Do serników mam wielką słabość. Bardzo lubię je piec, a także się nimi później delektować. Przygotowałam tym razem delikatny sernik z polewą czekoladową. Wierzch udekorowałam także posiekanymi orzechami nerkowca oraz plasterkami snickersa.
Przepis na: Sernik z polewą czekoladową i snickersami
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń waniliowy
- 6 jajek
- 1 białko
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa: 120 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao
- garść posiekanych orzechów nerkowca lub ziemnych
- 3 snickersy do dekoracji sernika
Zobacz również:
Sernik z polewą czekoladową i snickersami - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę (u mnie prostokątna 18 x 26 cm) i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 190 stopni.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie wlewamy rozpuszczone i przestygnięte masło, pojedynczo jajka, pozostałe białko z kruchego ciasta, a na końcu budyn. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Piec przez 60 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy przestygnie wtedy przygotowujemy polewę czekoladową. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy cukier puder, a kiedy już się rozpuści to zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Wylewamy ją na sernik. Posypujemy także posiekanymi orzechami oraz plasterkami Snickersa.
Komentarze