Sałatka z kaszą pęczak, chrupiącą ciecierzycą i grillowanym halloumi jest niezwykle smaczna. Kolorowa, pełna smaku i oryginalna. Bardzo sycąca, więc sprawdzi się świetnie zarówno na obiad jak i kolację. Serwowana jest na zimno, więc śmiało możesz ją zabrać na wynos do pracy, studia czy piknik.
Przepis na: Sałatka z kaszą pęczak
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 100 g sera Halloumi
- 4 garście świeżej roszponki lub rukoli
- 80 g ugotowanej ciecierzycy
- szczypta papryki czerwonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 długiego, zielonego ogórka
- 1/2 małej, czerwonej cebuli
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Sałatka z kaszą pęczak przepis krok po kroku:
Krok 1
Sałatka z kaszą pęczak jest prosta i szybka do przygotowania. Z przepisu wychodzą 2 większe porcje.
Zaczynamy od ugotowania kaszy jęczmiennej – około 100 g (waga przed ugotowaniem). Gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu według wskazań producenta. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Halloumi (100 g) kroimy w większą kostkę. Smażymy na małej ilości oleju z obu stron.
Ugotowaną ciecierzycę również smażymy na małej ilości oleju. Posypujemy większą szczyptę papryki słodkiej. Co chwilkę mieszamy. Smażymy dosłownie przez chwilkę, aby ciecierzyca nabrała chrupkości.
Krok 2
Na dwóch, nieco większych talerzach układamy po dwie większe garście świeżej roszponki lub rukoli.
Następnie równomiernie nakładamy kaszę pęczak, halloumi i ciecierzycę.
Czerwona cebulę (1/2 małej sztuki) siekamy w piórka.
Świeżego ogórka (1/2 sztyki) kroimy na cienkie plasterki lub w kostkę.
Pomidorki koktajlowe (kilka sztuk) kroimy na połówki lub ćwiartki.
Warzywa układamy na talerzach.
Krok 3
Przygotowujemy sos do sałatki.
Sos:
W małej miseczce mieszamy oliwę (4 łyżki), z kilkoma kroplami soku z cytryny, musztardą miodową (1 łyżeczka), miodem (1 łyżeczka), a także małą szczyptą soli oraz pieprzu.
Krok 4
Polewamy przygotowanym sosem. Można od razu podać na stół. Serwujemy na zimno.
Sałatka z kaszą pęczak smakuje świetnie zarówno zaraz po jej przygotowaniu, jak i następnego dnia. Jeśli chcesz ją wziąć następnego dnia do pracy do wystarczy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Przechowujemy w lodówce.
Szukasz innych ciekawych sałatek z lekko słodką nutą? W takim razie zachęcam Cię także do wypróbowania sałatki z awokado i halloumi, czy sałatki z burakiem, pomarańczą oraz serem kozim.
Komentarze