Definitywnie do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku. Musi się ona pojawić na stole i tyle! Raz jest to karp, raz dorsz, lecz ryba to obowiązkowy element, który zawsze jest serwowany na moim świątecznym stole. Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my zawsze przed wigilią wstawiamy rybę do lekko podgrzanego piekarnika i podajemy na ciepło, bo w takiej wersji nam smakuje najbardziej.
Ryba po grecku to potrawa, na którą składają się smażone lub pieczone kawałki polędwicy czy filetu rybnego w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej marchewki ścierane na tarce o grubych oczkach wraz z pietruszką, cebulą i przecierem pomidorowym. Sos warzywny dusimy na małym ogniu i przykrywamy nim rybkę.
Jaka ryba do ryby po grecku?
W przypadku ryby po grecku, najlepiej sprawdzają się ryby białe o delikatnym smaku. Dobrze sprawdzą się takie ryby jak:
- dorsz
- mintaj
- miruna
- sanda
- sola
- morszczuk
Ryby tłuste nie są odpowiednie do tego dania, ponieważ nie będą dobrze pasować do farszu.
Przepis na: Ryba po grecku
Porady na start
Ja w moim przepisie użyłam ryby świeżej, ale równie dobrze możesz użyć mrożonej. W takim razie pamiętaj, aby wcześniej ją całkowicie rozmrozić, odlać nadmiar wody i lekko osuszyć np. za pomocą ręcznika papierowego.
Składniki:
- 900 g świeżej polędwicy lub filetu z dorsza, miruny, tilapii itp. (ewentualnie mrożona ok. 1,3 kg)
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- większa szczypta soli
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 większa cebula
- 3 marchewki
- 1 większa pietruszka (korzeń)
- 1/3 selera
- 1 por
- 700 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczka papryki słodkiej
- większa szczypta oregano lub bazylii
- opcjonalnie 1 łyżka miodu
- 100 g koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Zobacz również:
Jak zrobić rybę po grecku?
Krok 1
Ryba po grecku to bardzo proste do przygotowania danie wigilijne. Najlepiej wykonać ją dzień wcześniej lub w dniu Wigilii.
Jeśli chodzi o rybę to polecam dorsza, mirunę czy tilapię. Ja użyłam świeżą polędwicę z dorsza, ale jeżeli masz rybę mrożoną, to najpierw należy ją rozmrozić, odlać nadmiar wody i osuszyć np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie kroimy ją na większe kawałki.
Krok 2
Posypujemy równomiernie solą lub przyprawą do ryb.
Krok 3
Posypujemy równomiernie mąką pszenną (2 płaskie łyżki).
Krok 4
Na większej patelni smażymy kawałki ryby na rozgrzanym oleju (1-2 łyżki). Robimy to partiami na średnim lub większym ogniu, aż usmaży się na złoty kolor.
Krok 5
Przygotowujemy warzywa – marchewki (3 średniej wielkości sztuki), seler (1/3 małej sztuki) oraz pietruszkę (1 większa sztuka) ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę (1 większa sztuka) oraz białą część pora (1 sztuka) drobno siekamy.
Krok 6
Do garnka wlewamy wrzątek (700 ml). Dodajemy starte na tarce warzywa, sól (1 płaska łyżeczka), pieprz (1/4 łyżeczki), paprykę słodką (1/4 łyżeczki), liście laurowe (3 sztuki), ziele angielskie (5 kulek), oregano (większa szczypta) oraz koncentrat pomidorowy (100 g). Dodajemy opcjonalnie miód (1 łyżka). Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut.
Krok 7
Posiekaną wcześniej cebulę oraz pora smażymy na małej ilości oleju przez kilka minut.
Krok 8
Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowane warzywa (wlewamy też większość wywaru – ok. 2/3). Całość dusimy na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 9
Połowę warzyw nakładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie układamy kawałki ryby.
Krok 10
Przykrywamy pozostałymi warzywami.
Ryba po grecku gotowa! Przechowujemy całość w lodówce. Aby podgrzać danie to przed samą wigilią wkładamy naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut.
Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Zapraszam do obejrzenia moich innych przepisów na dania wigilijne.
Komentarze
Ile porcji wychodzi z podanych składników?
Ciężko dokładnie powiedzieć, ale obstawiałabym między 6-8 porcji 🙂
a ja warzywa najpierw smażę na oleju, aż lekko na brzegach zbrązowieją. Dopiero wtedy dolewam wodę i koncentrat. I jeszcze jeden magiczny dodatek – kilka goździków. Wiem, to nie jest popularne, ale spróbujcie. Smak jest po prostu wyjątkowy. Przed wyłożeniem warzyw na rybę goździki wyciągam.
Dzięki za podpowiedź 🙂 Może uda mi się przetestować, z pewnością goździki nadają ciekawszy smak.
Czy ten przepis jest zmieniony?
Kiedyś robiłam z tego przepisu, dziś tez, i to nie to samo co za pierwszym razem 😓
Robiłam ostatnio przepis od nowa żeby pododawać zdjęcia krok po kroku, bo wcześniej nie było, ale proporcje zostały praktycznie bez zmian. Przynajmniej nie przypominam sobie żebym cokolwiek zmieniała 🙂
Bardzo szybki w wykonaniu przepis, pychota! Robiłam i polecam 🙂
Ekstra!
Polecam jeszcze przed podaniem delikatnie posypać natką świeżej pietruszki – wspaniale podbija smak