Szczerze muszę przyznać, że lepszego sernika jeszcze nie jadłam! Jest pyszny, aksamitny, karmelowy i to jeszcze z moimi ulubionymi batonikami. Sernik Snickers jest to rewelacyjne rozwiązanie na wszystkie uroczyste zjazdy rodzinne i nie tylko. W tym roku będzie gościł u mnie na Wielkanocnym stole i już się nie mogę doczekać kiedy on przeniesie moich gości ku niebiosom smakowym.
Przepis na: Sernik Snickers
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 60 min
Łącznie: 85 min
Składniki:
Ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajek (żółtka i białka osobno)
- 2 białka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka masy kajmakowej
- 80 g solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka przyprawy do sernika Delecta
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- posypka czekoladowa
- 2 batony snickers
Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier puder. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie nakładamy ciasto na foremkę wyłożoną sreberkiem, przekłuwamy widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przyprawę do sernika, miksujemy.
Dodajemy stopniowo po łyżce sera. Następnie orzeszki siekamy bardzo drobno (ewentualnie chwilkę blendujemy.) Czekoladę ścieramy na tarce.Dodajemy wszystko do masy wraz z śmietanką kremówką, mąką ziemniaczaną masą kajmakową, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dodajemy je do masy, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy ser na podpieczony spód i znowu wkładamy do piekarnika na 60 minut. Smacznego!
jaki twaróg polecasz do sernika? Jaka średnica tortownicy?
Czy śmietankę dodajemy bezpośrednio z kartonika czy wcześniej ją ubijamy?
na jak dużą blachę jest przepis? I czy w sumie dodajemy 6 białek ?
Przepis wygląda zachęcająco na tyle że …. sernik już się chłodzi 🙂 ps. dzięki za uzupełnienie przepisu 😉
jaki twaróg polecasz do sernika? Jaka średnica tortownicy?
Czy śmietankę dodajemy bezpośrednio z kartonika czy wcześniej ją ubijamy?
na jak dużą blachę jest przepis? I czy w sumie dodajemy 6 białek ?
Aniu ja go piekłam bodajże w foremce o średnicy 26 cm 🙂 Tak z 6 ponieważ dwa zostają nam z ciasta bo używamy tam tylko żółtek, a później dodajemy jeszcze 4 białka 😛 życzę udanych wypieków!
Przepis wygląda zachęcająco ale …. W składnikach do masy serowej wymienione są mąka ziemniaczana oraz śmietanka kremówka ale w opisie przygotowania już nie występują… co należy z tymi składnikami zrobić ?