Sernik pistacjowy 

4.6/5 (1564 ocen)
Ten sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie to deser, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale też uzależnia swoim kremowym, pistacjowym smakiem. Idealny na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. A co najlepsze? Jego przygotowanie jest prostsze niż Ci się wydaje!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik pistacjowy 

Opis przepisu

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.

Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na sernik

Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.

Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60%  kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.

Przepis na: Sernik pistacjowy 

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Pasta pistacjowa składa się w 100% z pistacji i bardzo ciężko dostać ją stacjonarnie, dlatego najlepiej kupić ją wcześniej przez internet. Dzięki niej w serniku będzie bardzo wyczuwalna pistacja.

Stacjonarnie natomiast możemy coraz częściej kupić krem pistacjowy, który w najlepszym wypadku ma 45% pistacji (niektóre nawet 15%), a reszta to dodatki takie jak cukier czy tłuszcze. Taki krem też możesz użyć, ale sernik nie wyjdzie tak intensywnie pistacjowy jak z użyciem pasty, a bardziej słodki, dlatego zalecam zrezygnować wtedy w kroku 4 ze śmietanki i białej czekolady, aby nie wyszedł za słodki.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • garść posiekanych pistacji
  • garść kwiatów jadalnych np. granatu
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik pistacjowy?


Krok 1

zmielone herbatniki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 2

Spód z herbatników

Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku. 


Krok 3

Ciasteczkowy spód

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa.


Krok 4

Pasta pistacjowa

Masa serowa

W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (150 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g) i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250 g) i lekko mieszamy.

PS. Jeżeli używasz kremu pistacjowego, a nie pasty pistacjowej, to nie mieszaj jej jak wyżej ze śmietanką kremówką i białą czekoladą (te składniki pomijamy), tylko dodaj od razu do pozostałych składników masy serowej (krok 6).


Krok 5

masa z pasty pistacjowej

Mieszamy za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

Składniki na sernik pistacjowy

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.


Krok 7

Składniki na sernik pistacjowy

Następnie dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki), miękkie masło (70 g) oraz przygotowaną wcześniej masę pistacjową. Całość miksujemy przez około minutę (ważne żeby wszystkie składniki się połączyły).


Krok 8

Sernik przed upieczeniem

Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce pieczemy nasz sernik.

Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 50 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krok 9

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Polewa czekoladowa

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.

Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.


Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy

Sernik z pistacjami 

Sernik z pastą pistacjową

Sernik z pistacjami

*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 1564

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
860 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Terlikosia
Terlikosia
4 dni temu

Przepis super! Sernik udany, kremowy 🙂 Polecam!

Ewelina
Ewelina
4 dni temu

Świetny przepis! To był hit na świątecznym stole. Ciut ciężki, nie dało się zjeść więcej niż jeden kawałek na raz ale i tak zniknął błyskawicznie. Nie wiem czy tylko u mnie ale ciężko się go kroiło, mazał się do noża. Ale smak obłędny!

Joanna
Joanna
5 dni temu

Dodałam jeszcze mascarpone 250g i 150 ml śmietanki 30%. Reszta według przepisu. Pyszny wyszedł 😊

Agnieszka
Agnieszka
12 dni temu

Wyszedł super. Dzięki za przepis!

Agnieszka
Agnieszka
14 dni temu

Już trzy razy piekłam ten sernik, bo bardzo lubimy wszystko z pistacjami, ale co robię nie tak, że zawsze wycieka mi masło spod spodu i jest on taki mazisty, że ciężko go kroić. Za ostatnim razem dodałam więcej mąki ziemniaczanej i naczynie z wodą postawiłam obok tortownicy, było trochę lepiej, ale jeszcze nie idealnie jak u Pani.

Klaudia
Klaudia
15 dni temu

Wypróbowałam już kilka przepisów na sernik pistacjowy. Były dobre, ale ten tutaj to petarda! Najlepszy z możliwych 🙂

Wiktoria
Wiktoria
15 dni temu

Cześć, to mój sernikowy debiut. Mam pytanie czy sernik zawsze opada? Czemu moje boki są tak wybujałe poza blaszkę? Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Sylwia
Sylwia
23 dni temu

Pyszny 🙂

Kamila
Kamila
24 dni temu

Fantastyczny przepis 🤍

Patrycja
Patrycja
24 dni temu

Idealnie kremowy i pistacjowy. Przepyszny, zapisuję do ulubionych

Magda
Magda
25 dni temu

Sernik przepyszny. Dodałam krem pistacjowy 45% białą czekoladę i śmietankę jak w przepisie. Zmieniłam tylko wtedy proporcje cukru dałam 1/4 szklanki i pod względem słodkości dla mnie był idealny 🙂

Aneta
Aneta
25 dni temu

Wyszedł obłędnie pyszny 🤎

Karolina
Karolina
25 dni temu

Kolejny raz zrobiony, wyszedł ładny równiutki 😉

Magdalena
Magdalena
25 dni temu

Wesołych Świąt.

Sandrus1994
Sandra
25 dni temu

Bardzo lubię testować przepisy Pani 😊 pozdrawiam serdecznie

Annika
Annika
25 dni temu

Sernik robiłam wg instrukcji, dodałam pastę pistacjową , jak na pierwszy raz wyszedł idealnie.
Co do smaku… chyba nie jest moim ulubionym. Jeden raz i wystarczy.

Dorota
Dorota
25 dni temu

Jeden z lepszych przepisów jaki miałam okazję przetestować 🥹Wesołych Świąt 🌷

Magda
Magda
25 dni temu

Wesołych Świąt 🥰

Agnieszka
Agnieszka
25 dni temu

Zrobiłam i ja 🫣. Jutro się okaże jak smakuje… ☺️. Spokojnych Świąt 🐣🐇 i mokrego Dyngusa 💦

Aggy
Aggy
25 dni temu

Super przepis, pycha sernik! Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Dominika
Dominika
25 dni temu

To mój debiut jeśli chodzi o pistacjowe serniki 🙂 Liczę, że tak samo dobrze smakuje jak wygląda.

Martyna
Martyna
25 dni temu

Obłędny!
Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.
Babka jogurtowa i żurek też wyszły pysznie 🤍

Magda
Magda
25 dni temu

Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale wygląda obłędnie 😁

Damian
Damian
25 dni temu

Sernik, rewelacja.

Damian
Damian
17 dni temu
W odpowiedzi do  Damian

I obłędnie smakuje 🙂

Agnieszka
Agnieszka
26 dni temu

Radosnych Świąt🐣

Lidia
Lidia
26 dni temu

Chyba wyszedł☺️, pominęłam etap z białą czekoladą bo miałam nie pastę a krem pistacjowy.

Kamila
Kamila
26 dni temu

Sernik wyszedł mi niski, czy to kwestia użytej formy?

Diana
Diana
26 dni temu

Wyszedł piękny. Jak z cukierni. Stosując się do wskazówek nie mógł nie wyjść. Świetny przepis. Dziękuje ❤️

Karo
Karo
26 dni temu
W odpowiedzi do  Diana

Piękny, jaką średnica i wysokość? Mnie przy 23 cm wyszedł dość niski ..

Karo
Karo
14 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

President 🙂 niewazna w sumie wysokość, a smak 😊 kolejny siedzi już w piekarniku 😊😊

Karo
Karo
14 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Następnym razem tak poczynię 😊 wczoraj tak się śpieszyłam, że nie dodałam masła, mam nadzieję, że bedzie ok 🫠

andzelika
andzelika
26 dni temu

Dziękuję bardzo za przepis😊

Beata
Beata
26 dni temu

Mój debiut 😀 jeszcze nie kosztowany ale wygląda super

Bożena
Bożena
26 dni temu

Sernik jest przepyszny.Dziękuje i polecam😘

Bożena
Bożena
26 dni temu

Sernik jest przepyszny! Dziękuje i polecam😘

Edyta
Edyta
26 dni temu

A te pistacje do dekoracji to są te prażone solone? Szukałam innych ale nie znalazłam 🫤

Edyta
Edyta
26 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję. Wesołych Świąt!

Wiktoria
Wiktoria
26 dni temu

Ja z kolei zapytam czy ten sernik trzyma się w lodówce? Zdrowych i spokojnych Świąt! 🐣

Edyta
Edyta
27 dni temu

Witam, czy coś się stanie jeśli dodam też śmietankę i czekoladę jeżeli mam krem a nie pastę ?

Magda
Magda
27 dni temu

To jest jedyny przepis do którego ciągle wracam ☺️

Halina
Halina
29 dni temu

A jaka temperatura pieczenia z termoobiegiem.

Halina
Halina
28 dni temu
W odpowiedzi do  Halina

Bardzo dziękuję Pięknych świąt Wielkanocnych życzę. 🤗

monika
monika
1 miesiąc temu

Dzień dobry
piekąc na blaszce 34×24 przelicznik produktów wychodzi 1,8, o ile wydłuzyć czas pieczenia ?

Agata
Agata
1 miesiąc temu

Absolutnie wspaniały , kremowy i turbo pistacjowy ❤️mój faworyt i pewniak na imprezy. Polecam wszystkim.

Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Gdzie kupujecie te kwiaty granatu? Możecie polecić jakieś konkretne?

Joanna
Joanna
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy naczynie z wodą wstawia Pani na sam spod piekarnika czy na najniższa półkę? Nigdy tego nie robiłam

Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

czy można dodać masło pistacjowe, ono jest ze szczypta soli?

Pola
Pola
1 miesiąc temu

Dzień dobry. Krem pistacjowy dodać dopiero po wymieszaniu twarogu, cukru i jajek, tak?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepis. 🙂

Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

Dzień dobry 🙂 czy w piekarniku z funkcją pary piecze Pani w takiej samej temperaturze i takim samym czasie ?

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Czy można użyć śmietanki 36%

Zaneta
Zaneta
1 miesiąc temu

jaki czas i czy można go upiec w formie żaroodpornej ceramicznej?

Angelika
Angelika
1 miesiąc temu

Witam, będę chciała upiec ten sernik na święta w formie fi 20/21 oczywiście przeliczę foremki a może mi Pani powiedzieć o ile skrócić czas pieczenia? Pozdrawiam ❤️

Kacper
Kacper
1 miesiąc temu

Super wyszło super

Bogumila
Bogumila
1 miesiąc temu

Witam serdecznie. Czy używając kremu pistacjowego nie dodaje śmietanki z czekoladą?

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Przepyszny za każdym razem 🤩

Magda
Magda
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję ❤️
Pozdrawiam serdecznie 😊

Renata
Renata
1 miesiąc temu

Sernik pyszny, polecam

Sernik z pistacjami

Ten wypiek to z całą pewnością coś dla fanów pistacji! Ten sernik z pistacjami wyszedł bardzo delikatny i równocześnie bardzo kremowy. Dno tortownicy ciasteczkowym spodem, a masę serową przygotowałam z czekolady białej, pasty pistacjowej, twarogu, śmietanki, jajek, cukru, masła i skrobi ziemniaczanej. Wierzch sernika pistacjowego udekorowałam polewą z białej czekolady oraz śmietanki kremówki oraz posiekanymi pistacjami i kwiatami jadalnymi. Cały sernik pistacjowy prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Dla wszystkich tych co lubią pistacje oraz serniki, ten przepis będzie strzałem w 10! Zobacz również przepis na ciasto pistacjowe.

Przepis na sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i aromat. To delikatne ciasto serowe, które rozpływa się w ustach, a dodatek pistacji nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Sernik z pistacjami to także piękna ozdoba stołu, który zachwyca swoim wyglądem. Ten przepis na sernik pistacjowy jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych uroczystości, przez przyjęcia i spotkania ze znajomymi, aż po romantyczne kolacje we dwoje. Jego intensywny, wyjątkowy smak z pewnością zachwyci każde podniebienie. Zielone kawałeczki pistacji kontrastują z jasnym kremowym serem, co sprawia, że ten sernik zawsze wyróżnia się na tle innych deserów. Nie czekaj dłużej, spróbuj ten sernik pistacjowy i pozwól sobie na chwilę niebiańskiego smaku i rozkoszy!

Kremowy sernik pistacjowy z biała czekoladą

Ten kremowy sernik pistacjowy będzie idealną opcją na każdą okazję. Zarówno na weekendowy wypiek, okazje rodzinne, święta czy imprezy. Jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że przypadnie wszystkim lubiącym pistacje do gustu! Dzięki temu, że w masie serowej występuje pasta pistacjowa, to ciasto ma bardzo aksamitny smak, troszkę różniący się od tego jak smakuje zwykły sernik. W moim odczuciu smakuje jeszcze lepiej! Kupić taką pastę pistacjową można w większych sklepach spożywczych lub przez internet. Ja osobiście polecam Pi-NUTS, ponieważ jest naprawdę wysokiej jakości, ale możesz użyć oczywiście inną.