Opis przepisu
Śnieżny puch ciasto bez pieczenia jest leciutkie jak chmurka. Ciacho przygotowane na biszkoptach z nadzieniem morelowo-śmietankowym wraz z kokosową posypką na wierzchu stanowi naprawdę genialny deser.
Ciasto śnieżny puch można przygotować na biszkoptach z nadzieniem lub użyć tradycyjnych okrągłych lub podłużnych biszkoptów. Na herbatnikach maślanych wyjdzie równie smaczne!
Jest bardzo szybkie do przygotowania, proste i bez pieczenia. Jest to istotne dla osób, które są na początku swojej kulinarnej drogi i nie mają zbytniego doświadczenia w wypiekach.
Do mojego ciasta użyłam śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%. Bardzo lubię ją używać do ciast na zimno, a także wszelkiej maści deserów. Schłodzona śmietanka ubija się bez jakichkolwiek zarzutów. Zbliża się sezon na wypieki mocno owocowe, gdzie ubita śmietanka w postaci lekkiego kremu będzie dodatkiem idealnym!
Przepis na: Śnieżny puch ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 700 g twarogu sernikowego np. z wiaderka
- 500 ml śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki krystaliczne lub brzoskwiniowe
- 400 ml wrzącej wody
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g biszkoptów Dr Gerard z nadzieniem morelowo-śmietankowym lub okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Śnieżny puch ciasto bez pieczenia - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, lecz tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śmietankę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu uzyskania gęstej i puszystej masy. Następnie dodajemy do niej cukier puder oraz twaróg. Wystudzoną galaretkę wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
Na dno foremki 24 x 24 cm wykładamy papier do pieczenia. Układamy równomiernie biszkopty z nadzieniem. Na nie wylewamy masę serowo-śmietanową, wyrównujemy wierzch.
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni przez około 3 minutki (aż lekko zbrązowieją). Gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
Wpis powstał przy współpracy z mleczarnią Łowicz.
Komentarze