
Czuję, że ten sernik na kakaowym spodzie z truskawkami to będzie nowy hit na blogu! Dlaczego? Jest niesamowicie kremowy, a jednocześnie puszysty. Nie opada jak większość serników, ponieważ go nie napowietrzam i pięknie się kroi. To mało? Dodam także, że jest bardzo prosty do przygotowania, a jego smak wynagrodzi Ci każdą minutę spędzoną w kuchni przy jego przygotowywaniu.
Pewnie się jednak zastanawiasz skąd ten czarny spód? Do kruchego ciasta użyłam czarnego kakao, które pięknie zabarwia, a smakuje jak to zwykłe. Jeżeli nie będzie takiego w sklepie to możemy użyć klasycznego brązowego.
Jak dla mnie to istny mercedes wśród serników! Zrobiłam sporo zdjęć krok po kroku, dzięki którym jego wykonanie będzie jeszcze prostsze. Przed pieczeniem, na ten prosty sernik nałożyłam krople zblendowanych truskawek i patyczkiem narysowałam sobie wzorki. Równie dobrze możecie przed pieczeniem pokroić truskawki w większą kostkę i posypać równomiernie na jego wierzchu.
Kruche ciasto: Masa serowa: Dodatkowo: Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je na 20 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy ciasto. Wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski dodajemy miękkie masło i miksujemy przez 2 minuty. Po tym czasie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i dodajemy twaróg. Miksujemy do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (dodajemy także pozostałe 2 białka z kruchego ciasta), jedynie do połączenia się ich z masą serową. Pod koniec dodajemy odrobinę pasty wanilinowej, sypki budyń i lekko miksujemy. Na gorący spód przekładamy masę serową. Truskawki blendujemy na gładki mus i mieszamy z cukrem. Na wierzch masy serowej nakładamy w odstępach za pomocą łyżeczki kropki musu truskawkowego. Za pomocą patyczka lub wykałaczki lekko rozsmarowujemy dowolne wzorki. Pieczemy w kąpieli wodnej przez 70 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 170 stopni. Przed końcem pieczenia (po ok. 55 minutach pieczenia obniżamy temperaturę do 120 stopni). Studzimy w zamkniętym piekarniku, a później przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przepis na: Sernik na kakaowym spodzie z truskawkami
Składniki:
Jak zrobić sernik na kakaowym spodzie?