Sernik na zimno z niespodzianką

5/5 (1 ocen)

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

70 min

Sernik na zimno

Sezon truskawek się właśnie zaczął! Uwielbiam ten soczysty, czerwony owoc najbardziej na świecie 🙂 Postanowiłam wykorzystać je do sernika na zimno. Kiedyś kupowałam gotowe w proszku serniki na zimno, do których dodawałam tylko serki homogenizowane i mleko. Teraz kiedy umiem go zrobić sama i wiem już jakie to proste to przygotowuję go całkiem sama. Pewnie zastanawiacie się co to ma znaczyć określenie sernik na zimno “z niespodzianką”… Już Wam wyjaśniam! W jego środku umieściłam galaretkę z dużą ilością truskawek. Gdy się go przekroi to wygląda super, a smakuje jeszcze lepiej 🙂

Przepis na: Sernik na zimno z niespodzianką

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 g truskawek
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 100 g truskawek na wierzch
  • 16 podłużnych biszkoptów
Wyślij emailem

Sernik na zimno z niespodzianką - przepis krok po kroku


Krok 1

Sernik na zimno

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (najlepiej w wyższej misce, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. Gdy już prawie całkiem stężeje to dodajemy posiekane truskawki (Gdy dodasz je od razu do ciepłej galaretki to ona straci właściwości żelujące i w ogóle nie stężeje.) Następnie z powrotem włożyć do lodówki.


Krok 2

Sernik na zimno

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany, cukry, dalej miksujemy.


Krok 3

Sernik na zimno

Dodajemy dwie łyżki dżemu truskawkowego, miksujemy. Odmierzamy 50 ml wrzątku, wsypujemy żelatynę, energicznie mieszamy aż żelatyna się całkiem rozpuści, a grudki nie będą widoczne. Przestudzić około 15 minut i wlać jeszcze ciepłą do ubitej śmietany.


Krok 4

Sernik na zimno

Wyciągamy galaretkę z naczynia, przełożyć ją na środek tortownicy. Następnie każdy podłużny biszkopt dzielimy na pół i obkładamy nimi brzeg tortownicy. Na środek wylewamy równomiernie masę śmietanową. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny. Wierzch dekorujemy truskawkami. Smacznego!


Sernik na zimno

Sernik na zimno

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments