4 łyżeczki), a także 3-4 łyżki oliwy czy oleju. Całość mieszamy i dokładnie nacieramy mieszanką mięso. Ja zawsze dodaję nieco świeżych gałązek rozmarynu lub natkę pietruszki czy nawet kolendrę. Przykrywamy z wierzchu folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, choć równie dobrze można odłożyć na 1-2 dni.
Krok 2
Mięso wyciągamy z lodówki chwilę szybciej przed jego smażeniem. Posypujemy równomiernie mąką pszenną (około 2-3 łyżki) i smażymy partiami na oleju na większym ogniu z obu stron (aż nabierze rumianego koloru i nie będzie surowe z wierzchu). Przekładamy usmażone plastry do naczynia żaroodpornego czy garnka żeliwnego z pokrywką.
Krok 3
Krok 4
Można dodać 2-3 małe gałązki świeżego rozmarynu czy natki pietruszki, a także 3-4 kulki ziela angielskiego.
Krok 5
Pieczemy mięso pod pokrywką przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie obniżamy temp do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 30-45 minut bez pokrywki.
Komentarze
Pyszne , na pewno częściej zagości na moim stole
Bardzo miło mi to czytać! 😍
Pyszna 🙂
Cieszę się, że posmakowała ❤️
Dzień dobry, planuje to danie na obiad na Boże Narodzenie i mam jedno pytanko to podsmażanie na początku ile tak mniej więcej minut na każdą ze stron?
Aż tak dokładnie nie pamiętam, bo tego nie mierzyłam, ale myślę, że po około 1-2 minuty z każdej strony 🙂
Czy termoobieg czy gora dół?
Góra-dół 🙂
Czy można gotować w garnku nie w piekarniku?
Myślę, że tak 🙂 Chociaż do tej pory żeberka zawsze piekłam, a nie gotowałam.
Czy na 1kg mięsa wystarczy te poł łyżeczki przyprawy do karkówki?
Ale to jest tylko jedna z przypraw, jets tam jeszcze świeży czosnek, sól, pieprz itp… 🙂
Czy konieczne jest gotowanie tak długo i jeszcze pieczenie w piekarniku? Nie wystarczy samo pieczenie lub tylko gotowanie?
Ja zawsze piekę ,bez gotowania i obsmażania i wychodzi super
Ale co tu się niby gotuje długo? W przepisie wyraźnie napisałam, że smażymy na patelni mięso (nie gotujemy) na dużym ogniu przez dosłownie chwilę i przekładamy od razu do naczynia żaroodpornego… 🙂
Ja dopiero po komentarzu zorientowałam się, że nie dusiła pani w garnku (bardzo mylące zdjęcia) tylko całość była w piekarniku robiona… u mnie będzie dzisiaj duszona w garnku niestety
Dziwny komentarz zważywszy na to, ze sam tytuł przepisu brzmi – “soczysta karkówka z piekarnika”… Na zdjęciach jest garnek żeliwny, w którym można piec, a kilkukrotnie w przepisie jest informacja o pieczeniu wraz z podaniem temp i czasu pieczenia.
Karkówkę równie dobrze można dusić w garnku, ale ten przepis jest stricte opisany pod piekarnik 🙂
W kroku 5 czytamy “Dusimy mięso pod pokrywką przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie pieczemy przez 30-45 minut bez pokrywki w temperaturze 150 stopni ” dlatego ta Pani pyta czy trzeba tak długo dusić i jeszcze piec
Ale cały ten proces 1,5 godziny to piecze się mięso w piekarniku, tylko najpierw pod przykryciem, później bez pokrywki i w nieco niższej temperaturze.
Pani z powyższego komenatrza pytała o gotowanie, a tu się nic nie gotuje na palniku tylko najpierw jedynie smaży przez krótki okres na patelni.
Czyli pieczenie, 1.5h razem. Dlugo ale pewnie mieso sie rozpada ladnie
Ja też zrozumiałam, że najpierw dusimy w garnku na ogniu, a później wkładamy do piekarnika, więc rozumiem, że można się pomylić, bo duszenie kojarzy się dla wielu osób w pierwszej kolejności z gotowaniem.
Dla mnie było logiczne, że skoro jest podana temp pieczenia to chodzi o piekarnik. Już zmieniłam opis, jeszcze bardziej to doprecyzując 🙂
Robiłam karkówkę w weekend dla gości , zachwyceni i powiedzieli że termomix takich obiadów nie robi jak ja 🥰 nie zdążyłam zrobić zdjęcia, robiłam z ok 2kg i było na dwa obiady
Duzo gosci musialo byc. Thermomix jest ok na male dania…
Super, cieszę się, że smakowało 🙂
Rewelacyjne danie! Mięciutkie, rozpływa się w ustach 🙂 wszyscy zjedli, nawet jeśli nie przepadają za takim mięsem – wręcz brali dokładki 🙂
Bardzo dziękuję za tak miłą recenzję 🙂
Dzień dobry, jaki tryb pieczenia wybrać – góra-dół czy termoobieg?
Góra-dół 🙂
Dziękuję za cudowny przepis na karkówkę 😍 wyszła bardzo soczysta i miękka, gościom bardzo smakowało, pozdrawiam 😊
Bardzo się cieszę, że gościom smakowało ❤️ również serdecznie pozdrawiam!
witam mam pytanie odnosnie skladników:
wiec chodzi o dana mieszanke przypraw czy moze o prywatną recepture, ktorą Pani używa. Bo w kazdej co znajduje w sklepie jest wzbogacanie smaku
glutaminian sodu lub jego zamienik ekstrakt drożdżowy.
Pozdrawiam
Glutaminian sodu to substancja która
jest stosowana jako przyprawa. Występuje naturalne w ciele człowieka. M.in. w kobiecym mleku. Nie ma żadnych dowodów na jego szkodliwe działanie, chyba że w przypadku przedawkowania. A przedawkować można wszystko , nawet wodę. W kuchni dalekowschodniej stosowany od stuleci. Proszę się douczyć.
Ja korzystałam z gotowej mieszanki sklepowej, ponieważ nie każda zawiera glutaminian. Większe opakowania takich przypraw można kupić na allegro bez problemu. Ewentualnie z tego co pamiętam to przyprawa do karkówki z knorra też nie zawiera glutaminianu.