Opis przepisu
Przed Wami sernik na zimno z owocami i niespodzianką w środku. Po przekrojeniu sernika wyłania się w środku ukryta galaretka z zanurzonymi w niej truskawkami oraz borówkami. Jest naprawdę obłędny w smaku i świetnie się prezentuje. Ten sernik na zimno jest idealny na wszelkich imprezach rodzinnych, czy jako zwykły deser do popołudniowej kawusi.
Mój sernik na zimno z owocami przygotowałam na okrągłych biszkoptach. Jest prosty do przygotowania, lekki i naprawdę mocno owocowy. Jego wierzch udekorowałam truskawkami, borówkami i czereśniami. Równie dobrze możecie dodać do niego brzoskwinie, mango, czy maliny.
Przepis na: Sernik na zimno z owocami i niespodzianką
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 ml wrzątku
- 50 g borówek
- 100 g truskawek
- 750 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki krystaliczne (bezbarwne)
- 350 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 150 g truskawek
- 50 g borówek
- kilka czereśni
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Sernik na zimno z owocami i niespodzianką - przepis krok po kroku
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku (najlepiej w miseczce np. śniadaniowej, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gdy będzie już lekko tężejąca, wtedy dodajemy 50 g borówek i 100 g posiekanych truskawek. Następnie z powrotem włożyć do lodówki.
Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, aż będzie lekko tężejąca.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany, cukier puder, dalej lekko miksujemy. Dodajemy tężejącą galaretkę krystaliczną i znowu lekko miksujemy.
Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) układamy równomiernie okrągłe biszkopty. Nakładamy 3-4 łyżki masy śmietanowej, wyrównujemy za pomocą łyżki.
Wyciągamy galaretkę owocową z miseczki, przekładamy ją na środek tortownicy. Następnie okrągłe biszkopty układamy po brzegach tortownicy, lekko wbijając je w masę. Na środek wylewamy równomiernie resztę masy śmietanową i wyrównujemy w taki sposób, aby nie było widać galaretki z owocami. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Wierzch dekorujemy truskawkami, borówkami i czereśniami. Smacznego!
Komentarze